|

İki kıtada maden sondajı

Libya ile hidrokarbon arama anlaşmasına imza atan Türkiye, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) kanalıyla dünyanın farklı noktalarında maden arıyor. MTA Sudan, Özbekistan ve Nijer’de ikili anlaşmalarla yeni maden yatakları üzerinde çalışıyor.

Merve Safa Akıntürk
01:15 - 5/10/2022 Çarşamba
Güncelleme: 01:18 - 5/10/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Sudan, Özbekistan ve Nijer'de yapılan ikili anlaşmalar sonrası, bu ülkelerdeki maden yataklarına yönelik sondaj çalışması başlattı.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Sudan, Özbekistan ve Nijer'de yapılan ikili anlaşmalar sonrası, bu ülkelerdeki maden yataklarına yönelik sondaj çalışması başlattı.

Libya ile hidrokarbon arama anlaşmasına imza atan Türkiye, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) kanalıyla dünyanın farklı noktalarında maden arıyor. MTA Sudan, Özbekistan ve Nijer’de ikili anlaşmalarla yeni maden yatakları üzerinde çalışıyor. Kurum, söz konusu ülkelerde sondaj, numune, analiz ve haritalama çalışmaları yapıyor. Aramaların yapıldığı Afrika ülkelerinden Nijer’de bugüne kadar 424 yüzey örneği alınırken bin 666 örneğin analizleri de tamamlandı.

ANALİZ HARİTASI ÇIKARILIYOR

Haritalama çalışmaları kapsamında 1 milyon 344 bin metrekare alanda haritalama çalışmaları sonuçlandırıldı. Bu yılın mart ayı içinde Target-1 ve Target-2 bölgelerinde 13 bin metrelik 26 sondaj çalışmaları için gerekli işlemler devam ediyor. MTA’nın çalıştığı bir diğer Afrika ülkesi Sudan’da ise 3 bin 273 metre sondaj yapıldı. Buralarda 53 adet yüzey numunesi, 5 bin 762 adet karot numunesi ve 57 adet yarma numunesi olmak üzere toplamda 5 bin 872 adet numune alındı. Ata yurdu Özbekistan’da ise MTA 73 alanda 10 bin 133 metre sondajı tamamladı. Bölgeden 147 numune alınarak analiz edildi. Yılbaşından bu yana 11 bini aşkın jeokimya analizi yapıldı.

#Libya
#Hidrokarbon
#MTA
2 yıl önce