|

Erken rezervasyona iptal sigortası

Erken rezervasyonda tüketicinin kafasındaki tereddütleri kaldırmak için, son 72 saat kalaya kadar hiçbir gerekçe bildirmeden tatilin tamamını iptal edip parasını geri alma, tesis veya bölge değiştirme imkanı veren iptal sigortası geliştirildi.

Yeni Şafak
11:47 - 18/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:09 - 18/01/2016 Pazartesi
AA

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, yerli turistlerin tatil paketlerini erken rezervasyonla sezonundan çok daha ucuza ve avantajlı kampanyalarla alabileceğini, bu sayede tatili lüks olmaktan çıkarabileceklerini söyledi.



Gürcün, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB'ın iç turizmin hareketlenmesine yönelik yurt içinde kampanya yapacağını söyledi.



Tesislerin de sıkıntılı dönemde boşluklarını kapatmaları bakımından iç turizme yükleneceklerini vurgulayan Gürcün, iç turizm hareketinin erken rezervasyonlarla belirli bir ivme kazandığını ifade etti.



Gürcün, "Türk tüketicisi tatili hala lüks olarak görüyor. Biz bunu kırmaya çalışıyoruz. Tatilin bir lüks olmadığını, insanların doğal bir ihtiyacının olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye kişi başına düşen gayri safi milli hasıla (GSMH) 10 bin dolar seviyesinde kaldı ama bugün 10 bin dolarlar seviyesinde olan bir ülkede insanların bir hafta tatil yapabilmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.



"İptal sigortasını geliştirdik"


İnsanların tatil paketini erkenden satın almasının avantajını öğrenmesi gerektiğini anlatan Gürcün, bu konuda TÜRSAB'a bağlı acentelerin iki yıl önce normal sigorta sistemi içinde olmayan "iptal sigortası" sistemini geliştirdiğini aktardı.



Gürcün, şöyle devam etti:



"Örneğin kasım ayında ağustos ayı için tatil paketi satın aldınız. Erken rezervasyonda, 'Şimdi paramı veriyorum ama ileride ne olur?' diye düşünen çoğu insan tatil paketini satın almaktan vazgeçiyor. Tüketicinin kafasındaki tereddütleri kaldırmak için son 72 saat kalaya kadar hiçbir gerekçe bildirmeden tatilin tamamını iptal edip parasını geri alma, tesis veya bölge değiştirme imkanı veren iptal sigortasını geliştirdik. Bu sigorta çok cüzi bir rakam. Yani bin liralık tatil paketi alıyorsanız iptal sigortası için 50 lira ilave para veriyorsunuz. Bu para fon şeklinde kurumsal acentelerin havuzunda toplanıyor. Yapılan iptallerle ilgili meydana gelen zararları buradan kapatmak suretiyle alan da satan da memnun oluyor. Tüketicilerin kafasındaki sorunlar da ortadan kalkıyor. Dolayısıyla erken rezervasyonda Türk tüketicisinin önünde böyle bir kolaylık var."



Gürcün, Türk vatandaşının erken rezervasyon döneminde temmuz veya ağustos ayındaki tatili, yabancı turistten daha ucuza alabileceğini aktardı.



"Emeklilere yönelik çalışma olacak"


Bakanlığın iç turizmle ilgili yapacağı kampanyada emeklilerin de tatil yapabilmesine yönelik çalışmanın olacağını dile getiren Gürcün, "Emeklilere yönelik tatil kampanyası yıllardır konuşulan bir konu. Emeklilerin bölgelere göre ölü sezonlarda tesislerden uygun koşullarda yararlanmaları konusu hep düşünülüyor. Burada toplu hareket etme imkanı yok. Kişiler, bireysel karar alacaklar. Bu kararları alabilmeleri için de toplumsal bilincin oluşması lazım. Bakanlığın iç turizmle ilgili yapacağı kampanyanın bir bölümünde yaşlılara ve emeklilere yönelik de bir çalışma olacak" diye konuştu.



Gürcün, Türkiye gibi büyük ülkelerin eğitim sürelerini bölgesel olarak ele alıp coğrafya ve iklim koşullarına bağlı olarak planlama yaptıklarına da değinerek, şunları kaydetti:



"Kış aylarında Van'daki bir çocuk hava şartlarından dolayı en az 20-30 gün okula gidemiyor. Dolayısıyla o bölgelerde eğitim süreleri veya sömestir tatilleri, mevsimsel koşullar dikkate alınarak düzenlenebilir. Diğer bölgelerde de sömestir tatilleri oranın koşullarına göre düzenlenirse öğrenciler daha sağlıklı ve kaliteli eğitim alabilir. Türkiye'de okullar tatil olunca bütün uçak seferleri ve trafik açısından da yollar dolu oluyor. Çünkü okullar kapandığı gibi çoğu insan tatile çıkıyor. Halbuki tatil dönemleri farklı olduğunda belli dönemde olan bu yoğunluk seneye yayılacak hem firmalara hem de yerli turistlere birçok açıdan kolaylıklar getirecek."

#rezervasyon
#tatil
#Turizm
#TÜRSAB
8 yıl önce