|

Fiyatlar altın üretimini eritti

Darphane’nin 2014’te ürettiği altın miktarı bir önceki yıla göre % 50 azaldı. Altın fiyatlarındaki düşüş ve pahalı madencilik faaliyetlerinin üretimi azalttığını belirten Altın Madencileri Derneği Genel Koordinatörü Köse, “Türkiye’de beş yıl önce 1 ons altının üretim maliyeti 500 $ iken bugün 1000 - 1100 $ seviyelerine geldi” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/01/2015 Cuma
Güncelleme: 20:46 - 8/01/2015 Perşembe
Diğer
Darphane’nin 2014’te ürettiği altın miktarı, hem adet hem de ağırlık bazında bir önceki yıla göre yüzde 50 azaldı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, Darphane, 2014’de ağırlığı 44,2 ton eden 13,8 milyon adet altın üretti. Darphane 2013 yılında ise miktar ve adet bazında 2014 yılının iki katı kadar altın üreterek tüm zamanların üretim rekorunu kırmıştı. 

MADENLER KAPANMA NOKTASINDA

Son yıllarda uluslararası piyasalarda altın fiyatlarında yaşanan düşüşün üretimi olumsuz etkilediğini söyleyen Altın Madencileri Derneği Genel Koordinatörü Muhterem Köse, bunun bazı altın madenlerinin kapanmasına yolaçtığını söyledi. Dünyanın en büyük altın üreticilerinden Avustralya, Kanada, Afrika ve ABD’de bazı madenlerin üretime ara verdiğine dikkati çeken Köse, önümüzdeki dönemde üretimde azalma yaşanacağını savundu. 

FİYATLAR 5 YIL ÖNCEKİ SEVİYEDE

Altın üretim maliyetlerinin artarken, fiyatların giderek düştüğünü bildiren Köse, Dolar-Ons parametresinde altın fiyatlarının beş yıl önceki sevilere gerilediğini söyledi. Altının gram fiyatının 38 dolar, yani 85 lirada seyrettiğini vurgulayan Köse, “2014’ün Aralık ayı itibariyle ons fiyatı 1200 Dolar/Ons oldu. Dönemsel yükseliş ve düşüşler küçük yatırımcıları etkiliyor, ancak uzun vadede gerileme altın üretimini baskılıyor” dedi. Yer kabuğunun derinliklerinde yapılan altın aramalarında maliyetin yüksekliğine de dikkati çeken Köse, “Türkiye’de beş yıl önce 1 ons altının üretim maliyeti 500 dolar iken bu gün 1000 - 1100 dolar seviyelerine geldi. Bu durum ülkemizde de altın üretimini ve yeni altın arama projelerini ciddi şekilde baskılıyor” ifadesini kullandı. 

'20 yılda 3 bin 116 ton ithal ettik'

Türkiye’de 350 maden arama ruhsatından ancak bir tanesinin işletilebilir altın madenine dönüştüğünü, yüzlerce arama ruhsatına önemli sermaye risk edilmesi sonrası yapılan çalışmaların yıllarca sürdüğünü ifade eden Altın Madencileri Derneği Genel Koordinatörü Köse, bu nedenle arama için riske edilecek sermaye bulmanın zorlaştığını dile getirdi. Türkiye’nin yıllık 156 ton altın ithal ettiğini belirten Köse, İstanbul Altın Borsası’nın verilerine göre son 20 yılda ithal edilen altın miktarının 3 bin 116 ton olduğunu kaydetti. 

#Darphane
#altın
#Muhterem Köse
9 yıl önce