|

Güç devşirme yılı 2019

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan emtia üzerinden yeni bir ekonomik dalgalanma riskinin yüksek olduğunu söyledi. Trump ile başlayan korumacılık dalgasının 2019’da yeni bir döneme evrileceğini belirten Kaan, yeni bir piyasadan dolar çekme dalgası ihtimaline dikkat çekti ve “Türkiye buna karşı milli para ile ticareti hızla yaygınlaştırmalı” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 00:41 - 11/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
MÜSİAD Başkanı Kaan, dünyada emtia üzerinde yaşanabilecek bir kriz ihtimaline dikkat çekti.
MÜSİAD Başkanı Kaan, dünyada emtia üzerinde yaşanabilecek bir kriz ihtimaline dikkat çekti.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Trump ile başlayan korumacılık ekonomisinin 2019'da yeni bir döneme evrileceğini belirterek buna karşı tedbir alınması gerektiğini söyledi. Dünyada emtia üzerinde yaşanabilecek bir kriz ihtimaline dikkat çeken Kaan, Türkiye'nin kendi milli kaynaklarını korumasına yönelik adımlar atması gerektiğini söyledi. Dünyada yeni bir ekonomik savaşın sinyallerini gördüklerini ifade eden Kaan, “Ülke olarak bu döneme hazırlanmalıyız” dedi.

DÜNYADA PARA EMTİA OLDU

Dünyada doların bir emtia haline geldiğini ifade eden Kaan, “Maliyeti 5 sent olan bir kağıdı bugün 100 dolara alıyorsunuz. Aslında para gelecek vadeli bir vaat senedi haline geldi. Şu anda bir emtia oldu” diye konuştu. Bugün Türkiye'nin döviz ile ilgili yaşadığı sıkıntının bir nedeninin de paranın yatırım aracı olarak görülmesi olduğunu kaydeden Kaan, “Kendi paramızın değerini korumak açısından milli para ile ticarete önem vermeliyiz” diye konuştu.


DÜNYA BİR EMTİA KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYA

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile değişen küresel ticaret sisteminin geleceği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kaan, “Dünyada 2019'da bir emtia krizi yaşayacağımızı düşünüyoruz. Bu kriz hem Türkiye'de hem dünyada etkili olur. Bu krizin etkileri 2020 ve 2021'de daha çok hissedilecek. Genel itibari ile yavaşlamaya gidecek ekonomiler. Ancak Türkiye her halükarda yüzde 5 büyür” değerlendirmesinde bulundu.

2019’UN İLK ÇEYREĞİNE KADAR IŞIK TUTUYORUZ

Trump'ın dünya ticaretini riske sürükleyen tutarsız davranışlarına dikkat çeken Kaan, şunları kaydetti: Trump, bugün tutup da kendi parasının bekasını korumak amaçlı, yine agresif finansal saldırıyla, tüm piyasalardan dolar çekmeyle ilgili bir olay çıkarırsa bundan etkilenmememiz mümkün değil. Biz de onun korumacı tutumuna göre yerli milli kısmı tamamlamamız lazım. MÜSAİD olarak bu konuda inisiyatif aldık. Milli paramızı kullanmayla ilgili olarak 2019'un ilk 3 ayına kadar biz şu anda mumu yakıyoruz. Aydınlatmaya çalışıyoruz.”

İhracatı ve üretimi arttırmamız gerektiğini ifade eden Kaan, "Mümkün olduğunca milli para ile ticaret yapmamız gerekiyor. Dövizle ilgili sıkıntı yaşamamamız lazım. Doları yükselterek 'faizi artıralım' baskısı yapıyorlar. Böyle bir çözüm de yok zaten” dedi.

  • Cola’ya ‘yerli’ dersek Niğde Gazozu’nu nereye koyacağız
  • MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, yaşanan ekonomik dalgalanmanın ilacının milli üretimi artırmak olduğunu da söyledi. Son dönemlerde yerli üretimi desteklemek için yapılan çalışmalara değinen Kaan, “Yerli üretim işi biraz karıştı. Türkiye’de üretim yapan yabancı markaların üzerine de ‘Yerli Üretim’ logosu konuldu. Biz buna karşı çıkınca sanki Türkiye’deki yabancılara karşıymışız gibi oldu. O zaman Coca Cola’ya yerli üretim dersek Niğde Gazozu’nu nereye koyacağız” dedi.

Yabancı bankalar elini taşın altına koymadı

Son yaşanan ekonomik dalgalanmayla sıkıntıya düşen reel sektörün durumu karşısında bankaların tavrını da değerlendiren MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, “Türkiye’de birçok yabancı banka da var. Bir kriz yaşadık. Bankaların hiçbiri elini taşın altına koymadı. Yabancı sermeye belli bir dönem durur sonra gider. Bizim kendi içimizdeki milli sermayemizin güçlü olması lazım” dedi.

#MÜSİAD
#Abdurrahman Kaan
5 yıl önce