|

Dolar kritik süreçte

Ticaret savaşı ve Amerikan Merkez Bankası'nın faiz politikalarıyla kritik 5 TL seviyesine yaklaşan dolar, Rahip Brunson davasıyla kritik eşiği de aşarak tarihi rekoru gördü. Süreç devam ederken döviz kurunda mevcut hareketlenmenin ne yönde gerçekleşeceği de büyük merak konusu oldu. Peki dolar düşecek mi? Döviz kuru ne olacak? İşte dolardaki kritik sürece dair tüm detaylar...

Yeni Şafak
12:06 - 9/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:44 - 9/08/2018 Perşembe
Dolar serbest piyasalarda 5.38 seviyesinde işlem görüyor.
Dolar serbest piyasalarda 5.38 seviyesinde işlem görüyor.

Ticaret savaşı ve Amerikan Merkez Bankası'nın faiz politikalarıyla kritik 5 TL seviyesine yaklaşan dolar, Rahip Brunson davasıyla kritik eşiği de aşarak tarihi rekoru gördü. Süreç devam ederken döviz kurunda mevcut hareketlenmenin ne yönde gerçekleşeceği de büyük merak konusu oldu.

Dolar yeniden yükselişe geçti


Türk heyetinin ABD'ye gitmesiyle birlikte düşüşe geçerek 5,26 seviyelerine kadar geri çekilen dolar bu sabah yeniden yükselişe geçere 5.38 seviyesine yaklaştı.


ABD ile yaşanan 'Brunson' krizi sonrası hafta başı 5.42 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, iki ülke arasında ön mutabakat sağlandığı haberleri ve Türk heyetinin ABD'ye gitmesi ile sakinleşmişti.


Dün Türk heyeti ile ABD heyetinin görüşmesi sonrası ABD Dışişleri Sözcüsünden gelen açıklamada, görüşmelerin devam ettiği ve Brunson da dahil ikili ilişkileri ilgilendiren birçok konunun ele alındığı ifade edildi.

Türkiye tarafından gelen açıklamada ise Brunson'ın serbest bırakılmasının ABD’ye taahhüt edilmediği söylendi. Bu açıklamanın ardından dün akşam piyasaların kapanış saatlerinde 5.30 civarında olan dolar/TL, bu sabah 5.38 seviyesine geldi. Euro ise 6.25'in üzerine çıktı.

Dolar'da haber akışı önemli

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Rahip Brunson olay riski kur fiyatlamalarını olumsuz etkilemektedir" açıklamasında bulundu.

Erkan, "Türk varlıklarında ABD-Türkiye arasında devam eden rahip Brunson gerginliği fiyatlama davranışlarında etkili olurken, haber akışına bağlı olarak fiyatlama davranışlarında yeni rekor seviyeler veya oynaklığın azaldığı yurt dışı Dolar temasına bağlı normalleşme süreci beklenebilir. Durum olay riski bağlantılı olduğundan dolayı haber akışı belirleyici olacaktır. Olumlu yöndeki gelişmeler hakim olursa, TL varlıklarında oynaklık seviyeleri düşebilir ve normalleşme süreci başlayabilir" dedi.

"Çözüme ilişkin olası haber akışı durumunda kur dinamiklerinde işler oldukça pozitif tarafa değişebilir" diyen Erkan, "Bu bakımdan “
ön mutabakat sağlanması
” konusu ve ABD’ye gidecek heyetin görüşmeleri önem arz edecektir" ifadelerini kullandı.

Ticaret savaşı

ABD Başkanı Trump'ın Çin'e "teknoloji hırsızlığı ile adaletsiz ticaret uygulamaları" nedeniyle uygulama kararı aldığı Çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800'den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı. ABD'nin bu adımına Çin'den de cevap geldi.


50 milyar dolarlık ek vergi

ABD Başkanı Donald Trump'ın "teknoloji hırsızlığı ile adaletsiz ticaret uygulamaları" nedeniyle Çin menşeli teknoloji ürünlerine uygulama kararı aldığı 50 milyar dolarlık gümrük vergilerinin ilk bölümü, daha önce açıklandığı gibi Washington yerel saatiyle 00.01'de resmen hayata geçti.

Dünyaya savaş ilan etti

ABD Başkanı Trump, İran’a ve İran ile ticaret yapacak ülkelere yönelik tehdidinin dozunu artırdı. “Yıpratıcı yaptırımlar”ın şiddetlenerek devam edeceğini söyleyen Trump, “İran ile iş yapan Amerika ile iş yapamaz” dedi.



Dünyaya gözdağı anlamına gelen bu sözlere AB’den “Tahran ile ticarete devam edeceğiz” cevabı geldi. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB’nin İran ile ticaretin artırılmasını teşvik ettiklerini söyledi. Ancak ABD ile ticarete devam etmek isteyen Avrupalı şirketler İran’dan çekiliyor. Dün bu kervana Mercedes eklendi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD’nin yaptırım uyguladığı için pişman olacağını söyledi.


Ticaret savaşı kapımızda

ABD’nin gümrük tarifelerini yükselterek sarstığı küresel ticaret dengeleri, İran’a yönelik ambargonun başlatılmasıyla yeni bir boyuta taşındı.

ABD’nin dolar, altın ticareti, otomotiv ve sivil havacılık alanlarını kapsayan yaptırımları dün Türkiye yerel saatiyle 07.01’da başladı.

Yaptırımlar; İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını, yolcu uçağı veya parçalarını ithal etmesini engellemeyi kapsıyor.

Yabancı şirketlerin İran'ın otomobil sektörüne girmesini önleyecek yaptırımlar, ülkenin el yapımı halı ve Şam fıstığı gibi gıda ürünlerinin ABD'ye ihracını da ambargoya tabi hale getirdi.

#Dolar
#TL
#Ticaret Savaşı
6 yıl önce