|

Faiz tek hane: 1,5 puan daha indi

Merkez Bankası, faizi 150 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti. Böylece faiz 26 ay sonra tek haneye inerken, Merkez'in son 4 toplantıdaki faiz indirimi 5 puan oldu. Para Politikaları Kurulu açıklamasında, mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğu ve faiz indirim döngüsünün bitirilmesine karar verildiğini belirtti. MB rezervleri ise 122 milyar 885 milyon dolar ile yılın en yüksek seviyesine çıktı.

04:00 - 25/11/2022 пятница
Güncelleme: 00:29 - 25/11/2022 пятница
Yeni Şafak
Merkez Bankası, faizi 150 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
Merkez Bankası, faizi 150 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.

Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda politika faizini düşürdü. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinin yüzde 10,50'den yüzde 9'a indirdi. . Böylece faiz Eylül 2020, yani 26 ayın ardından yeniden tek haneye geriledi. Merkez Bankası bu yıl faizde üst üste dört kez indirime gitti.

KAVCIOĞLU FAİZİ YARI YARIYA DÜŞÜRDÜ

Merkez, ağustos, eylül, ekim ve kasım toplantılarında toplam 5 puanlık indirim gerçekleştirdi. Kavcıoğlu'nun başkanlık yaptığı dönemde de Merkez Bankası faizi yüzde 18'den yüzde 9'a çekti.

PPK duyurusunda, “Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir" denildi. Bu çerçevede kurulun politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar verdiği kaydedilen duyuruda, "Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir" denildi.

LİRALAŞMA STRATEJİSİNE DEVAM

Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam ettiği kaydedilen duyuruda, şunlara vurgu yapıldı: "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanılacak.”

PİYASA FAİZİ DE TEK HANEYE İNECEK

Bu arada, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, alınan tedbirlerin katkısıyla politika-kredi faizi makası kademeli biçimde kapandığını dile getirdi.

"Bu sayede önümüzdeki dönemde piyasa faizlerinin de benzer biçimde tek haneli seviyelere inmesini bekliyoruz" diyen Nebati, böylece tüm dünyada resesyon endişelerinin arttığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin yoluna güçlü bir şekilde devam edeceğini belirtti.

Merkez’in rezervi yılın zirvesinde

  • Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri yükselmeye devam ediyor. Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 18 Kasım haftasında 5 milyar 362 milyon dolar artışla 117 milyar 523 milyon dolardan 122 milyar 885 milyon dolara yükseldi.Söz konusu veri, yılın en yüksek seviyesine işaret etti.

YILLIK KOMİSYONDA ARTIŞ

Bu arada, döviz tevdiat hesapları 2 milyar 632 milyon dolar azalarak 236 milyar 416 milyon dolara düştü. Öte yandan Merkez Bankası, TL mevduat payına göre yıllık komisyonu artırdı. Merkez Bankası bankalara gönderdiği talimatla TL mevduatı gerçek ve tüzel kişilerde yüzde 50’nin üzerinde olan bankalar hariç yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılık tutarı üzerinden yüzde 3 oranında uyguladığı komisyon oranını 23 Aralık 2022 hesaplama tarihinden itibaren yüzde 8'e çıkarılmasına karar verdiğini açıkladı.

#Faiz
#Merkez Bankası
#Şahap Kavcıoğlu
#PPK
1 год назад