|

"Gök kubbeyi başlarına yıkarız"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cizre'deki yaşanan gelişmelere ilişkin olarak, "Bu devlet gök kubbeyi onların başına yıkmakla haklıdır ve gereğini sonuna kadar yapacaktır" dedi.

Yeni Şafak
19:37 - 14/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:20 - 14/09/2015 Pazartesi
AA

Zeybekci, EXPO 2015 Milano Türkiye Milli Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.



EXPO'daki Türk pavyonu ve yaptığı temaslar hakkında bilgi veren Zeybekci, 5-6 Ekim'de İstanbul'da gerçekleştirilecek G20 Ticaret Bakanları toplantısı sırasında İtalya ile özel bazı konuları görüşmek üzere mutabakat sağladıklarını söyledi.



Fed'in faiz kararı ile dolardaki yükselişe ilişkin bir soru üzerine Zeybekci, Amerikan Merkez Bankası'nın, Amerikan Dolarında parasal daralma ve doların değerinin, maliyetinin, faizlerin artmasıyla ilgili yarattığı beklentinin 2 yıldan beri dünya ekonomisi tarafından yakından izlendiğini belirtti.



Bundan bir yıl önce 1,36 değerinde olan dolar-avro paritesinin, bugün 1,10'lar seviyesinde olmasını, Amerikan Doları ve Amerikan ekonomisi için uzun vadede sürdürülebilir bulmadığını ifade eden Zeybekci, Fed'in faiz artırması durumunda, ABD Dolarının daha çok talep edilen para birimi haline geleceğini, doların değerinin artacağını kaydetti.



Amerikan Dolarının değeri arttığında da bunun Amerikan ekonomisi, üretimi ve ihracatı için uzun vadede sürdürülebilir olmayacağını savunan Zeybekci, şöyle devam etti:



"Dolayısıyla ben bu yakın, bugün veya bu hafta içinde, bu dönemde, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmeyeceğini, giderse bile bunun çok minimum seviyede olacağını, bu minimum seviyede olan faiz artışının bile geçtiğimiz 2 yıl içinde çok daha fazlasıyla zaten satın alındığını, değerlendirmeye alındığını düşünüyorum. Bu sebepten dolayı da Türkiye'de faizler anlamında, Türkiye'de doların karşısında değer kaybeden TL anlamında da bir müdahalenin gerekli olacağına inanmıyorum. Piyasa kendi doğrularıyla, kendi içinde bugüne kadar nasıl bunu bir şekilde altından kalkabildi ve halledebildiyse, bunu yakın gelecekte hep beraber göreceğiz."



"Doların üzerindeki suni marj tamamen spekülatif"


Türk Lirasının Amerikan Doları karşısında, 7 Haziran seçimlerinin sonuçlanmaması sebebiyle ayrıştığını anlatan Zeybekci, "Dolar endeksini oluşturan Japon Yeni, İngiliz Sterlini, avro ve İsviçre Frangı, Kanada Doları gibi para birimlerinden ayrışarak, onlar yüzde 21,5 civarında değer kaybettiler bir yıl içinde dolar karşısında, Türk Lirası da yüzde 29 civarında değer kaybetti" dedi.



Zeybekci, 1 Kasım seçimlerinin artık hedef olarak ortaya konulmuş olması ve belirsizliğin ortadan kalkmış olmasıyla bu ayrışmanın ortadan kalkacağını düşündüğünü söyledi.



Şu anda doların üzerindeki suni marjın tamamen spekülatif olduğunu düşündüğünü vurgulayan Zeybekci, "Bu spekülatif marj, gerek Türkiye'de yaşanan en son dönemdeki güvenlikle ilgili sıkıntılar gerekse 7 Haziran seçimlerinin sonuçlanmamasının da içinde olduğu ve bunun da kullanılmasıyla tam anlamıyla spekülatif bir kısım manipülasyonun da olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.



Terör olayları


Terör olaylarına ve Cizre'deki yaşanan gelişmelere ilişkin bir soru üzerine de Zeybekci, Türkiye'nin demokrasi içinde, sonuna kadar evrensel hukuk standartlarında bir hukuk ülkesi olduğunu anlattı. Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:



"Sonuna kadar tüm özgürlüklerin hiç bir sınırlama, 'ama, ancak fakatların' olmadığı özgür bir Türkiye, demokrasinin de milletin iradesinin siyaset eliyle ülkenin yönetimine ve hizmetine yansıması anlamında demokrasinin de sonuna kadar özgürce hayat bulabildiği bir Türkiye anlamında ben her hareketi destekliyorum. Ama maalesef 7 Haziran seçimlerinden önce Türkiye'nin gündemini bir anda 'Türkiye partisi' bir anda 'barış' gibi kelimelerle yan yana getirilerek, yüzde 13 oy alan ve 80 milletvekiliyle TBMM'de yer bulan ve temsil edilen partinin bugüne kadar Türkiye'de, bu ülkenin ve milletin birliği ve bütünlüğü, Türk bayrağının vazgeçilmez ortak gururumuz ve namusumuz olduğu, devletin tek bir devletliği ile ilgili ülkede insanlarımızı inandırıcı açıklamalarının maalesef olmadığını ama bunun karşısında sırtlarını terör örgütlerine dayadığını ve PKK ile yüzde 100 artık örtüşür hale geldiğini hep beraber görüyoruz."



"Büyük hoşgörüyü birileri zafiyet olarak algıladı"


"Türkiye'nin bir tek çakıl taşını dahi, Türkiye'den koparmak gibi bir girişim olursa, bu devlet gök kubbeyi onların başına yıkmakla haklıdır ve gereğini sonuna kadar yapacaktır" diyen Zeybekci, hükümetin ve devletin birlik, beraberlik ve kardeşlikle ilgili gösterdiği büyük hoşgörüyü birilerinin zafiyet olarak algıladığını dile getirdi.



Bir operasyonun başladığını ve bu operasyonun sonuna kadar devam edeceğini belirten Zeybekci, "Nasıl ki tıbbi operasyonlarda ameliyat yarıda bırakılmazsa, bu operasyon sonuna kadar... Cizre'de yaşandığı gibi başka yerlerde de aynı şekilde bir harekete girilirse, bunun gereği sonuna kadar yapılacaktır ve Türk devleti de bu konuda ne kadar güçlü olduğunu, bu millet de ne kadar bir ve beraber olduğunu, birlikte hareket edebildiğini böyle operasyonlarda zaten gösteriyor" şeklinde konuştu.

#Ekonomi Bakanı Zeybekci Nihat Zeybekci
#FED
#dolar
#terör
#Milano
9 yıl önce