|

Haftada 2 ekmek israf ediyoruz

Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan Türkiye İsraf Araştırması’na göre, bir evde haftada ortalama 2 ekmek israf edilirken, vatandaşların cep telefonu değiştirme sıklığı ortalama 3,7 yıl oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 13/01/2019 Pazar
Güncelleme: 00:28 - 13/01/2019 Pazar
Yeni Şafak
Satın aldığı ekmeği tüketemeden çöpe attığını ifade eden kişilerin oranı yüzde 11,7 olarak belirlendi.
Satın aldığı ekmeği tüketemeden çöpe attığını ifade eden kişilerin oranı yüzde 11,7 olarak belirlendi.

Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan Türkiye İsraf Araştırması’na göre, haftada ortalama 2 ekmek israf edilirken, vatandaşların cep telefonu değiştirme sıklığı ortalama 3,7 yılı, otomobil değiştirme sıklığı 8 yıl ve üzerini buluyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2018 yılı Türkiye İsraf Araştırması sonuçlandı.

Araştırma, bakanlık koordinasyonunda, bir araştırma şirketi ve Hacettepe Üniversitesi akademisyenleri iş birliğiyle Türkiye genelinde 26 ilde 2 bin 209 tüketici ile yapılan anket verilerine dayanılarak hazırlandı. Araştırma kapsamına giren bireyler, çoğunluğu 18-29 yaş aralığında, bin 405 ve 3 bin lira gelir grubunda, evli ve ücretli çalışanlardan oluştu. Satın aldığı ekmeği tüketemeden çöpe attığını ifade eden bireylerin oranı ise yüzde 11,7 olarak belirlendi.

3.7 YILDA BİR TELEFON DEĞİŞİYOR

  • Cep telefonu olan bireylerin neredeyse tamamı akıllı telefon kullanırken, ortalama 3,7 yılda bir cep telefonu değiştiriliyor. Cep telefonu değiştirme nedenleri arasında öncelikle bozulma ve piyasaya çıkan yeni modele sahip olma isteği gösterildi. Genç yaştaki bireylerin daha ileri yaş gruptakilere göre daha sık cep telefonu değiştirdikleri görüldü. Otomobil değiştirme sıklığı 8 yıl ve üzeri olarak belirledi.

Tasarrufta artış

Son 1 yılda aylık gelirinin bir bölümünü biriktirerek finansal tasarruf yapanların oranı 2017’de yüzde 13,6 iken, 2018 yılında yüzde 38,1’e yükseldi. 2017 yılı araştırmasına katılan bireylerin çoğu tasarruflarını banka mevduatında değerlendirdi. Araştırma sonuçlarına göre, bireylerin yüzde 72,2’si yerli malı kullanımının israfı önlemeye ve tasarrufa katkı sağlamaya olumlu etkisi olduğunu düşündüğünü belirtti.

  • İhtiyaç kadar satın alın
  • Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, araştırmayla israfın boyutlarının tespit edildiğini aktardı. İsrafın önüne geçilmesi gerektiğini ve bu konuda kamuoyu bilincinin artırılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Pekcan, bireylerin tasarruf bilincinin artırılması gerektiğine de dikkati çekti. Ekmekte israfın önüne geçmek amacıyla önemli bir adım attıklarını anımsatan Pekcan, “Bakanlığımızca hazırlanan yönetmelik ile büyük mağaza ve tedarikçilerce bir gün içinde üreticiden teslim alınan ve azami fiyatı tarifeyle belirlenen ekmek gibi hızlı tüketim mallarının, satılamadığı gerekçesiyle daha önce yüzde 25-30 olan iade oranını en fazla yüzde 5 olarak belirledik. İsrafı azaltacak önemli bir düzenlemeyi hayata geçirmiş olduk” ifadesini kullandı.
#Türkiye İsraf Araştırması
#Ekmek
#Cep Telefonu
5 yıl önce