|

Esnafın umudu okul üzümü

Üzümdeki fiyat düşüşünün önüne geçmek amacıyla hükümet tarafından okullarda üzüm dağıtılmasına yönelik çalışmalar başladı. Bu karardan memnun olan esnaf ve çiftçiler, ihracat pazarında yaşanan sorunun da Rusya ile aşılabileceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/09/2016 пятница
Güncelleme: 20:27 - 8/09/2016 четверг
Yeni Şafak

Üzümde yaşanan fiyat düşüşü nedeniyle zor günler geçiren çifçi ve esnafın talepleri karşılık buldu. AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, ürün fazlası ve ihracat pazarlarında sıkıntı yaşanması nedeniyle üzüm fiyatlarının gerilediğini belirterek, hükümetin okullarda üzüm dağıtılması konusunda çalışmasının bulunduğunu, bu konuda çok yakında açıklama yapılacağını müjdeledi.



FİYAT DÜŞÜŞÜNE ÇÖZÜM YAKINDA


Berber, üzüm üreticisinin sorunlarıyla ilgili Manisa'daki temsilcilerle toplantı halinde olduklarını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile de görüştüklerini hatırlattı. Fiyatlardaki düşüşün önüne geçilmesi için önerilerin dile getirildiği toplantılardan olumlu geri dönüşlerin sağlandığını aktaran Berber, “Okullarda üzüm dağıtımıyla ilgili çalışma var, bugünlerde açıklama yapılacak” ifadelerini kullandı.



PİYASAYA DEVLET MÜDAHALESİ ŞART


Tariş Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol da kuru üzümde devletin piyasaya müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Rekoltenin 313 bin ton olarak tahmin edildiğini, ihracat pazarlarında bu ürünü değerlendirebilecek bir artış olmadığını anlatan Biryol, yaş üzümde de en önemli ihracat pazarı olan Rusya ile sıkıntıların aşılamamasının sorunu tetiklediğini dile getirdi.



SURİYELİLERE DE DAĞITABİLİRİZ


Tariş Üzüm Birliği Genel Müdürü Biryol, kuru üzümdeki rekoltenin üzerine yaş üzümde de Rusya kapısının henüz açılmaması nedeniyle üretici fiyatlarının 3 liranın altına gerilediğine değinerek, şöyle konuştu: "Bu durum, fiyatların maliyetinin de altına gerilediğini gösteriyor. Tariş olarak bu yükün altından kalkabilecek bir gücümüz yok. Okullarda dağıtmak üzere kuru üzüm alımı veya TMO alımları yapılabilir. Suriyeli sığınmacılara kuru üzüm dağıtımı gibi seçenekler de değerlendirilebilir.”



RUSYA'DAN HABER BEKLİYORUZ


Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise üreticinin fiyatların düşük olması nedeniyle üzümünü kesmediğini, yaklaşık 280 bin ton ürünün örtü altında bekletildiğini söyledi. Fiyatların hareketlenmesi için ihracatın canlanması gerektiğini, bunun için de üzüm ihracatçısına destek verilmesi gerektiğine işaret eden Ülgen, “Şu anda 70 bin dönüm bağ alanı örtü altında Rusya'dan gelecek haberi bekliyor” dedi.





#Üzüm
#Recai Berber
8 лет назад