|

Dumansız fabrika

Albayrak Grubu bünyesindeki Varaka Kağıt’ta saatte ortalama 27 ton kömür yakılmasına rağmen bacadan neredeyse duman çıkmıyor. Bölge halkı da ilk günlerde fabrikayı kapalı sanıyordu. Fabrika bu çevreciliği, 140 milyon avroluk yatırımın %10’unun filtreleme için kullanılmasına borçlu.

Kenan Biter
04:00 - 7/12/2019 Cumartesi
Güncelleme: 10:15 - 8/01/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Varaka Kağıt’ta saatte ortalama 27 ton kömür yakılmasına rağmen bacadan neredeyse duman çıkmıyor.  Fabrika bu çevreciliği 140 milyon avroluk yatırımın %10’unun filtreleme için kullanılmasına borçlu.
Varaka Kağıt’ta saatte ortalama 27 ton kömür yakılmasına rağmen bacadan neredeyse duman çıkmıyor. Fabrika bu çevreciliği 140 milyon avroluk yatırımın %10’unun filtreleme için kullanılmasına borçlu.

Türkiye'nin çeşitli illerine dağılmış durumdaki yaklaşık 15 termik santrale ilişkin yönetmeliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iptal edilmesinin ardından gözler filtresiz bacalara çevrildi.

Enerji üretiminden kaynaklı bacalara çevre kirliliğini engellemek adına yıl sonuna kadar filtre takma zorunluluğu getirildi. Bir kısım santraller buna ilişkin çalışmalarını başlatarak bitirme aşamasına da gelmiş durumda.

İlgili termik santrallerin aralık ayı sonuna kadar gerekli tedbirleri almaması halinde normal çevre cezalarının 20 katı para cezası uygulanacaken
bu durumda ısrarcı olunması halinde santralin kapatılmasına kadar giden bir süreç de işletilecek
. Ayrıca takılması zorunlu olan filtrenin projesi bakanlık tarafından başlatılacak ve bedeli ilgili termik santrali işleticilerinden temin edilecek.

19 YIL SONRA DEV YATIRIM İLE ÇEVRECİ ÜRETİME BAŞLADI

Filtresiz termik santrallerle ilgili gelinen son nokta ve yürütülecek süreç bu şekilde iken Albayrak Holding bünyesinde 19 yıl sonra 140 milyon avroluk yatırımla yeniden kapılarını açan Varaka Kağıt ise tam anlamıyla çevreci bir üretim yapıyor.

  • Hurda kağıt kullanarak günde 700 ton kağıt üretimi yapılan firmada, üretim için gerekli olan buhar da tesis içerisinden sağlanıyor.

YATIRIMIN YÜZDE 10’U FİLTREYE

Bunun için de yeni dönemde SEKA döneminden kalmış santralin yerine filtreli yeni konjenerasyon ünitesi kurulmuş durumda.
Bu santraldeki filtreleme ve desulfurizasyon sisteminin maliyeti ise santral yatırımının yaklaşık olarak yüzde 10’u civarında.

SAATTE 27 TON KÖMÜR YAKILIYOR

Saatte ortalama 150 ton buhar üretim kapasitesine sahip santralde söz konusu buharı elde edebilmek için ise ortalama 27 ton kömür yakılıyor. Ortaya çıkan buhar ile kağıt üretiminin yanı sıra fabrikanın tüm enerji ihtiyaçları da giderilmiş oluyor. Hatta enerji fazlası oluşması durumunda dışarı satış da gündeme geliyor.

150 MİLYON DOLARLIK İTHALATIN ÖNÜNE GEÇECEK

Yıllık 150 milyon doları bulan kağıt ithalatının önüne geçilmesi hedefi ile yeniden devreye alınan Balıkesir Paşaköy’deki üretim ünitesi kurulum aşamasında bir takım söylentilerle bölgedeki köylüler arasında tedirginliğe yol açsa da gelinen son nokta herkesi mutlu etmiş görünüyor.


DUMAN GÔRMEYEN KÖYLÜ FABRİKAYI KAPALI SANIYOR

Santralde tonlarca kömür yakılmasına rağmen ortaya çıkan zehirli gaz ve tozların doğaya karışması filtreler sayesinde engelleniyor. 7 ay önce hizmete alınan tesisin bacasından neredeyse duman çıkmadan yapılan üretim yüzünden yakın köylerde yaşayan vatandaşlar hala santralin çalışmadığını düşüyor.


#Albayrak Grubu
#Varaka Kağıt
#Kömür
#Duman
#Kenan Biter
4 yıl önce