|

Havada kurallar değişiyor

Otomobillerle başlayan elektrikli motor trendi, havacılık endüstrisini de baştan aşağı dönüştürmeye hazırlanıyor. Elektrikli motorlar, hızla göklere yükselirken insanlığın asırlık hayali ‘uçan otomobil’ nihayet gerçek oluyor. Gündemde kişisel hava araçlarından atmosfer dışına seyahatlere kadar yenilikler var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/11/2017 Pazar
Güncelleme: 00:31 - 12/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
Derin Ekonomi dergisi, kasım sayısında; havacılık sektöründeki heyecan verici değişimle ilgili bir dosya yer aldı.
Derin Ekonomi dergisi, kasım sayısında; havacılık sektöründeki heyecan verici değişimle ilgili bir dosya yer aldı.

Derin Ekonomi dergisi, kasım sayısında; havacılık sektöründeki heyecan verici değişimle ilgili bir dosya yer aldı. Derginin bu ayki sayısında otomobillerle başlayan elektrikli motor trendinin havacılık endüstrisini de baştan aşağı dönüştürmeye hazırlandığına dikkat çekiliyor. Mehmet Özdemir İmzasını taşıyan dosya, “Havada kurallar değişiyor. Lütfen kemerlerinizi bağlayın!” başlığıyla okurların dikkatine sunuluyor.

KALABALIK KENTLERE HAVAYOLLU ÇÖZÜM

Dosyanın giriş bölümünde şöyle bir genel değerlendirme bulunuyor: “Telekomünikasyon sektörünün öteden beri karşı karşıya olduğu en büyük problemlerden biri ‘son kilometre’ sorunudur. Buna benzer bir sorun ulaşımda da yaşanmakta. Şehirler giderek kalabalık bir hale geliyor. 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 60’ı şehirlerde yaşayacak. Bunun da kalabalık kentlerde ulaşımı daha da ciddi bir sorun haline getirecek. Merkezi noktalardaki devasa ölçekteki havaalanlarına taşınan yolcuların buralardan gidecekleri muhitlere ya da civardaki şehir ve bölgelere hızlı ve kolay bir şekilde nasıl aktarılacağı konusu, ciddi bir sorun haline geliyor.”

KUŞ UÇUŞUYLA 15 DAKİKADA İŞE GİT

Bu sorunun çözümsüz olmadığı vurgulanan yazıda, telekomünikasyonda olduğu gibi ulaşımda da çözümün havadan geldiğine dikkat çekiliyor: Yeni nesil bireysel hava taşıtları noktadan noktaya, ‘kuş uçuşu’ ulaşımı çok kısa sürelerde ve çok düşük maliyetlerle sağlayacak. Sabah ve akşam trafiğinde karayolu ile saatler gerektiren bir yolculuğu kuş-uçuşu, 10-15 dakikaya indirebilecek olan yeni hava taşıtları, kentleşme açısından da önemli bazı değişimler getirebilir. Zira bu taşıtlar sayesinde toplu ulaşım ağı oluşturulurken ihmal edilebilen, seyrek nüfuslu, şehrin kalabalığından ve karmaşasından uzak muhitleri daha tercih edilir hale getirebilir.


KİŞİSEL HAVA TAŞITLARI

Son yıllarda otomobil fuarlarında daha önce hiç görülmemiş ilginç konseptler sergileniyor ve hayır, bunları söylerken elektrikli otomobillerden bahsetmiyoruz. Günümüzde adı sanı pek duyulmamış markalar, elektrikli uçak, dron ve ‘uçan motosiklet’ modellerini tanıtmak üzere otomobil ve motosiklet fuarlarını seçiyorlar. Bu alanda farklı fikirler üzerinde çalışan irili ufaklı birçok girişim sadece havacılık değil belki insanlığın bütün ulaşım serüveninde önemli bir dönüm noktası olan bireysel hava taşıtlarında isimlerini yazdırmak istiyor.

HEPSİ KULLANIMDA HAFİF

Kısa sürede öğrenilebilecek taşıtlardan pilota ihtiyaç duymayan tamamen otonom taşıtlara kadar birçok konsept ve tasarım bu kulvarda uçuşa hazırlanıyor. Hangi konseptin başarılı olacağını şimdiden kestirmek zor olsa da hava ve kara trafiği düzenlemelerine kısa zamanda tüm dünyada önemli güncellemeler geleceği kesin. Ortak noktaları ise hafif olmaları.

  • Uber’in uçan taksisi
  • Derin Ekonomi’nin bayilerde bulabileceğiniz Kasım sayısındaki beş sayfalık yazıda; projelerden örnekler de veriliyor. Taksi denince akla gelen ilk marka olan Uber, “uçan taksi” fikrinden doğan projeleri doğal olarak çok yakından izliyor. Şirket denemelerini 2020 yılında başlatacağını duyurdu.
AIRBUS POP UP!

Airbus’ın kişisel hava taşıtları alanındaki vizyonunu ortaya koyan ve ItalDesign işbirliği ile geliştirdiği konsept, ilk olarak Mart 2017’de, Cenova'da sergilendi. Tamamen elektrikli, havada ve karada kullanılabilecek. Pop Up, en basit şekilde, bir kara ya da hava modülüne bağlanarak hareket kabiliyeti kazanan kabinden oluşuyor.

AERO MOBILE

Slovakya merkezli bir mühendislik şirketinin 2010 yılında bu yana üzerinde çalıştığı elektrikli hava taşıtı Aero Mobile da bu alandaki en gelişmiş konseptlerden biri. Hem otomobil hem de hava taşıtı olarak kullanılabilen Aero Mobile, mevzuatla ilgili bir sorun çıkmazsa şirket; 2020’de teslim edilecek

  • LILIUM JET HAZIR
  • Alman şirketi Lilium tamamen elektrikli bir hava araçları geliştiriyor. Dünyanın ilk elektrik motorlu kişisel jeti olarak bilinen Lilium, dikey iniş kalkış yapabiliyor. 300 kilometrelik lik bir menzile sahip ve saatte 300 km hıza kadar çıkabilen araç ilk uçuşunu Nisan 2017’de Bavyera semalarında yaptı. Beş kişilik yolcu kapasitesine sahip olan Lilium şimdiden merak konusu.
İLK İNSANLI DRON

Çin şirketi eHang, insan taşıma amaçlı “dron” fikrini hayata geçirerek üretime başlayan ilk şirket. eHang 184 modeli tamamen otonom. Yani bir insanın pilotajına ihtiyaç duymadan kendi kendine uçabiliyor. Kişisel ulaşım amaçlı ilk dron test uçuşu Dubai’de yapıldı. 240 kilo ağırlığa ve 100 kilo taşıma kapasitesine sahip olan tek kişilik araç saatte 60 km hıza ulaşabiliyor.

#Derin Ekonomi
#Elektrikli Motor
#Araç
6 yıl önce