|

Enerjiye 600 milyon dolarlık kredi daha

Türkiye, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi için Dünya Bankası'ndan 600 milyon dolarlık kredinin onayını aldı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, Asya Yatırım Kalkınma Bankası'ndan da ön onaylı 600 milyon dolarlık dilimin haziranda onaylanacağını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2018 Cuma
Güncelleme: 00:37 - 25/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
 Enerji Bakanı Berat Albayrak,
Enerji Bakanı Berat Albayrak,

24 Haziran'daki seçimlerin ardından devletin enerji başta olmak üzere birçok sektördeki stratejik yatırımları daha da artacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu’nca, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nin genişletme çalışmaları için ilk 7 yılı geri ödemesiz, 22,5 yıl vadeli 600 milyon dolarlık kredinin önceki gün onaylandığını belirtti. Albayrak, "Böyle bir iklimde, Türkiye'nin böyle bir krediyi finanse etmiş olması Türkiye'ye, buradaki istikrara ve ülke ekonomisinin geleceğine güvenin en net göstergelerinden biridir. Birileri ne derse desin, bu inanç ve benzeri yatırımlar 24 Haziran'dan sonra da katlanarak ve güçlenerek büyümeye devam edecek" dedi. Enerji Bakan Albayrak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, OPET ve İŞKUR iş birliğiyle Türkiye'de kadın istihdamını artırmaya yönelik "OPET'te Kadın Gücü" projesinin imza törenine katıldı.


TARİHİ PROJELER SON HIZINDA

Bazı çevrelerin ekonomide karamsar bir tablo oluşturmaya çalıştığını, ancak Türkiye'nin tarihi projeleri hayata geçirmeye devam ettiğini söyleyen Albayrak, Türkiye'yi tüm bu yaşananlara rağmen "dünyaya parmak ısırtan projeleri" yerli ve yabancı yatırımcılarla hayata geçirmeye son sürat devam ettiğine işaret etti. Albayrak, şunları kaydetti: "Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi için 600 milyon dolarlık kredi dün (önceki gün) onaylandı. Üstüne üstlük Asya Yatırım Kalkınma Bankası'ndan da ön onaylı 600 milyon dolarlık dilim kabul gördü. Son onayı haziran ayında alıyoruz.”

Depolama kapasitesi 5,4 milyar metreküpe çıkacak Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin yatırım maliyetinin 2,5 ile 2,7 milyar doları bulacağı hesaplanıyor. Projeye sağlanan uluslararası kredi miktarı da 325 milyon doları Kasım 2005’te, 400 milyon doları Temmuz 2014’te olmak üzere, son krediyle birlikte 1 milyar 325 milyon dolara ulaştı.

ÖZELDE İSTİHDAM DURMUYOR

"Kadın güçlü olursa Türkiye güçlü olur." sözleriyle konuşmasına başlayan Sarıeroğlu ise istihdamla ilgili rakamlarda artış olduğuna dikkati çekti. Sarıeroğlu, geçen yılın şubat ayından bu yılın şubat ayına kadar 1 milyon 210 bin kişilik istihdam artışının gerçekleştiğinin altını çizdi. Her türlü operasyona rağmen özel sektörün istihdamını artırmaya yönelik adımlar atmaya devam ettiğini belirten Jülide Sarıeroğlu, şunları kaydetti: "Türkiye'ye bugüne kadar diz çöktüremediler, bundan sonra da diz çöktüremeyecekler. Güçlü mali piyasalara yönelik argümanlarımız var. O alanda bu araçlar devreye sokularak istikrarın devamı konusunda hükümetimiz, ilgili kurumlar gerekli adımları attılar, atmaya da devam edecekler. Panik havasına, paniğe gerek yok. Her şey kontrol altında, kontrol altında olmaya da inşallah devam edecek."

EKONOMİK SALDIRI BOŞA ÇIKACAK

Öte yandan Sarıeroğlu, milli ekonomiye saldırıları eleştirerek, "Son dönemde, ekonomimize çok ciddi müdahaleler, operasyonlar yapılmaya çalışılıyor. Çok şükür ki güçlü bir iktidar görevinin başında. Bu girişimlerle Türkiye'ye olumsuz hava pompalamaya, bu süreçlerden siyasi rant elde etmeye çalışanların çabaları inşallah boşa çıkacak" dedi.


Her istasyonda en az 2 kadın çalışan

İŞKUR ile OPET arasında “OPET Kadın Gücü Projesi”nin iş birliği protokolü imzalandı. Törende konuşan OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, istasyonlarındaki bin 541 kadın çalışanın, 2020’ye kadar 3 bin 500 kişi daha artırılarak 5 bini geçeceğini kaydetti. Proje kapsamında, her OPET istasyonunda en az iki kadın istihdam edilmesi hedefleniyor.

#Tuz Gölü
#yatırım
#Enerji
6 yıl önce