|

Faize giden para azalacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de bütçe açığının OECD ve Avrupa ülkelerine göre düşük olduğunu söyledi. Verginin her 100 lirada 11 lirasının faize gittiğini belirten Ağbal, “Rakamı 3 liraya düşüreceğiz” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 22:30 - 28/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2002 yılında yüzde 11,5 olan bütçe açığının, 2016 yılında yüzde 1,3'e düşürüldüğünü belirterek, “Bu oran bugün birçok ülkenin hayal dahi edemediği bir bütçe açığı oranı. Bugün gerek OECD ülkelerinde gerek AB ülkelerinde bütçe açıkları yüzde 3, 4, 5'lerde ama Türkiye son 14 yıldır uyguladığı sıkı maliye politikası ve bütçe disiplini sayesinde bütçe açıklarını yüzde 1'ler seviyesine getirebilmiştir” dedi.Gelir İdaresi Başkanlığınca Afyonkarahisar'da düzenlenen “2016 Yılı Çalışmalarının ve Hedeflerinin Değerlendirilmesi” başlıklı toplantıdan konuşan Ağbal, son 14 yıldır bütçe disiplininde önemli başarılara imza atıldığını söyledi.



TOPLANAN VERGİLER ARTTI


Ağbal vergi gelirleri ve faiz konusuna da değindi. 2002 yılında toplanan vergi gelirlerinin milli gelire oranınon yüzde 17,2 olduğunu belirten Ağbal, "Şimdi bu oran yaklaşık 20,9'dur. Bu son derece önemli. Yine 2002 yılında, topladığımız her 100 liranın 85 lirası faize gidiyordu. Bu milletten topladığımız vergiyi, faiz geliri elde edenlere vermemeliyiz dedik ve her 100 lira vergi gelirinin sadece 11 lirasını faize öder hale geldik. Bu da yetmez bunu 3 liraya çekmeliyiz” dedi.



ALT YAPI YATIRIMLARI ARTACAK


Ağbal, kamu harcamalarının ekonominin gereklerine uygun bir seviyede olması ve harcamaların kompozisyonunun da büyümeye destek vermesi gerektiğini söyledi. Kamu harcamalarının içerisinde büyümeye destek verecek harcamaların artırılması gerektiğinin altını çizen Ağbal, “Biz eğer ülkemizin büyüme potansiyelini yukarıya çekmek istiyorsak daha fazla ulaştırmaya, alt yapıya yatırım yapacağız. Sağlık ve eğitime özellikle bu alandaki alt yapı yatırımlarına daha fazla harcama yapacağız. Böylelikle potansiyel büyümeyi de yukarıya çekeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da özellikle kamu harcamalarının içeriğinde büyümeyi destekleyici harcamaların daha fazla artmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.



#Naci Ağbal
#OECD
8 yıl önce