|

Gıda fuarına Türk damgası

Türkiye, dünyanın en büyük gıda fuarı SIAL Paris'te katılımcı şirket sayısı açısından 109 ülke içinde 4'ncü sırada yer aldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, "Türkiye, gıda sektöründe öncüler arasında yerini aldı. 10 şirket ile başlayan yolculuk bugün 311 şirket ile güçlenerek sürüyor" dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 23/10/2018 Salı
Güncelleme: 02:11 - 23/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Türk ürünleri kendisini dünyanın en büyük süpermarketinde gösterme şansı buldu.
Türk ürünleri kendisini dünyanın en büyük süpermarketinde gösterme şansı buldu.

Gıda, içecek ve gıda ekipmanları sektörünün buluştuğu dünyanın en büyük gıda inovasyon fuarı SIAL Paris, 155 bin profesyonel ziyaretçiye kapılarını açtı. Türkiye, katılımcı firma sayısı açısından 109 ülke içinde Fransa, İtalya, İspanya'nın ardından 4'üncü sırada yer aldı. Türkiye 2016’da 5'inci sırada bulunuyordu. Fransa'nın başkenti Paris'te iki yılda bir gerçekleştirilen fuarda, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) milli katılım organizasyonu ile bu yıl 269 Türk firması stant açtı, 42 Türk firması da bireysel olarak katıldı. Türk firmaları SIAL Paris'te 7 ayrı ihtisas salonunda bulunuyor. Bu yıl ilk defa organik ihtisas salonunda da yer alındı. Fuarda bisküvi, çikolata, şekerleme, dondurulmuş gıda, gıda teknolojileri ve ekipmanları, içecekler, kümes hayvanları, organik gıda bu yıl da öne çıkan ürünler oldu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SÜPERMARKETİ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'nin gıda sektöründe öncüler arasında yerini aldığını belirterek, "Gıda endüstrisi Türkiye'de ihracatımızın lokomotifleri arasında. SIAL Paris fuarı da adeta dünyanın en büyük süpermarketi. Türk girişimcisi olarak bu imkanı sonuna kadar değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı. SIAL Paris’te, inovasyona dayalı yıldız ürünlerle birlikte aynı zamanda tarımsal dış ticaret stratejisinin de ortaya konulduğunu vurgulayan Avdagiç, şunları kaydetti: "1986 yılında Türkiye milli katılımını 100 metrekarede 10 firma ile tek bir salonda gerçekleştirmiştik. 10 firma ile başlayan yolculuk bugün 311 firmayla güçlenerek sürüyor. Bu yıl 7 ayrı salonda ve 8 bin metrekarelik alanda 269 firmamız yenilikçi ürünlerini sergiliyor. Türkiye, gıda sektöründe öncüler arasında yerini aldı. İTO olarak Türk girişimcisine stant inşaatından, ürünlerin nakliyesine ve teşvik işlemlerinin takibine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Türk iş dünyası üzerine düşeni yapıyor, sıkıntıları fuarlarla aşıyor." Avdagiç, fuarda İTO'nun en yüksek katılımcı sayısı ile tüm SIAL Paris organizatör kuruluşları içinde birinci sırada bulunduğunu bildirdi.


İTO, GELECEK YIL 4 GIDA FUARINA KATILACAK

Avdagiç, İTO olarak 2019'da gıda sektöründe SIAL Canada, SIAL China, Anuga (Almanya) ve SIAL Middle East (Birleşik Arap Emirlikleri) fuarlarında Türk firmaların katılımlarını organize edecekleri bilgisini verdi. SIAL'de gıda perakendesinin çok büyük bir hızla değiştiğini gördüklerini belirten Avdagiç, "Ürün sunumlarından, piyasaya konumlanması ve mağaza konseptine kadar tüm zamanların en hızlı değişimi bu. Dünya gıda perakendesi alanında belki de bir devrimin en şiddetlendiği anı yaşıyor. Türkiye'nin gıda üretimi dünya açısından da önemli. Küresel ısınma, ticaret savaşları gıda üretim dengesini bozuyor. Türkiye ise gıdada stratejik bir ülke oluyor. O nedenle bu fuar geleceğimiz için de önemli. Zenginliğimizi, üretim ambalajlama ve dağıtımla değerlendirmek önemli. Türk girişimcisi olarak üstünlüğümüzü sonuna kadar kullanacağız" değerlendirmesinde bulundu.


KONKORDATODA SPEKÜLASYON VAR

Son dönemde en çok tartışılan konuların başında gelen konkordato ilanlarının da abartıldığını vurgulayan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “Rakamlar 3 bin-5 bin diye söyleniyor. Konkordato ile ilgili inanılmaz spekülasyon yapılıyor. Tüm Türkiye'de sayı 500’ün altında İstanbul’da ise 100’ün altında. Bu işi küçümsemek için söylemiyorum kendilerini korumaya alıyorlar ama onlardan alacağı olanlar zora giriyor. Çok doğru ve sınırlı uygulanması önemlidir. Şu andaki düzenlemelere bağlı olarak finansman kanallarındaki tıkanıklıklar açılmaya başlandı, kurda gerileme var. Bizim fiyatlama için en büyük risk unsurumuz kur idi. Biz şu anda psikolojik ve politik rüzgar Türkiye’nin lehine işliyor. Üzerimize gönderilen kara bulutların dağılmaya başladı. Finansmana ulaşma konusunda iyileşme var ama devinimin artması gerekiyor.”

#Gıda Fuarı
#SIAL Paris'
#Şekib Avdagiç
6 yıl önce