|

Emekliye ve memura zam

Yılın ilk yarısında gelen yüzde 9,17’lik enflasyon memurlara ve emekli maaşlarına beklenenin üzerinde zam olarak yansıdı. Maliye Bakanlığı’nca yapılan açıklamaya göre, kamu görevlileri ile memur emeklilerinin ücretlerinde bu aydan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 8,65 artış sağlandı. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine de yüzde 9.17 oranında zam yapılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2018 Wednesday
Güncelleme: 00:44 - 4/07/2018 Wednesday
Yeni Şafak
zam oranı, kamu görevlileri ile memur emekliliklerinin tamamına yapılması öngörülen yüzde 3.5 artışın üzerinde yer alıyor.
zam oranı, kamu görevlileri ile memur emekliliklerinin tamamına yapılması öngörülen yüzde 3.5 artışın üzerinde yer alıyor.

Maliye Bakanlığı’nca, enflasyon oranından kaynaklı ilave enflasyon farkıyla birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde bu aydan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 8,65 artış yapıldığı belirtildi. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine de yüzde 9.17 oranında zam yapılacak. Maliye Bakanlığı’nın yazılı açıklamasına göre zam oranı, kamu görevlileri ile memur emekliliklerinin tamamına yapılması öngörülen yüzde 3.5 artışın üzerinde yer alıyor.

ENFLASYON YILIN İLK YARISINDA YÜZDE 9,17

Bu yılın temmuz döneminde kamu görevlileri ve emeklilere yönelik zamlara ilişkin yapılan açıklamada, 2018’in ilk altı aylık döneminde enflasyonun yüzde 9,17 olarak gerçekleştiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi: “Gerçekleşen bu enflasyon oranından kaynaklı ilave enflasyon farkıyla birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde temmuz ayından geçerli olmak üzere toplamda yüzde 8,65 oranında artış yapılmıştır. Aynı dönemde SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise yüzde 9,17 oranında artış sağlanmıştır. Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 2 bin 893 liradan 3 bin 133 liraya, en düşük memur emekli aylığı bin 978 liradan 2 bin 149 liraya yükselmiştir.”

ÜCRETLERDE GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 5,69 ARTIŞ

Açıklamada, bu yıl kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışların, “Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme” ile belirlendiği hatırlatıldı. Ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlileriyle memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde, geçen yılın ikinci altı aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranından kaynaklı verilen enflasyon farkıyla birlikte toplamda yüzde 5,69 artış yapıldığı belirtildi. Aynı dönemde SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının da geçen yılın ikinci altı aylık döneminde gerçekleşen enflasyona bağlı olarak yüzde 5,69 artırıldığına işaret edilen açıklamada, temmuz ayından geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde yüzde 3,5 artış öngörüldüğü bildirildi.

AİLE YARDIM ÖDENEĞİ DAHİL

Maaş hesaplamalarına, bölgesel ödemeler, ek ders ücreti, vekalet ücreti, döner sermaye ödemesi ve yabancı dil tazminatı gibi ödemelerin dahil edilmediği, aile ve çocuk yardımı ödeneğinin ise eklendiği belirtildi. Aile yardımı ödeneği hesabında çalışmayan eş ve 2 çocuk da (0-6 yaş ve diğer) esas alındı.

  • Faiz artışı ihtimali düşük
  • İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, enflasyonda başta gıda sürprizi olmak üzere diğer alt kalemlere yansıyan bir yükseliş olduğunu söyleyerek, “Mevcut enflasyon görünümünde TCMB’nin sıkı duruşunu koruyacağını ancak iktisadi faaliyetteki sert yavaşlama riskini dikkate alarak Temmuz toplantısında ilave bir faiz artışına gitmeyeceğini düşünüyoruz” dedi. QNB Finansbank Başekonomisti Gökçe Çelik de, gıdanın manşet enflasyondaki keskin yükselişin ana nedeni olduğunu, gıda fiyatlarının doğası gereği oynak olduğu göz önüne alındığında önümüzdeki dönemde terse dönüş görülebileceğini söyledi.

Enflasyon Haziran’da % 2,61 arttı

Yıllık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,39, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de yüzde 23,71 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 11,49, yurt içi üretici fiyatları yüzde 16,57 arttı. Yine aylık bazda TÜFE yüzde 2,61, Yİ-ÜFE yüzde 3,03 artış gösterdi. TÜFE, haziranda geçen yılın aralık ayına göre de yüzde 9,17 olarak gerçekleşti. TÜFE'de yer alan ana harcama gruplarına bakıldığında ise, haziranda aylık bazda en yüksek artış yüzde 5,98 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı.

Fiyat artışında lider soğan

Tüketici fiyatları bazında haziranda bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 82,53 ile kuru soğanda oldu. TÜİK verilerine göre, fiyat artışında kuru soğanı, yüzde 63,34 ile patates, yüzde 57,72 ile havuç izledi. Haziranda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 57,28 ile sivri biber, yüzde 50,23 ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 35,32 ile limon, yüzde 32,27 ile internet ücreti, yüzde 23,59 ile domates, yüzde 14,99 ile yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 14,84 ile yeşil soğan yer aldı. Geçen ay en fazla fiyat düşüş ise yüzde 6,66 ile etekte gerçekleşti. Bunu yüzde 6,31 ile kadın gömleği, yüzde 4,87 ile kadın ceketi, yüzde 4,15 ile kolonya, yüzde 3,41 ile kadın tişörtü, yüzde 3,39 ile oyun konsolu izledi.


#Emekli
#Memur
#Zam
6 years ago