|

İçecekte depozito dönemi

“Sıfır Atık Projesi” çerçevesinde poşetlerin ücretli hale gelmesinden sonra içecek ambalajlarına da depozito geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2023’e kadar tüm içecek ambalajlarında depozito uygulamasına geçileceğini açıkladı. Kurum, “Şehirlerimizdeki atık problemini minimuma indireceğiz. Çöplerimizin çevreye verdiği zararların etkisi en aza indirilecek, vahşi depolamaya son verilecek” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:02 - 21/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Tüm içecek ambalajlarına depozito dönemi başlıyor
Tüm içecek ambalajlarına depozito dönemi başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2023 yılına kadar tüm içecek ambalajlarında depozito uygulamasına geçeceklerini söyledi. “2023 Türkiye’si” için alınan 24 maddelik sonuç bildirgesini Antalya’da açıklayan Kurum, yıllık 440 olan kişi başı plastik poşet kullanımının 5 yıl içinde 40’a düşürüleceğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2023 Türkiye’si için alınan 24 maddelik sonuç bildirgesini açıkladı. 2023’e kadar tüm içecek ambalajlarında depozito uygulamasına geçileceğini ve çöpte vahşi depolamaya son verileceğini açıklayan Kurum, “
2023’e geldiğimizde ülkemiz yurt dışında metropol şehirlerle yarışır hale gelecek
” dedi. Bakan Kurum, ‘2023’e Doğru Türkiye’de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Antalya’da toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

GERİ DÖNÜŞÜME BÜYÜK ÖNEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’nin önemine değinen Kurum, “Başlatılan Sıfır Atık Projesi 2023’e kadar tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörümüz tarafından uygulamaya geçecektir
. 2023 yılında Sıfır Atık’ta yıllık 20 milyar TL tasarruf elde edilecek ve en az 100 bin vatandaşımız iş sahibi olacaktır. Plastik poşetle mücadele kararlılıkla sürdürülecek. Yıllık 440 olan kişi başı plastik poşet kullanımı 5 yıl içinde 40’a düşürülecektir.
Şehirlerimizdeki atık problemini minimuma indirmiş olacağız. 2023’e kadar tüm içecek ambalajlarında da depozito uygulamasına geçeceğiz” dedi.

DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ

Kentsel dönüşüm seferberliği başlatılacağını vurgulayan Kurum, “
Kentsel dönüşümle deprem başta olmak üzere afetlerdeki hasar ve kayıp riski asgari seviyeye indirilecek. Bu plan çerçevesinde yılda en az 300 bin konut, 2023’e kadar 1 milyon 500 bin, gelecek 20 yılda ise tamamı, yani 6 milyon 700 bin konut dönüştürülecek
” ifadelerini kullandı.

VAHŞİ DEPOLAMAYA SON

2023 yılında katı atık hizmeti almayan hiçbir şehir ve belediye kalmayacağını bildiren Bakan Kurum, “Katı Atık Planı (KAP) Projesi kapsamında yerel yönetimlerimiz Bakanlığımızca desteklenecektir. Böylece katı atık yönetim tesislerinin yatırımlarının tamamlanması sağlanacaktır.
2018 yılında 88 düzenli depolama tesisiyle ülke nüfusunun yüzde 75’ine hizmet verilirken KAP Projesi kapsamında yapılan yatırımlarla 2023 yılında nüfusun tamamına hizmet verilecektir. Böylece çöplerimizin çevreye verdiği zararların etkisi en aza indirilecek, vahşi depolamaya son verilecek
” diye konuştu.

HER İL’E EN AZ BİR MİLLET BAHÇESİ

Her ilde en az bir tane millet bahçesi olacağını da vurgulayan Kurum, “2023’e gelindiğinde her ilimiz en az bir millet bahçesine sahip olacaktır. Millet bahçeleri ile kişi başına düşen yeşil alan miktarı 2023 yılında yaklaşık 15 metrekare olacak” diye konuştu.

  • HAK SAHİPLERİNE ARAZİ SATIŞI SÜRECEK
  • 2B arazileri ile Hazineye ait tarım arazileri ve taşkömürü havzası içerisindeki taşınmazların hak sahiplerine satışına devam edeceğini söyleyen Bakan Kurum, “İmar uygulamaları ve benzeri nedenlerle Hazine ile hisseli hale gelen taşınmazların hissedarlarına ve tapu fazlalıklarının maliklerine satışı gerçekleştirilecektir. Yapı kayıt belgesine konu Hazine taşınmazlarının hak sahiplerine satışına başlanılacaktır” dedi.

EMLAK BANKASI ‘KATILIM’LA DÖNÜYOR

Emlak Bankası’nın kurulacağını da bildiren Murat Kurum, şöyle konuştu: “Emlak Bankası, bir katılım bankası olarak yeniden faaliyete başlayacaktır. Türkiye Emlak Katılım Bankası sektöre finansal çözümler üretecek, yerel üretimi destekleyecek, sürdürülebilir büyümeye hizmet edecek, toplumun sosyo-ekonomik yapısına katkı sağlayacak projelerde yer alacaktır.”

#Murat Kurum
#Sıfır Atık Projesi
5 yıl önce