|

Enflasyona karşı ‘güçlü’ program

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Kızılcahamam kampında milletvekillerine yaptığı sunumda, ekonomide dengelenme sürecinin başladığını, cari açığı düşürmek için teknoloji üretimine hız verileceğini söyledi. Albayrak, “Enflasyonla mücadele için güçlü bir program açıklanacak” dedi.

Fazlı Şahan
04:00 - 8/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:25 - 8/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Enflasyonla güçlü bir mücadele programı açıklanacak
Enflasyonla güçlü bir mücadele programı açıklanacak

Ekonomiye ilişkin AK Parti kampında milletvekillerine bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bütçe disiplini, enflasyonla mücadele ve ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi. Bakan Albayrak, “Enflasyonla mücadele için güçlü bir program açıklanacak’ dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonla güçlü bir mücadele programı açıklanacağını bildirdi. AK Parti kampında milletvekillerine bir sunum yapan Bakan Albayrak, bütçe disiplini, enflasyonla mücadele ve ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi.

Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin gücüne değinen ve genel borçluluk oranlarıyla ilgili bilgiler veren Albayrak, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 49 seviyesinde olan kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının Türkiye’de yüzde 28 olduğunu belirtti. Albayrak, OECD ülkelerinin ortalamasının ise yüzde 111 olduğunu kaydetti. Albayrak, kamuda borçluluk oranında gayet iyi bir durumda olunduğunu da vurguladı. Türkiye'de hane halkı borcunun milli gelire oranının yüzde 16 olduğunu açıklayan Albayrak, gelişmekte olan ülkeler ortalamasının yüzde 36, dünya ortalamasının 60 seviyesinde gerçekleştiğine işaret etti.


DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

Türkiye'ye karşı son iki aydır süren spekülatif ataklardan bahseden Albayrak, bu ataklara karşı Türkiye'nin attığı adımları anlattı. Ekonomide bütün ilgili paydaşlarla sağlanan yüksek koordinasyona işaret eden Albayrak, spekülatif ataklarda kullanılan araçlardan biri olan Swap işlemlerindeki yüzde 25 öz kaynak sınırı kararını, mevduat hesaplarındaki stopaj oranları düzenlemesini, Türk lirasını güçlendirmek için atılan adımları, sözleşmelerde Türk lirasına geçişi, bankaları rahatlatmaya yönelik adımları aktardı.

KREDİ RİSK PRİMİ DÜŞTÜ

Bakan Albayrak, bütün spekülatif ataklara rağmen uygulanan güçlü koordinasyon ve etkili adımlar sayesinde Türkiye'nin 550 puanlara çıkan kredi risk primi olarak adlandırılan CDS primlerinin 350 seviyesine düştüğünü de ifade etti. Yeni Ekonomi Programı'ndaki atılacak adımları anlatan Albayrak, “Bütçe disiplininde, yeni dönemde de çok sıkı tavizsiz bir politika izlenecek. Bütçe disiplininde taviz yok" dedi.

Dengeleme süreci başladı

Cari açığın azaltılması konusuna da değinen Bakan Albayrak, tüm bakanlıklarla koordineli şekilde yatırımların ihracatı artırmaya, cari açığı düşürmeye, teknoloji üretimini sağlamaya yönelik kanalize edileceğini, bunlara öncelik verileceğini anlattı. Yaşanan spekülatif ataklardan bahseden Albayrak, cari açıktaki düşüşe, ihracatın ithalatı karşılama oranlarına da vurgu yaparak, “Genel olarak göstergelerle birlikte ekonomide dengelenme süreci başladı” dedi.

#AK Parti
#Berat Albayrak
6 yıl önce