|

Dijital işlem tutarı bir trilyonu aştı

Dijitalleşmenin giderek artmasıyla birlikte bankacılık sektörü de müşterilerine farklı çözümler sunuyor. Sağlanan kolaylıklardan faydalanan dijital bankacılık müşteri sayısı Türkiye’de 30 milyon kişiye ulaştı. Bu yılın ilk altı yaındı dijital kanallardan yapılan işlem tutarı 1.1 trilyon lirayı buldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:34 - 14/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Dijital işlem tutarı bir trilyonu aştı
​Dijital işlem tutarı bir trilyonu aştı

İnternet ile başlayan mobil cihazların her geçen gün yaygınlaşmasıyla birlikte artan dijitalleşme kurumların ve markalarında ilgi odağı oldu. Dijital bankacılıkta müşteriden işlem ücreti, faiz, masraf, işlem ücreti alınmadığı ya da uygun fiyatlarla yapıldığı için vatandaş yoğun ilgi gösteriyor. Ayrıca saatlerce banka kuyruğunda da beklemek zorunda kalmıyor. Bu durum bankaları ister istemez dijitalleşmeye zorluyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, Nisan-Haziran 2017 döneminde toplam aktif dijital müşteri sayısı 30 milyon kişiye ulaştı. Nisan-Haziran 2017 itibariyle de İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 132 milyon, tutarı ise yüzde 16 artışla 1,1 trilyon TL olarak gerçekleşti.

HAVALE, EFD VE FATURA İŞLEMLERİ

Nisan-Haziran 2017 itibariyle mobil bankacılık ile gerçekleştirilen yaklaşık 12 milyon adet yatırım işleminin hacmi 130 milyar TL olmuştur. Aynı dönemde Mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 209 milyon, tutarı ise 457 milyar lirayı buldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, finansal işlem hacminin yüzde 58’ini oluşturdu. Mobil bankacılık kanalıyla kullandırılan anlık kredi adedi 423 bin, hacmi yaklaşık 4 milyar 366 bin liraya çıktı. Aynı dönem içinde gerçekleştirilen sigorta satışı adedi 142 bindir.

Akıllı telefon Kullanıcıların
%60’I mobil bankacı

PwC tarafından gerçekleştirilen “Dijital Bankacılık Tüketici Araştırması 2017” isimli çalışmanın sonuçları bankacılığın geleceği ve yeni kuşakların tercihleri hakkında önemli bilgiler sunuyor. Araştırma, tüketicilerin yüzde 46’sının bugün yalnızca dijital kanalları kullandığını tespit ediyor. Bu, sadece dört yıl önce görülen yüzde 27’lik paya oranla büyük bir artış. Rapora göre,18-24 yaşındaki akıllı telefon sahiplerinin yüzde 82’si mobil bankacılık hizmetleri kullandıklarını söylüyor. Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 60’ı mobil bankacılık kanallarını kullanıyor. Bu oran dört yıl önce sadece 36 seviyesindeydi. Rapor dijital bankacılığın her geçen gün arttığını gösterse bile, araştırmaya katılanların yüzde 62’si bankalarının yerel şubelere sahip olmasının önemli olduğunu düşünüyor.

#Türkiye Bankalar Birliği
7 yıl önce