|

Faizsiz bankacılıkta koordinasyon dönemi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin uluslararası finans merkezi olmasına katkı sağlayacak olan Varlığa veya Ortaklığa Dayalı Koordinasyon Mekanizması’nın kurulması için çalışmaları başlattıklarını belirtti. Şimşek, buna ilişkin genelgeyi Başbakanlığa gönderdiklerini ifade etti.

Yeni Şafak
04:00 - 7/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:25 - 6/12/2015 Pazar
Yeni Şafak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin uluslararası finans merkezi olmasına katkı sağlayacak, katılım bankacılığında koordinasyon mekanizmasının hayata geçirilmesi için çalışmaların başlatıldığını belirterek, buna ilişkin genelgeyi Başbakanlığa gönderdiklerini bildirdi. Varlığa veya ortaklığa dayalı finansmanın 2008 yılında yaşanan küresel krizden sonra hızla büyümeye başladığını hatırlatan Şimşek, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmayan ülkelerin de geleneksel bankacılık dışında varlığa veya ortaklığa dayalı finansmandan daha fazla pay almak konusunda büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.



İNGİLTERE VE LÜKSEMBURG


Katılım bankacılığı sektörünün dünyanın önde gelen finans merkezleri olan Londra, Dubai, Hong Kong ve Lüksemburg gibi merkezlerin de ilgisini çektiğine dikkati çeken Şimşek, sektöre olan yatırımların giderek arttığını ifade etti. Bu kapsamda ülke örneklerine de yer veren Şimşek, bu konuda küresel bir merkez olmayı hedefleyen İngiltere'nin 200 milyon sterlin tutarındaki ilk sukuk ihracını Haziran 2014'te gerçekleştirdiğine dikkat çekti.







İNİSİYATİF ALMAK LAZIM


Türkiye'nin de geleneksel bankacılık dışındaki finansman alanında en yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Bakan Şimşek, “Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için mevcut uygulamalara ilave yeni inisiyatifler alınması gerekli görülmektedir” dedi. Şimşek, varlığa veya ortaklığa dayalı finans sektörünü sunduğu fırsatlardan Türkiye'nin daha fazla pay alması gerektiğine dikkat çekti. Şimşek, bir adım öne geçmek amacıyla ülkede bu tür finansal araçların geliştirilmesi ve yapılan çalışmaların koordinasyonuna ihtiyaç duyulduğunu anlattı.



Çalışmalar ivme kazanacak


İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı'nda varlığa veya ortaklığa dayalı finansman alanında koordinasyon sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulmasının yer aldığını hatırlatan Şimşek, Türkiye'nin uluslararası finans merkezi olmasına katkı sağlayacak “Varlığa veya Ortaklığa Dayalı Koordinasyon Mekanizması”nın kurulması için çalışmaların başlatıldığını vurguladı. Şimşek, “Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı başkanlığında kurulması öngörülen kurulda, ilgili kurum ve kuruluşların en üst düzeyde temsilcilerinin yer almasıyla birlikte, bu alandaki çalışmaların önemli bir ivme kazanması beklenmektedir” dedi.



#İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı
#Mehmet Şimşek
#uluslararası finans merkezi
#Londra
#Dubai
#Hong Kong
8 yıl önce