|

Franchising sektöründe hedef 100 milyar dolar

Küresel girişimci, Türkiye’deki franchise sektörünü katladı. Pazar 5 yılda yüzde 180 büyüyerek, 150 bin kişiye iş imkanı sağladı. Sektör, 2023 hedefini 100 milyar dolar pazar hacmi olarak belirledi.

Yeni Şafak
09:22 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:24 - 12/10/2017 Perşembe
Diğer
Franchise sektörü girişimcilere umut oldu
Franchise sektörü girişimcilere umut oldu

Franchise veren markalara talep her geçen gün artıyor. Yükselen talep, birçok fırsatı da beraberinde getiriyor. Franchise sayesinde, yerel markalar ulusal pazara girerken, ulusal markalar da yurt dışı pazarlarına yelken açıyor. Franchise sektöründe ilk sırayı gıda ve kafeler alırken, bunu kuru temizleme sektörü takip ediyor. 2017'de 50 milyar dolara ulaşması beklenen franchise sektörü, halihazırda 2 bin 500 zincir işletmenin sahip olduğu 60 bin bayi sayısı ile büyümeyi sürdürüyor.

Türkiye'de franchising sektörü
son 5 yılda
yüzde 180 gibi rekor bir büyüme
gösterdi. Bu büyüme
150 binden fazla kişiye yeni istihdam
alanı yarattı. Sektörün 2023
hedefi ise 100 milyar dolarlık
hacme ulaşmak olarak belirlendi.
Avrupa Franchise Federasyonu
istatistiklerine göre; Türkiye, zincir sayısıyla Avrupa birincisi konumuna yükseldi. Takvim'de yer alan habere göre Türkiye'yi, Fransa ve Almanya izliyor. Bir markanın isim hakkının kullanılması olarak tanımlanan franchising, marka garantisi sağlaması ve daha önce denenmiş bir iş olması nedeniyle az riskli bir yatırım olarak görülüyor.
700 MARKA PUSUDA
  • Öte yandan Türkiye'nin yurt dışında da büyüme stratejileri büyük potansiyele sahip. İstatistiklere göre, şu ana kadar dışarıya açılmayı başaran markalarımızın sayısı 100'ü geçti. Ancak araştırmalara göre 700 Türk markası pusuda bekliyor ve kısa süre içerisinde dünyaya açılacak. Türk girişimciler en çok restoran ve gıda alanında franchise veren markaları tercih ediyor.

Ancak son yıllarda kahve ve çay ile tekstil, otomotiv, emlak ve hizmet sektöründe de franchise talepleri artmaya başladı. Franchise bedelleri ortalama 10 bin ile 50 bin dolar arasında, mağaza yatırımı da 20 bin lira ile 150 bin lira arasında değişiyor..

#Franchise
#Sektör
#Girişimci
#Türkiye
6 yıl önce