|

İhracatçımızın yeni platformu e-ticaret

On binlerce Türk ihracatçının yeni platformu e-ticaret olacak. Türkiye’nin toplam ticaretinde yüzde 2’lerde kalan e-ticaretin payını, bu internet sitelerine toplu üyeliklerde verilecek yüzde 80’lik hibe desteğiyle katlayacaklarını belirten belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bu desteğimiz iş dünyamızın küresel açılımı için itici güç olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:05 - 16/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
e-ticaret sitelerine devletten üyelik desteği
e-ticaret sitelerine devletten üyelik desteği

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, e-ticaret sitelerine toplu üyeliğine getirdikleri yüzde 80'lik hibe desteğine ilişkin, “Önümüzdeki günlerde dünyadaki tüm e-ticaret platformlarında tabiri caizse bir Türk işgali yaşanacak. Türk şirketlerimiz, on binlerce ihracatçılarımız e-ticaret sitelerinde bundan sonra boy gösterecek” dedi. İş birliği kuruluşlarının üyelerini e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları ve bundan doğan maliyeti ödemeleri halinde, ödemenin yüzde 80'ini Ekonomi Bakanlığı karşılayacak. E-ticaret platformuna toplu üyeliklerine yönelik verilen destekle ilgili ayrıntıların kamuoyu ile paylaşıldığı “e-Ticaret Sitelerine Üyelik desteği Basın Tanıtımı” Zeybekci'nin katılımıyla Çırağan Sarayında gerçekleştirildi.



EN İYİ ÖRNEK ÇİN PAZARI


Değişen rekabet koşullarının en önemli ve en merkezi yerinde e-ticaretin olduğunu vurgulayan Zeybekci, “2015'te dünya genelinde işletmeden tüketiciye elektronik ticaret yüzde 30 büyüyerek 2,3 trilyon dolara ulaştı. 2016'da bu hacimin yüzde 17,5 artışla 2,7 trilyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Bu, inanılmaz bir rakam. Artış hızı da korkunç. Tek başına İngiltere, Fransa, Güney Kore gibi ekonomilerden daha büyük bir değer” ifadelerini kullandı. İnternet alışverişine en iyi örneklerden olan Çin'in e-ticaret devi Alibaba'nın alt platformlarında gerçekleştirilen satışların toplamının geçen sene günlük 18 milyar doları bulduğuna dikkati çeken Zeybekci, “Bu, 1 günlük rakam. Bu 18 milyar dolar dünyadaki 158 ülkenin her birinin ihracatından fazla” dedi. Zeybekci, şu anda Çin'in toplam ticaretinin içerisindeki e-ticaret payının yüzde 14'lerde olduğunu, bu rakamın her yıl yüzde 20'nin üzerinde arttığını aktardı. Bakan Zeybekci, şu anda Çin'deki yıllık e-ticaret rakamının 800 milyar dolar olduğunu da bildirdi.







E-TİCARETİMİZ ARTACAK


Türkiye'nin toplam ticareti içinde e-ticaretin payının yüzde 2'lerde kaldığını belirten Zeybekci, “E-ticaret platformlarına toplu üyeliğini esas alan bu desteğimiz iş dünyamızın küresel açılımı için itici bir güç olacaktır ve aradaki mesafeyi Türkiye hızlı bir şekilde kapatacaktır. Yüzde 2'lik rakamımız hızlı bir şekilde, yakın bir sürede 3'ler, 4'ler, 5'ler, 7'ler, 8'lere doğru çıkacaktır” dedi. Bu desteğin bundan önce de olduğunu dile getiren Zeybekci, bunu bireysel anlamda yapmaya çalıştıklarını anımsattı. İhracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları gibi kuruluşları desteğin yararlanıcısı olarak tanımladıklarında desteği sahiplendiklerini anlatan Zeybekci, bu nedenle e-ticarete yönelik desteklerini çatısı altındaki firmaları toplu üyeliğe yönlendiren iş birliği kuruluşları vasıtasıyla vereceklerini aktardı.



250 firmadan az olmamalı


Ekonomi Bakanı Zeybekci, e-ticaret sitelerine toplu üyeliklerde destek oranlarının yüzde 80 olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Toplu üyelik yöntemiyle farkındalığı artırmayı ve e-ticaret dünyasına girişi firmalar için kolaylaştırmakla kalmıyoruz. Aynı zamanda e-ticaret platformları nezdinde maliyet avantajı da elde etmeyi umuyoruz. 250 firmadan az olmamak şartıyla üyelerini bakanlığın belirlediği e-ticaret platformlarına üye yapan iş birliği kuruluşları bu harcamalarının yüzde 80'ini Ekonomi Bakanlığından geri alabilecek.”



E-ticarete Türk akını başlıyor


Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin de de bu noktada, ihracat ailesinin çatı kuruluşu kimliğiyle bu destekten yararlanacak öncü projeleri başlattığını dile getiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı: “Belirledikleri 3 e-ticaret platformuna (Alibaba.com, kompass.com ve turkishexporter.net) toplu üyelik öngören bu girişimin diğer iş birliği kuruluşlarına da örnek teşkil etmesini umuyoruz. Önümüzdeki günlerde dünyadaki tüm e-ticaret platformlarında tabiri caizse bir Türk işgali yaşanacak."











#İhracat
#e-ticaret
#Ekonomi Bakanı
#Nihat Zeybekci
7 yıl önce