|

Fırsatçılardan hesap soracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fiyat artışlarında ısrar eden fırsatçıları uyararak, “Kimseye zararına iş yap demiyoruz. Ancak faiz oranları, enflasyon düşmüş, buna rağmen marketlerde sebze, meyve vesairede fiyatlar düşmüyor, hala yükseliyor” dedi. Erdoğan, “Öyleyse bize düşen bu marketlerde benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma görevi bizimdir ve hesabını sorarız” uyarısında bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 22/01/2019 Salı
Güncelleme: 01:15 - 22/01/2019 Salı
Yeni Şafak
TOBB Türkiye Ekonomi Şura'sı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifi ve ilgili bakanların katılımıyla TOBB Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
TOBB Türkiye Ekonomi Şura'sı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifi ve ilgili bakanların katılımıyla TOBB Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Döviz kurundaki düşüş ve piyasalardaki dengelenmeye karşı, geçtiğimiz sonbaharda yapılan fahiş fiyat artışlarının geriye çekilmemesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu marketlerde benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma görevi de bizimdir ve hesabını sorarız” sözleriyle tepki gösterdi.

SEBZE MEYVE FİYATLARI NEDEN DÜŞMÜYOR

  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ankara’da düzenlediği Türkiye Ekonomi Şurası’nda konuşan Erdoğan, faiz oranları ve enflasyon belli oranda düşmesine rağmen, fiyatların sabit kaldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rakamlar ortada. Fiyat artışları ile ilgili örnekler her gün önümüze geliyor. Devlet; teşvik, indirim, yapılandırma ve muafiyetlerle bu süreçte reel sektörümüzün ve milletimizin üzerindeki yükü azaltmak için elinden geleni yapmıştır. Buna karşın birilerinin piyasanın şartları kılıfıyla fırsatçılığa yönelmesi üzüntü vericidir” diye konuştu.

‘KİMSEYE ZARARINA İŞ YAP DEMİYORUZ’

“Herkesi bu konuda insafa vicdana ve hepsinden önemlisi ahlaka davet etme görevliliği noktasındayım” ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti: “Kimseye ‘zararına iş yap’ demiyoruz ancak faiz oranları, enflasyon belli oranda düşmüş, marketlerde hala fiyatlar düşmüyor. Bunu neyle izah edeceğiz? Milletimizin bu konuda dillendirdiği şikayetleri kulak arkası edemeyiz. Böyle dönemler, dalgalanmayı fırsat bilip karı artırma değil gerekiyorsa karı bir miktar düşürerek ülkeyi ve toplumu ayağa kaldırma dönemleridir. Bu marketlerde benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma görevi de bizimdir ve hesabını sorarız.”

İHRACATTA ALTERNATİF PAZARLARA DEVAM

İş dünyasının görüşlerinin kendileri için daima yol gösterici olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz şimdiye kadar ekonominin mimarisini işte buradaki hazirunla istişare içinde inşa ettik. Yeri geldi kendi gönül dünyamıza sığdırmakta zorlandığımız kimi adımları dahi buradaki istişareden çıktığı için atmaktan çekinmedik” diye konuştu. Erdoğan, “2023 hedeflerimize de yine sizlerle birlikte ulaşacağız. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına birlikte yükselteceğiz” dedi.

  • ABD İLE HEDEF 75 MİLYAR DOLAR TİCARET
  • Oda başkanları ve iş dünyasına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yaptığı son telefon görüşmesinde en az 75 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Dün akşam yaptığımız görüşmede de bunu hatırlattı. ‘Türkiye’den çok daha gerilerde, farklı olan ülkelerle, çok daha düşük bir ticaret hacmi değil, daha fazla ticaret hacmine sahip olmamıza rağmen Türkiye ile biz 10-15 milyar dolarlık ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz, 75 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamamız gerekiyor’ ifadesini tekrar kullandı. Ben açmadan şunu da açtı, ‘tersanecilikte ne kadar güçlü olduğunuzu biliyorum, demir çelik konusunda da bu konuyu arkadaşlarımız çalışsınlar adımlarımızı atalım’ dedi. Aynı mala, aynı hizmete kur ve enflasyonla izah edilemeyecek zamlar yapmak yerine işimizi geliştirip güçlendirerek kazancımızı artırmanın yollarını aramalıyız. Ekonomimizi büyütmek ve milletimizin refahını artırmak için doğru yolları takip etmeliyiz. İş dünyamızın yanındayız ama spekülatörlerin de karşısındayız. Ecdattan tevarüs ettiğimiz ve maalesef içimizdeki kifayetsizlerin bir türlü anlamak istemedikleri bir diğer önemli husus da güçlü olmadan güvende olamayacağımızdır” açıklamasında bulundu.

Teşvik ve destekler moralimizi yükseltti

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da toplantıdaki konuşmasında, “Karşımıza çıkarılan her tür engele ve ekonomik saldırılara rağmen, bize daha fazla çalışma şevki verdiniz, moralimizi yükselttiniz. Kısa çalışma ödeneği ve asgari ücret desteği artışıyla, firmalarımızın üstündeki yükleri azalttınız. İç piyasaya destek için, 4 sektörde KDV ve ÖTV indirimi yaptınız. Yüksek faiz uygulaması yüzünden, büyük sıkıntı yaşadığımız, krediye erişimde, aylık yüzde 1,54 faizle, KOBİ’lere kredi imkanı sundunuz. Mera fonu gibi ciddi bir yükün kaldırılmasını sağladınız” ifadelerini kullandı.

#Recep Tayyip Erdoğan
#TOBB
#Sebze
#Meyve
5 yıl önce