|

İhracatta özlediğimiz tablo

Katma değeri yüksek ihracatı artırmaya odaklanan Türkiye bu teşebbüsünün meyveleri toplamaya başladı. Airbus, Boeing ve Bombardier uçakları için parça üretimi yapan Manisalı HMS Makina, kilogram başına ihracatını 500 doların üzerine taşımayı başardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:43 - 23/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Manisalı HMS Makina, kilogram başına ihracatını 500 doların üzerine taşımayı başardı.
Manisalı HMS Makina, kilogram başına ihracatını 500 doların üzerine taşımayı başardı.

Airbus, Boeing ve Bombardier uçakları için parça üretimi yapan Manisalı HMS Makina, kilogram başına ihracatını 500 doların üzerine taşımayı başardı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) rakamlarına göre yılın ilk yarısında 1,39 dolar olarak gerçekleşen kilogram başına ihracatını AB ülkeleri seviyesine çıkarma hedefi koyan Türkiye’de yüksek teknolojiye dayalı ürünlerle dünyada adından söz ettiren firma sayısı da arttı. Sivil ve askeri uçak projelerine parça üretmek üzere İzmir’de kurulan HMS Makina, onay süreçlerini tamamladığı kimyasal proses sayesinde uçaklara doğrudan takılabilen parça üretimine başladı.

İHRACATI İKİYE KATLADI

Airbus A 380, A 350 ve A 400 M nakliye uçaklarının yanı sıra lüks jetler üreten Bombardier’e doğrudan parça göndermeye başlayan firmanın ihracatı, bir yılda ikiye katlanarak 17 milyon dolara ulaştı. Şirket Genel Müdürü Aziz Meydan, “Şu anda kilogram başına ihracatımızın 500 doların üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ürettiğimiz bazı parçalarda bu değer 2 bin dolara ulaşıyor” diye konuştu. Manisa’da 4 yıl sonra ikinci tesisi yapmak üzere inşaata başladıkları bilgisini paylaşan Meydan; çalışan sayısının 4 yılda 4 kat büyüyerek 400’ü geçtiğini kaydetti. Meydan, KOBİ’lerin dışa açılmasının desteklenmesi halinde yüksek katma değerli ihracatın artabileceğini belirterek; Avrupalı firmaların Türkiye ile iş birliği yapmaya istekli olduğuna dikkati çekti.

  • Nitelikli çalışma için okul kurdu
  • Elemanların niteliğini arttırmak için Milli Eğitim Bakanlığı izniyle fabrika bünyesinde çıraklık okulu kurduklarını anlatan Meydan, her yıl 10 çocuğu iş garantili olarak eğittiklerini, bu sayıyı artırmak istediklerini belirtti. Ülke ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Meydan, "İş dünyası, siyasete çok bakmıyor. Türkiye ve Avrupalı şirketler arasındaki ilişkiler, siyasi gelişmelerden etkilenmeden devam edecek. Bizler de bir olumsuz etkilenme görmedik" dedi.
#​Airbus
#Boeing
#Manisa
#KOBİ
7 yıl önce