|

Fed sonrası doların durumu

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklanacak faiz kararına odaklanmıştı. Kritik karar öncesinde bankalararası piyasada dolar/TL 3,93 seviyesinden işlem görüyordu. Hafta içinde 3,95'in üzerine kadar çıkan dolar bu seviyeden geriledi. Peki Fed'in kararı sonrasında dolar ne kadar oldu? Dolar/TL kuru kaç lira?

Yeni Şafak
10:00 - 22/03/2018 Thursday
Güncelleme: 10:15 - 22/03/2018 Thursday
Yeni Şafak
Fed federal fonlama oranını yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltme kararı aldı
Fed federal fonlama oranını yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltme kararı aldı

Dolar ve Euro bu hafta yükselişe geçti. Özellikle rekor üstüne rekorlar kıran euro/TL dün 4,82 düzeyine indi. Teknik açıdan dolar/TL'de 3,9550'nin direnç konumunda bulunduğunu söyleyen analistler, bugünkü Fed kararlarından bir sürpriz çıkmaması durumunda dolar/TL'nin tekrar 3,90'ın altına gerileyebileceğini dile getirmişti.

Sonrasında Fed kararını açıkladı. ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini, yüzde 1,25-1,50 aralığından yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Fed'in bu yıl 2 artış daha yapması bekleniyor.

EKONOMİK GÖRÜNÜM GÜÇLENDİ

Ülke ekonomisinin ılımlı hızda büyümeye devam ettiği vurgulanan metinde, faiz artırım kararı, "FOMC, iş gücü piyasası şartları ve enflasyon açısından gerçekleşen gelişmeler ve beklentiler ışığında, federal fonlama oranını yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltme kararı aldı" ifadeleriyle duyuruldu.

Karar metninde, ayrıca “Ekonomik görünüm son aylarda güçlendi.” değerlendirmesine yer verilmesi dikkati çekti. Bu cümle, geçen ocak ayında düzenlenen bir önceki toplantının ardından yayınlanan metinde yer almıyordu.

DOLAR VE EURO NE KADAR?

Dolar/TL, güne yatay başlamasının ardından 3,9090 seviyesinde dengelendi.

Dün ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı öncesinde 3,9383 seviyesine çıkan dolar/TL, Fed kararları sonrasında düşüşe geçerek 3,90 sınırına kadar geriledi ve günü önceki kapanışa göre yüzde 0,7 azalışla 3,9081'den tamamladı.

Dün Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülkesinin teknoloji ve ticaret sırlarını çaldığı gerekçesiyle Çin'e milyarlarca dolarlık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamaları getireceği bildirildi. Trump'ın söylemleri sonrasında küresel piyasalarda "ticaret savaşları" tekrar gündemin üst sıralarına yerleşti. Bu gelişmelerle dolar endeksi yüzde 0,7 düşüşle 89,6'ya kadar geriledi.

ANALİSTLER DOLAR İÇİN NE DEDİ?

Analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararları ile ABD ve Avrupa'da açıklanacak PMI verilerinin takip edileceğini belirterek, Trump'ın söylemleri ve atacağı adımların da izlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Teknik açıdan dolar/TL'de 3,90'ın altında kapanışlar olması durumunda 3,8820'nin destek konumunda takip edileceğini söylene analistler, 3,9550'nin direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

#Dolar
#Euro
#Kur
#Fed
#Faiz kararı
6 years ago