|

Doğalgaz ve elektrikte %10 indirim

Yılbaşından itibaren konutlarda elektrik ve doğal gaz fiyatlarının yüzde 10 ucuzlayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küçük-orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerdeki doğal gaz fiyatlarına da yüzde 10 indirim müjdesi verdi. Erdoğan, iş dünyasına bir sevindirici haber daha vererek, 2018’de 9 ay uygulanan asgari ücret desteğini önümüzdeki yıl 12 ay boyunca vereceklerini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:17 - 26/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019’da doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yüzde 10 indirime gidileceğini belirterek, enflasyonu 2019’da hedeflerine uygun seviyeye geriletmekte kararlı olduklarını kaydetti. Erdoğan, 2019 için net 2.020 lira olarak belirlenen asgari ücrete yönelik de önümüzdeki yıl 12 ay boyunca destek verileceğini söyledi. Erdoğan, TBMM’deki AK Parti’nin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında konutlarda yüzde 10 indirim yapıyoruz. Aynı şekilde konutlarda ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğalgazın fiyatında da yüzde 10’luk bir indirime gidiyoruz” açıklamasında bulundu.

İSTİHDAM TEŞVİKLERİ UZAYACAK

İş dünyasında da özellikle istihdam alanında katkı sağlamak için bazı destekleri uygulamaya geçireceklerini söyleyen Erdoğan, bu çerçevede ilk olarak bölgesel istihdam teşvikini bir yıl daha uzatacaklarını belirtti. Erdoğan, “Halen 51 ilimiz ve iki ilçemizde işverenlere sağladığımız altı puanlık SGK teşviki devam edecek. 2018 yılında dokuz ay olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki yıl 12 ay boyunca vereceğiz. Bu destek 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri için 101 lira, 500’ün altında sigortalı çalıştıran işyerleri için ise 150 lira olacak” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRETE VERGİ DESTEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 ve 2020’de ilk kez işe alınacak isçilerin tüm sigorta ve vergi giderlerini (asgari ücret üzerinden) devletin üstleneceğini de belirtti. Sigorta prim teşviki uygulamasının gelecek yıl 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için üç puan, 500’ün altında sigortalı çalıştıran iş yerleri için ise beş puan olarak uygulanacağını söyleyen Erdoğan, “İşsizliği 2019’da tek hanelere düşürmeyi planladık, bunu başaracağız” dedi.

CARİ AÇIK 30 MİLYAR $’IN ALTINA İNİYOR

İhracatın “yüz güldürmeye devam ettiği”ni de dile getiren Erdoğan, “Yıl sonu itibarıyla yeni bir rekor kırarak, buradan 170 milyar dolar rakamını göreceğiz. Cari açık azalıyor; gelişmeler bize sene sonunda cari işlemler açığını 30 milyar doların altına çekmiş olacağımıza işaret ediyor” dedi. Bunun yanında Erdoğan, enflasyonu 2019’da hedeflerine uygun seviyeye geriletmekte kararlı olduklarını ifade ederek, “Önümüzdeki yıl satın alma paritesine göre, dünyanın 13. büyük ekonomisi olmaktan bir sıra yükselişle 12’nciliğe yükseleceğiz” ifadesini kullandı.

ÖNCELİK BÜTÇE DİSİPLİNİNDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta TBMM’de kabul edilen 2019 bütçesine dair rakamları da açıklayarak, şöyle konuştu:

“2019 yılı bütçe giderlerimizi 961 milyar TL, faiz hariç olarak ise 843 milyar TL olarak planlıyoruz. 2019 yılı için bütçe gelirlerini 880.4 milyar TL, vergi gelirlerini 756.5 milyar TL, bütçe açığını 80.6 milyar TL ve faiz dışı fazlayı 36.7 milyar TL olarak görüyoruz. Bütçe disiplini her zamanki gibi önceliğimiz olmayı sürdürüyor.”

  • Erdoğan’nın yeni yılda ekonomiye dair müjdelerİ:
  • *İşsizliği 2019’da tek hanelere düşürmeyi planladık, bunu başaracağız.
  • *Yatırım üretim ve istihdam teşviklerine devam edeceğiz.
  • *(2019 ve 2020’de) ilk kez işe alınacak isçilerin tüm sigorta ve vergi giderlerini (asgari ücret üzerinden) devlet üstlenecek.
  • *Yıl başından itibaren elektrik fiyatlarında konutta yüzde 10 indirim yapıyoruz.
  • *Konutlarda ve KOBİ’ler ile ticarethanelerde doğalgazın fiyatında yüzde 10 indirime gidiyoruz.
  • *Bölgesel istihdam teşviki bir yıl uzatıldı.
  • *(Bölgesel istihdam teşvikinde) işverenlere sağlanan altı puanlık SGK teşviki devam edecek.
  • *2018’de 9 ay olarak uygulanan asgari ücret desteğini gelecek yıl 12 ay boyunca vereceğiz.
  • *İmalat sanayiinde yatırım teşvik belgesi şartı aranmaksızın 2019 yılı boyunca; araştırma geliştirme faaliyetlerinde ise süre sınırı olmaksızın yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV alınmayacak.


Güçlü ekonomik başarı taçlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, milyonlarca çalışanın yanı sıra iş dünyasını da ilgilendiren ekonomiye ilişkin gelişmelere ilişkin paylaştığı mesajda, “2018 yılında ekonomide yakaladığımız güçlü performansı, vatandaşlarımıza verdiğimiz müjdelerle taçlandırıyoruz. Asgari ücret zammı, enerji indirimleri ve istihdam destekleri ülkemize, milletimize, ekonomimize hayırlı uğurlu olsun” ifadesini kullandı.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Doğal gaz
#Elektrik
#İndirim
#Asgari ücret
5 yıl önce