|

İkinci el otonun gözü Afrika'da

Türkiye’de bulunan 3 milyon 200 bin yaşlı araç Afrika pazarına yöneliyor. 10-16 yaş arası araçların satılması için en uygun pazarın ticari ilişkilerin son dönemde geliştiği Afrika’yı işaret eden Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Hükümet o pazarda bize yol göstersin” talebinde bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/05/2015 Pazar
Güncelleme: 21:33 - 9/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Bu yılın ilk çeyreğine yüzde 50 artışla hızlı başlayan otomotiv sektörü ikinci el araçları satmak için uygun pazar arıyor. Türkiye'de 3 milyon 200 bin yaşlı aracın bulunduğunun altını çizen Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, yaptıkları çalışmalarla fiyat ve pazar açısından en uygun bölgenin son dönemde Türkiye'nin de ticari ilişkilerinin geliştiği Afrika olduğunu belirtti. Aybar, Yeni Şafak'a ihracatın yıldızı otomotiv sektörünü değerlendirdi.



İSTİKRAR ÖTV'YE YANSIR


2015 genel seçimlerinden sonra Türk otomotiv sektörünün hak ettiği yere doğru gidişini daha net görüneceğinin altını çizen Genel Müdür Aybar, “Türkiye kişi başı milli gelirin 10 bin doların üzerinde. Bizim ayarımızdaki ülkelerin oto pazar büyüklüğü 1,5 milyon. ÖTV ile ilgili hükümetin çalışma yaptığını biliyoruz. Bu konuda bizim ümidimiz var. Olumsuz düşünmüyoruz. Çünkü son 12 yılda Türkiye'de önemli bir istikrar ortamı yakalanmıştır" dedi.



YATIRIM SAVAŞI BAŞLADI


2023 hedeflerinde otomotiv sektörüne biçilen rolün 75 milyar dolar olduğunu anımsatan Aybar, “Tabi bu 3-4 milyonluk üretim demek. Bahsettiğim kapasite bunun için önemli. Bu dediğiniz 2023 hedeflerinin çok uzağında. Bunun için öncelikle iç pazarın sürekli ve kesintisiz büyümesi şart. Makro ekonomik açıdan insanların önünü daima net görebilmesi lazım. Dünyada çok fazla rakip ülke var yeni yatırım çekmek isteyen. Ondan dolayı birçok ülkede yeni yatırım çekme savaşı başladı” açıklamasında bulundu.



AFRİKA EN UYGUN PAZAR


Olası bir vergi indiriminin otomotiv sektörü için doping olacağını aktaran Aybar, “Bunları yaparken eski araçların da etraftan temizlenerek yeni araçlarla teşvik edilmesi lazım. Bu noktada da bir mesaj vermek istiyorum; Artık Afrika ile çok iyi ilişkilerimiz var. O pazarlar bizim yaşlı araçlarımızın, ikinci el araçlarımızın ihraç edileceği pazarlar haline geldi. Yaptığımız etütler bunu gösteriyor. Oradaki satılan araçların rakamları bizim ikinci el araçların satış rakamlarına yakın gözüküyor. Bu yönde hükümetimizin o pazarları bize sağlamak amaçlı olarak yol göstermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.



TÜRKİYE RAHATLIKLA YERLİ YAPAR


Renault olarak yerli otomobile çok olumlu baktıklarını ifade eden Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda Türkiye'deki 4 araçtan biri Renault amblemi taşıyor. Biz bu yerli otomobil projesini destekliyoruz. Yalnız şundan hiç şüphemiz yok; Türkiye rahatlıkla otomobil yapabilir. Ama Türkiye'nin bir markası yok. Bu üretim çok büyük bir rekabet ortamı içerisinde oluşturulmaya çalışılıyor. Bütün mesele nasıl satacağız, nereye satacağız? İşte bu yüzden diyoruz ki; Devletimiz satış pazarlama bizlere destek olur ise Türkiye'de yerli marka hiç de zor olmadan çabucak çıkar.”



#Renault Mais
#İbrahim Aybar
#afrika pazarı
9 yıl önce