|

Fırsatçıya karşı ortak çözüm

Tüketici Dernekleri Federasyonunun (TÜDEF) başkanlar kurulu toplantısı dün Bursa'nın İznik ilçesinde yapıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 19/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:46 - 19/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Tüketici sorunlarında alternatif çözüm yolları tartışılıyor.
Tüketici sorunlarında alternatif çözüm yolları tartışılıyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, Türkiye'de çok ciddi tüketici sorunları olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: "Türkiye'de tüketici haklarını istismar eden kurum ve kuruluşlar var. Tüketici sorunlarında alternatif çözüm yolları bugün tartışılıyor. Ancak, tüketici derneklerini bir kenarda bırakıp, çözüm arayışına gitmek yanlış olur. Başarı sağlanması da mümkün olmaz.”


DERNEKLERLE HAREKET EDİLMELİ

Tüketici dernekleri ile hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Koçal, “Bunun önüne geçebilmenin tek yolu var. Kendi özümüze dönüp üretimimizi yapmamız gerek. Mahalli mahsüllerimizi tüketmek için tüketicilerimizi yönlendirmeliyiz. İthal ürünlerden tüketicilerimizi mümkün olduğunca uzak tutmalıyız. Ulusal değerlerimizi ön plana çıkaran politikalar geliştirmek zorundayız" dedi.

"Tükiye'de şöyle bir gelenek olmuş: Emek vermeden kar elde etmek gibi. Ortaya çıkan her sorundan bir kazanç peşinde koşma var. Dolar kurunun yükselmesiyle ‘oradan nasıl nemalanırız’ın politikasını oluşturmaya çalışıyorlar” diyen Koçal, şunları kaydetti: “Marketlerde ne yazık ki denetim eksikliği var. Başta gramaj eksikliği, raf fiyatı ile kasa fiyatın daki uyuşmazlık gibi istismarlar söz konusu. Öte yandan marketler de satılan gıdaların güvensizliği dikkat çekiyor.”

GELİRE GÖRE VERGİ SİSTEMİ ŞART

Tüketicinin veya derneklerin tahlilleri yaptırabileceği laboratuvar eksikliğine değinen Koçal, “Mahalli idarelerin bu konuda yararlanabilecek laboratuvarlar oluşturmalı. ÖTV ve KDV gibi vergiler tüketicinin sırtında bir kambur. Bugün vergi rekortmenlerine baktığınızda ya da büyük sermaye kesiminin ödediği vergilere baktığınızda, birçoğu askeri ücretlinin ödediği verginin altında vergi beyan ediyor!” şeklinde konuştu. Vergide bir adaletsizliğin söz konusu olduğunu anlatan Koçal, “Gelire göre vergi sistemi oturtulmalı. Bunun için de esas politikalar oluşturulmalı" dedi.

#TÜDEF
#Aziz Koçal
#Türkiye
#ÖTV
#KDV
5 yıl önce