|

Gümrük Birliği’ne yeni referans

Türkiye ve AB arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmamız, bugün atılacak imzalarla güncelleniyor. Daha modern ve yeni alanları kapsayacak olan revize anlaşmayı değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bu haliyle Gümrük Birliği’nin güncellenmesine örnek teşkil etmesini istiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:03 - 25/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli Bayramyeri semtinde kurulan AK Parti standını ziyaret etti ve esnafla sohbet etti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli Bayramyeri semtinde kurulan AK Parti standını ziyaret etti ve esnafla sohbet etti.

Avrupa Birliği (AB) ile ticaretin kapsamını genişletecek anlaşma Gümrü Birliği'nin revizyonunu talep eden Türkiye'nin elini güçlendirecek. Türkiye ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) atılacak imzalarla güncelleneceğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Revize STA, esas itibarıyla AB ile mevcut Gümrük Birliği'nden çok daha modern ve çok daha geniş kapsamlı bir anlaşma. Bu haliyle Gümrük Birliği'nin güncellenmesine örnek teşkil etmesini istiyoruz" dedi.

E-TİCARETİ DE KAPSAYACAK

Revize STA ile ticari korunma araçlarında, DTÖ hükümlerinin ötesinde iş birliği ve danışma mekanizmalarının kurulduğunu, gümrük iş ve işlemlerinin basitleştirilmesini sağlayan "ticaretin kolaylaştırılması" hükümleriyle "e-ticaret" konularının anlaşmanın bir parçası haline getirildiğini ifade eden Zeybekci, "İkili Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması"nın da oluşturulduğunu söyledi. Zeybekci, mekanizmanın, STA'nın uygulanması ve yorumlanmasında meydana gelen tüm anlaşmazlıklarda devreye sokulacağını kaydetti.

Teknoloji transferi ilk kez bir STA'da

Revize edilen STA'ya göre, beşeri ilaçlarda üretim ve ihracat hedefleri dikkate alınarak, bunlardaki verilerin korunması bakımından ilk defa karşılıklılık sağlandığına dikkati çeken Zeybekci, "Teknoloji transferiyle fikri mülkiyet hakları arasındaki ilişki vurgulanarak, Türkiye'nin ilk defa bir STA'da teknoloji transferini kolaylaştırmaya yönelik iş birliği hükümlerine yer verildi" ifadesini kullandı. Hizmet ticaretine ilişkin kural ve taahhütlerin kapsama dahil edilmesiyle ülkede hizmet sunucuları ve yatırımcılar için daha öngörülebilir bir ticaret ortamı oluşturulacağını vurgulayan Zeybekci, Türkiye'nin en önemli hizmet ihracatı kalemlerinden karayolu taşımacılığı ve turizm hizmetlerine ilişkin EFTA ülkelerinin kapsamlı taahhütler üstlenmelerinin sağlandığını söyledi.


Taşımacılıkta kotalar kaldırıldı

EFTA ülkelerine gerçekleştirilecek ikili ve transit karayolu taşımacılığında kotaların da revize STA ile kaldırıldığını bildiren Zeybekci, böylece taşımacıların ayrımcı ücretlendirmeye tabi tutulmalarının önüne geçildiğini belirtti.

Zeybekci, anlaşma kapsamında İsviçre ile özel sağlık, yaşlı bakım ve sıhhat hizmetlerinde hasta hareketliliğinin güvence altına alındığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Türkiye, hizmet ticaretine ilişkin kural ve taahhütlerin kapsama dahil edilmesiyle hizmet sunucuları ve yatırımcıları için daha öngörülebilir bir ticaret ortamı elde etmiş oldu. E-ticaret de dahil edilirken, taraflar arasında e-ticaretin geliştirilmesine ilişkin iş birliği hükümlerinin yanı sıra elektronik olarak iletilen yazılım gibi ürünlerin gümrük vergisinden muafiyeti güvence altına alındı. Ayrıca İsviçre ile Türkiye arasındaki temel tarım ürünleri ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde ileri liberalizasyona gidildi.”

#Gümrük Birliği
#Referans
6 yıl önce