|

Haziranda açık 25,6 milyar lira

Seçim öncesi dolardaki aşırı yükseliş nedeniyle akaryakıttaki ÖTV’nin düşürülmesi, yatırım ve istihdama yönelik teşvik destekleri ile bayram ikramiyesi gibi harcamalar bütçeyi etkiledi. Buna göre merkezi yönetim bütçesi haziran ayında 25,6 milyar liralık açık verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2018 Salı
Güncelleme: 01:06 - 17/07/2018 Salı
Yeni Şafak
Yeni dönemde de mali disiplinden vazgeçilmeyeceğini vurgulayan ekonomistler, bu kapsamda hükümetin atacağı adımların takip edileceğini belirtiyor.
Yeni dönemde de mali disiplinden vazgeçilmeyeceğini vurgulayan ekonomistler, bu kapsamda hükümetin atacağı adımların takip edileceğini belirtiyor.

Merkezi idare bütçesi haziranda 25,6 milyar lira, ocak-haziran döneminde de 46,1 milyar lira açık verdi. Bankacılara göre açıktaki en büyük artış teşviklerden gelen birikimli maliyetler, bazı kamu çalışanlarına ve emeklilere verilen ikramiyeler ve dolardaki aşırı yükseliş sebebiyle akaryakıtta alınan ÖTV'nin düşürülmesi oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığınca, haziran ayı ile ocak-haziran dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçları açıklandı. Buna göre, haziranda bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 51,5 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 33,8 yükselerek 77,2 milyar lira gerçekleşti.

İLK ALTI AYLIK GELİR YÜZDE 18,2 ÇOĞALDI

Geçen yılın ocak-haziran döneminde toplam 299 milyar 200 milyon lira olan bütçe gelirleri, bu yılın aynı döneminde yüzde 18,2 artarak 353 milyar 601 milyon lira gerçekleşti. Bütçe giderlerinin yüzde 23,2 yükselişle 399,7 milyar lira olduğu bu dönemde vergi gelirleri yüzde 19,8 artışla 294 milyar 820 milyon lira oldu.

Öte yandan ocak-haziran döneminde sosyal güvenlik primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmının Hazine tarafından ödenmesi amacıyla yapılan transfer tutarı 10,4 milyar TL oldu. Ayrıca personel giderleri de, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,5 artarak 98 milyar 569 milyon lira kaydedildi.

  • Hükümetin adımları izlenecek
  • Yeni dönemde de mali disiplinden vazgeçilmeyeceğini vurgulayan ekonomistler, bu kapsamda hükümetin atacağı adımların takip edileceğini belirtiyor. Söz konusu bütçe verilerini değerlendiren
  • Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem, “Gider tarafında taşeron işçilerin kadroya alınması, emekli ikramiyeleri gibi uygulamaların yanı sıra petrolde alınan ÖTV’nin düşürülmesi gibi etkenler performansı olumsuz etkiliyor... Genel dengede hükümetin açıkladığı yapılandırma ve İmar Barışı kaynaklı elde edilen gelir etkili olacak” ifadelerini kullandı.

#ÖTV
#Vergi
6 yıl önce