|

Her mahalleye nöbetçi kuyumcu

İstanbul Kuyumcular Odası, sektörü baştan aşağı şekillendiren bir yasa taslağı hazırladı. TBMM’ye sunulacak taslakta tüm meslektaşları kapsayan yeni bir birlik oluşturulması öngörülürken, her parası olan kuyumcu dükkanı açamayacak. Nüfus yoğunluğuna göre mağaza açılmasını öngören düzenleme, pazar günleri kapa olan sektör için ‘Nöbetçi Kuyumcu’ uygulaması da getiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 03:41 - 19/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul Kuyumcular Odası'nın (İKO) uzman bir ekiple hazırladığı Türkiye Kuyumcular Birliği Yasa Teklifi Taslağı'nı kuyumcu oda/dernek başkanları ve sektörün önde gelen isimleriyle paylaştı. Sektör temsilcisi kurumlar, bir ay sonra yeniden bir araya


gelecek ve ilgili bakanlığa sunulacak taslak metnine son şeklini verecek.



TASLAĞI KALKINMA BANKASI ESKİ MÜDÜRÜ HAZIRLADI


İKO'nun Çemberlitaş'taki Merkez Binası'nda yapılan hazırlık toplantısına; İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı, KUYAŞ Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel ve Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman katıldı. Yasa Taslağı'nı sektör adına hazırlayan Norayr İşler başkanlığındaki İstanbul Kuyumcular Odası ise bu önemli buluşmaya tam kadro katıldı.



TEK ÇATI ALTINDA TOPLANACAKLAR


Meslekte radikal değişim ve dönüşümleri içeren Türkiye Kuyumcular Birliği Yasa Taslağı'nı Türkiye Kalkınma Bankası Eski Genel Müdürü ve hukukçu Niyazi Eroğlu hazırladı. Taslak, Türkiye kuyumculuk sektörünün yıllardır biriken ve çözüm bekleyen sorunlarına çözüm olacak önemli düzenlemeler içeriy. İlgili taslak TBMM'de yasalaştıktan sonra yürütmenin sağlıklı oluşması için birçok konuda yönetmelikler hazırlanacak. Taslak metin; 18 meslek birliğiyle tüm oda ve dernekleri bir şemsi altında toplayacak bir birlik kurulmasını da öngörüyor. Taslak uyarınca Dernekler Yasası'na tabi olan kuyumcu dernekleri de odalara dönüşecek ve birlik çatısı altına girecek. Ticaret ve sanayi odaları üyesi olan kuyumcular da yeni kurulacak bu yapının içinde temsil edilecek.



Yasa kabul edilirse tarihe geçecek


İKO Başkanı Norayr İşler, hazırlanan taslağı müzakere etmek için bir araya geldiklerini belirterek, “Yasa konusunda başarılı olur ve Meclis'ten geçirebilirsek sektörde tarihe geçenler olarak anılabiliriz. El birliğiyle atölyecisinden mağazacısına herkesin fikrini, desteğini ve mücadelesini içinde bulunduracak bir teklif olmasını istiyoruz" dedi.



Parası olan herkes mağaza açamayacak


Türkiye Kuyumcular Birliği hayata geçtiğinde tüm Türkiye'de tek ses olmuş ve güçlü yaptırımı olacak bir yapı ortaya çıkacak. Mevcut uygulamada olduğu gibi parası olan herkes; artık kuyumcu olamayacak. Sadece bu da değil, kuyumcu mağazalarının da artık belli standartları olacak. Avrupa'da olduğu gibi kuyumcu enflasyonunun önüne geçmek amacıyla nüfus yoğunluğuna göre kuyumcu dükkânı açılmasına izin verilecek. Taslak uyarıncaeczanelerde olduğu gibi pazar günlerinde de her mahalle ve semtte “Nöbetçi Kuyumcu" uygulamasına başlanacak.



#Nöbetçi Kuyumcu
#İstanbul Kuyumcular Odası
#Türkiye Kuyumcular Birliği Yasa Teklifi Taslağı
8 yıl önce