|

Diyarbakır’a YHT hattı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, projelerde gelinen son durumu anlattı. Bakan Arslan Güneydoğu’da ulaşım altyapısının güçlendirileceğini belirterek “Hızlı trenin Diyarbakır’a uzatılmasıyla ilgili ileri bir noktaya geldik” dedi

Yeni Şafak
09:22 - 19/06/2016 Pazar
Güncelleme: 07:06 - 19/06/2016 Pazar
Diğer

Önümüzdeki 5 yılda 35 milyar liralık yatırımın planlandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ulaşım alt yapısı güçleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Doğu ve Güneydoğu'da imar ve ihya çalışmaları kapsamında hükümet olarak yoğun çalışmalar sürdürdüklerini ifade ederek “Bunları yaparken aynı zamanda ulaştırma koridorlarını tamamlamak adına zaten Karaman, Mersin, Adana hızlı treninin Gaziantep ve Diyarbakır'a uzatılmasıyla ilgili çalışmalarda epeyce belli bir noktaya gelindi. Amaç raylı sistemlerle bölge illerini birbirine bağlamak” dedi.



Bakan Arslan “Çalışmalar sürüyor. 2023 hedefleri çerçevesinde hızlı trenin gitmesi var. Kuzey Irak ve Suriye'ye de iniyor. Belirli bir yere kadar hızlı tren sonra komşu ülkelerinizin hattına da bağlı. Amaç belirli bir noktadan sonra konvansiyonel trenle gitmektir hızı da 160'tır zaten” değerlendirmesinde bulundu.



PROJELER 3.5-4 YILA İNDİ


Bakan Arslan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde cazibe merkezi oluşturarak bölgesel kalkınmanın sağlanmasının önemli olduğunu söyledi. Arslan “AK Parti olarak biz ülke genelinde çok şey yapıyoruz ama geçmişteki dengesiz yatırım yapılmış olmasının sonuçları itibariyle ne yaparsanız yapın aynı seviyeye getiremiyorsunuz. Cazibe merkezleri ile bölgesel kalkınmayı sağlamış olup kalkınmışlık farkını da gidermiş olacağız” tespitini yaptı.



Star'ın haberine göre, Arslan, İstanbul başta olmak üzere bölge şehirlerindeki trafiği rahatlatacak Marmara Ringi Projesi'nin önemli olduğunu ifade ederek “Marmara Denizi etrafındaki alanları birbirine ne kadar kolay ve hızlı bağlarsanız o bölgedeki sanayiyi de Ege'ye indirme şansınız var. İç Anadolu üzerinden Orta Asya'ya gönderebilme şansınız var” diye konuştu. Bakan Arslan, Osmangazi Köprüsü'nün 30 Haziran'da açılışının yapılacağını belirterek “Hem Cumhurbaşkanımız hem Başbakanımız katılıyor. Vatandaş biraz da yaşayarak takdir etmeyi seviyor, bizim insanımızın huyudur. Köprü ile Gebze'den başlayarak insanlar Bursa'ya kadar hızlı geçmiş olacak. Köprüde zamanda sarkma yok. Sene sonuna kadar Bursa tamamlanmış olacak. 2018'e kalmadan da İzmir'e gidilmiş olacak” şeklinde konuştu. Arslan, geçmişteki projelerin ortalama süresinin 15-20 yıl olduğunu ifade ederek AK Parti hükümetleri döneminde bunun 3.5-4 yıla indirildiği kaydetti. Rize -Artvin havalimanı ile ilgili de Yüksek Planlama Kurulu kararının çıktığını bildiren Bakan Arslan, “Projelerle ilgili nihai çalışmalar yapılıyor. Onunda yakın zamanda ihalesine çıkarız. Bu yıl çıkar” dedi.



Güneydoğu'da şehir içine sıcak asfalt


Terör örgütü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bombalı tuzaklarla yolları kullanılmaz hale getirirken, yeniden inşa sürecinde içerisine ve altına bomba yerleştirilen parke taşlar ve kalitesi düşük asfalt yol yerine, BSK adı verilen sıcak karışım asfalt döşenecek. Ulaştırma Bakanı Arslan, sıcak karışım asfalt yapılmasıyla ilgili olarak çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Hem biz hükümetimizin kararı çerçevesinde valiliklerle protokol yapıp o yolları da oralarda yapıyoruz. Bir kısmına başladık bir kısmına başlamak üzereyiz. Şehir içi de yapılacak” dedi.



Kanal İstanbul'a öncelik verilecek


Bakan Arslan, devam eden projelerin dışındaki öncelikler arasında Kanal İstanbul ve Çanakkale Köprüsü'nün olduğunu söyledi. Kanal İstanbul ve Çanakkale için YPK onayında herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Arslan, “Çanakkale ile ilgili Başbakanımız ifade etmişti 2023'e kadar bitirme hedefi var. Orda başka bir özellik daha deklare etmişti ayak açıklığı 2023 metre. O biraz bilinçli. Köprünün adı da 1915. Kanal İstanbul'da çalışılan güzergah alternatifleri vardı. Onlarla ilgili belli bir aşamaya gelindi. Onunla birlikte öngördüğümüz bir finansal yöntem var. Yap- işlet-devret olmak şartıyla onun içindeki finansal yöntemi de son aşamaya getiriyoruz. Çalışmalar eş zamanlı yürüyor” dedi.


#Ulaştırma
#Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan
#Diyarbakır
#YHT
#Ulaşım
8 yıl önce