|

Gümrük Birliği güncellenmeli

AB’nin bazı Asya ülkeleri ile yaptığı STA’ların, Türkiye’nin Gümrük Birliği’ndeki kazanımlarına zarar verebileceği belirtiliyor. TÜSİAD Berlin Temsilcisi Alper Üçok, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle bu konuda kalıcı çözüme ulaşılır” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 27/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 19:13 - 26/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
TÜSİAD Berlin Temsilcisi Alper Üçok
TÜSİAD Berlin Temsilcisi Alper Üçok

Avrupa Birliği’nin (AB), son aylarda Asya’da büyük pazarlara sahip çok sayıda üçüncü ülkeyle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının (STA), AB üyesi olmayan ve birliğin karar organlarında yer almayan Türkiye’nin, Gümrük Birliği'nden doğan kazanımlarına zarar verebileceği belirtilirken, Gümrük Birliği'nin zaman kaybetmeden güncellenmesi gerektirdiğini aktardı.


KARŞILIKLI ÇIKAR ŞART

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Berlin Temsilcisi Alper Üçok, Gümrük Birliği'nin, AB ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini genişlettiğini ve ticarete konu ürün çeşitliliğini artırdığını belirtti. AB’nin Japonya ve Singapur ile imzaladığı STA’lardan sonra Türkiye’nin Gümrük Birliği üyeliği dolayısıyla bu süreçten olumsuz etkilenme endişelerin ortaya çıktığını ifade eden Üçok, AB’nin üçüncü taraflarla imzaladığı STA’larla ilgili Türkiye’nin müzakere sürecinde yer almamasının olumsuzluk oluşturduğunu söyledi.

  • KALICI ÇÖZÜM GEREKİYOR
  • AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı STA’ların ticaret saptırıcı etkilerine karşı Türkiye’nin korumacı önlemler alma zorunluluğu oluştuğunu aktaran Alper Üçok, bu tür kararların ise korumacı eğilimlerin hakim olduğu küresel ticarette ancak günü kurtardığını ifade etti. Üçok, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin sağlanması bu konuda daha kalıcı bir çözüm oluşturmaktadır” dedi.
#Gümrük Birliği
#Türkiye
#AB
#Alper Üçok
5 yıl önce