|

İlk kazma bu yıl

Asrın projesi olarak nitelendirilen Kanal İstanbul, 45 kilometrelik güzergaha sahip olacak. Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridorunu takip eden kanalın, bu yıl içinde inşaatına başlanması hedefleniyor. İstanbul'un ikinci boğazı olacak projede ilk hedef, Boğaziçi üzerindeki gemi trafik yükünü azaltmak. Kanal İstanbul alternatif bir su yolu olarak İstanbul Boğazı’ndan farklı bir rejime sahip olacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Montrö Anlaşması'nda Boğaz geçişine dair maddeler belli. Boğaz'ın rejimi farklı, Kanal İstanbul su yolunun tabi olacağı rejim farklı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 08:56 - 16/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Asrın Projesi Kanal İstanbul, Küçükçekmece- Sazlıdere-Durusu koridorundan geçecek. 45,2 kmlik projenin inşaat çalışmalarının bu yıl içinde başlanması hedefleniyor.
Asrın Projesi Kanal İstanbul, Küçükçekmece- Sazlıdere-Durusu koridorundan geçecek. 45,2 kmlik projenin inşaat çalışmalarının bu yıl içinde başlanması hedefleniyor.

Asrın Projesi olarak nitelendirilen Kanal İstanbul’un takip edeceği güzergah Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendi. Güzergah ve rezerv yapı planı tamamlanan kanal, 45,2 kilometre uzunluğunda olacak. Bu yıl içinde inşaat çalışmalarına başlanması hedeflenen proje son plana göre Avcılar (3,1 km), Küçükçekmece (7 km), Başakşehir (6,5 km) ve Arnavutköy (28,6km) ilçelerinden geçecek. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, düzenlenen basın toplantısında Marmara Denizi ve Karadeniz’i birleştiren yapay su yolu projesi Kanal İstanbul’un şu ana kadar yapılan en büyük inşaat projesi olacağını vurguladı.


HER PROJE İÇİN AYRI İHALE

Ağustos ayında başlayan etüd ve proje danışmanlık çalışmalarının yılbaşında sona erdiğini belirten Arslan, beş güzergah alternatifinden dördüncüsünün tercih edildiğini söyledi. Projenin kanal kazılmasının dışında, kanal etrafında kentsel dönüşüm, liman ve lojistik merkezleri ve Marmara Denizi’nde yapay adalar yapılması gibi yan projelerden bazılarını veya tümünü içerebileceğini ifade eden Arslan, bu projelerin her biri için farklı bir ihale yöntemi kullanılabileceğini belirtti. Arslan, “Yap-işlet-devret modeli, kamu özel ortaklığının diğer alternatifleri dahil karma bir modelle ihale süreçlerini bitirip bu sene içinde kazma vurmayı hedefliyoruz” dedi.


MONTRÖ’YE BAĞLI OLMAYACAK

Kanal İstanbul’un alternatif bir su yolu olarak İstanbul Boğazı’ndan farklı bir rejime sahip olacağını belirten Arslan, “Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin elbetteki hükümleri var. Boğazın nasıl kullanılacağına ilişkin kurallar belli. Boğaz'ın tabi olduğu rejim farklı, ülkemizin yapacağı, iki denizin birbirine bağlanacağı alternatif su yolunun rejimi farklı. Elbette ki onu da dikkate alarak işletme süreci olacak. Montrö’yü ayrı tutmak, bununla karıştırmamak lazım” dedi.


ÜÇÜNCÜ HAVALİMANINDAN BİLE DAHA BÜYÜK

Çalışma yapmadan önce söz konusu projenin mali büyüklüğü hakkında tahminde bulunmanın ise doğru olmayacağını dile getiren Arslan, “(İstanbul) Üçüncü Havalimanı, 5 yıllık işletme döneminde 22 milyar avro kira bedeliyle en büyük proje. Ancak, Kanal İstanbul ondan da büyük olacak” diye konuştu.


CUMHURBAŞKANI MÜJDEYİ 2011'DE VERMİŞTİ
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak 2011’de kamuoyuna açıkladığı Kanal İstanbul projesi için, “Dünyada adından söz ettiren en önemli yatırımlardan olacak” değerlendirmesinde bulundu. İstanbul'un yeni su yolu projesinde ilk hedef, Boğaziçi üzerindeki gemi trafik yükünü azaltmak olacak. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, projenin hedefi için şu bilgileri verdi: “Hedef, İstanbul Boğazı'ndan geçen tehlikeli madde taşıyan gemilerden kaynaklı oluşabilecek riskleri azaltmaktı. Bir diğer hedefimiz o bölgede yaşayan vatandaşlarımıza, su yolu güzergahında kentsel dönüşüm de yaparak, güzehgah üzerindeki çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak, daha modern bir yaşam sağlamaktı. Bir diğer amacımız, İstanbul gibi dünya metropolü olan şehirde su yolu taşımasından kaynaklı hem ülkemizin konumunu hem cazibesini artırmaktı.”

EN İYİ UZMANLAR GÖREV ALIYOR

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, deprem risklerinin değerlendirmesi kapsamında, 72 yıl, 475 yıl ve 2 bin 475 yıllık ortalama yinelenme süreleri dikkate alınarak Kanal İstanbul’un tüm çalışmalarının yapıldığını söyledi. Projede tsunamiyle ilgili parametrelerin de tespit edildiğine işaret eden Arslan, bu kapsamda detaylı çalışmalar yapıldığını ve ön raporda olumsuz bir etkinin olmayacağının belirlendiğini bildirdi.

Arslan, proje çalışmalarında ülkenin önde gelen İTÜ, Boğaziçi, ODTÜ ve Gazi gibi üniversitelerinden aktif olarak görevde olan, alanında uzman öğretim üyeleri ve uluslararası uzmanlardan destek aldıklarını ve birlikte çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.


YER ALTI SULARI ETKİLENMİYOR

Kanal İstanbul için alanda 25 yıllık rüzgar verileri kullanılarak modelleme çalışmalarının yapıldığına dikkati çeken Bakan Ahmet Arslan, “Proje alanıyla ilgili Karadeniz ve Marmara Denizi girişlerindeki rüzgar ve derin deniz dalgaları incelendi. Kanal içerisinde gemi geçişlerinden oluşacak dalgaların kanal yan yüzeylerine etkisi en olumsuz senaryolara göre değerlendirilmiş olup, detaylı çalışmalar da devam etmektedir” dedi. Yer altı sularının, olumsuz etkilenmemesi için çalışmaların belirlenen koridorda daha hassas bir şekilde yürütüldüğüne dikkati çeken Arslan, yer altı sularının ve temiz su havzalarının etkileşimlerinin detaylıca haritalandırılacağını ve gerekli önlemlerin alınacağına işaret etti.

  • ÇIKAN TOPRAKLA
    ADA YAPILACAK
  • Güzergah çalışmaları yapılırken Terkos Gölü su havzası ile etkileşimi olmaması ve Baklalı ve Dursunköy sakinlerinin olumsuz etkilenmemesinin dikkate alındığını söyleyen Bakan Arslan, “Karadeniz’de çıkacak malzemeden kaynaklı dolgu yapılmak suretiyle lojistik merkez olarak kullanabileceğimiz küresel bazda hizmet edecek proje alanları ve yine Marmara Denizi’nde dolgu yapılmak maksadıyla yapılabilecek yapay adalar da dahil bütün bu projelerin birlikte değerlendirilmesine devam edilecek” diye konuştu.
KÜÇÜKÇEKMECE’YE MARMARAY TÜNELİ

Marmara Denizi tarafında üç geçişin Marmaray’da olduğu gibi batırma tüple Küçükçekmece Gölü’nün altından geçirilmesi hedeflenirken, kuzeydeki diğer alternatiflerin tamamı köprü geçişi şeklinde yapılacak. Karşıdan karşıya geçişlerde ise uzun mesafeli, viyadük gerektiren geçişler olmayacak.

Kanal İstanbul üzerinde bulanacak köprü ve yollar şöyle: D-020 karayolu geçişi, Kuzey Marmara Karayolu, TCDD hızlı tren hattı, Sazlıbosna karayolu, Kuzey Marmara Otoyolu kesim-7, TCDD Halkalı-Kapıkule demiryolu hattı, TCDD Halkalı-Kapıkule YHT hattı, Mahmutbey-Esenyurt metrosu, TEM otoyolu, Yenikapı-Sefaköy-Beylikdüzü metrosu, D-100 karayolu.

#Kanal İstanbul
#Proje
#İstanbul
6 yıl önce