|

Dolar 5.85’İ gördü

ABD’nin silah olarak kullandığı doların yükselişi durdu. Doların TL karşısındaki değer kaybı son iki günde yüzde 11’i geçti. Hafta başı 7,24’ten dönen doların, dün psikolojik eşik olarak kabul edilen 6 TL seviyesinin altını gördü.

Haber Merkezi
04:00 - 16/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:08 - 16/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
15 milyar dolarlık yatırım kararı piyasalara su serpti
15 milyar dolarlık yatırım kararı piyasalara su serpti

Katar‘dan gelen 15 milyar dolarlık yatırım kararı piyasalara su serpti. Dolar 5.85’i gördü.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) swap hamlesi sonrası dolar/TL 6 TL’nin altına inerek 5.85’i TL’yi gördü. Euro ise 6.68’lere dek çekildi. Dövizdeki kayıp gün içerisinde bir ara yüzde 8’i geçti. Ancak Rahip Brunson’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedilince kurdaki düşüş öğleden sonra duruldu.

SWAP HAMLESİ ETKİLEDİ

BDDK, bankaların yaptığı swap işlemlerinin toplamının; en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceğini kararlaştırması döviz kurlarının aşağı çekilmesinde etkili oldu. BDDK, pazartesi günü ise swap işlemlerinin oranını yüzde 50 ile sınırlandırmıştı. Swap işlemlerinin alınan kararla daha da sıkılaştırıldığını belirten uzmanlar, bu işlemlerin genelde yabancı yatırımcının TL pozisyon alımlarıyla ilgili olduğunu, dolayısıyla yabancı yatırımcının TL borç alıp, satış baskısı kurmasının önüne geçildiğini kaydetti.

SPK da devrede

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kurban Bayramı tatili sonrasında foreks piyasasında işlemlere başladığında ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesini teminen kaldıraç oranlarında düzenlemeye gitti. SPK’dan yapılan açıklamada, son dönemde, döviz piyasasında makul bir ekonomik veya finansal gerekçe ile açıklanamayan gelişmeler nedeniyle bir tarafını TL’nin oluşturduğu paritelerde ciddi fiyat hareketleri meydana geldiği belirtildi. Düzenleme ile kaldıraç oranları 3 Eylül 2018 tarihine kadar 1:1 olarak belirlendi.

#Dolar
#Dolar Kuru
#piyasa
6 yıl önce