İlk milli fırkateynin yapımına başlanıyor

Yeni Şafak
17:28, 18/01/2017, ÇarşambaG: Güncelleme: 18:01, 18/01/2017, Çarşamba
AA
İlk milli fırkateynin yapımına başlanıyor
'İstanbul' ismi verilen gemi uzun menzili, yerli mühimmatıyla dikkat çekecek.

Türkiye'nin ilk milli fırkateyninin yapımı, yarın düzenlenecek törenle başlayacak. İ sınıfı fırkateynin ilk kaynağı Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu tarafından yapılacak. "İstanbul" ismi verilen gemi uzun menzili, yerli mühimmatıyla dikkat çekecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının, yüksek menzile, etkin silahlara, komuta kontrol ve savaş sistemlerine yönelik ihtiyacının milli imkanlarla karşılanmasına yönelik çalışmalar başlamış, bu kapsamda "ada sınıfı" korvetlerin devamı olarak "i sınıfı fırkateyn"in yapımı planlanmıştı.



  • Milli gemi inşasında bir başlangıç olan ada sınıfı korvetlerin başarısı diğer ülkelerin de dikkatini çekti. Milli imkanlarla yapılan ada sınıfı 4 korvetin ardından 5. gemi olarak fırkateyn sınıfı gemi yapılacak. "İstanbul" adı verilen gemi, Türkiye'nin ilk milli fırkateyni olma özelliğini taşıyacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, i sınıfı fırkateynin tasarımını, ada sınıfı korvet dizaynını esas alarak yaklaşık 2 yılda tamamladı.



http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/01/18/05/40/resized_9d96a-5f74bb3020170118_2_21360115_18072827.jpg


Somali'ye yakıt ikmali yapmadan gidebilecek


İ sınıfı fırkateynlerin boyu ve menzili ada sınıfı korvetlerden daha uzun olacak. İ sınıfı fırkateynler İstanbul'dan Somali veya Yemen'e yakıt ikmali yapmadan ulaşabilecek.



Gemiye Dikey Atım Sistemi (DAS) ile su üstü ve hava hedeflerine karşı "Evolved Sea Sparrow Missile" (ESSM) güdümlü mermi atma kabiliyeti kazandırılan fırkateynlerin, ESSM güdümlü mermi entegrasyonuyla hava hedeflerine karşı kullanılabilecek güdümlü mermi sayısı 21'den 64'e, menzili ise 5 kilometreden 18,5 kilometreye çıkartılacak.



"Piri" güdümlü mermileri takip edecek


İ sınıfı fırkateynlere kızıl ötesi arama ve takip sistemi olarak ASELSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen, adını ünlü Türk denizcisi Piri Reis'ten alan "Piri" entegre edilecek. Böylelikle çok alçak irtifadan yaklaşan ve radar tarafından görülemeyen güdümlü mermilere karşı tespit imkanı sağlanacak.



  1. Ayrıca, ilk defa milli imkanlarla bir Elektronik Taaruz Sistemi geliştirilecek. Gemiye entegre edilerek elektronik harp kabiliyetlerine ilave edilecek sistemle düşman unsurların sahip olduğu silah elektronik sistemlere karşı aldatma ve karıştırma imkanı, milli olarak kazanılacak.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/01/18/05/41/resized_65c49-0409569720170118_2_21360115_18072825.jpg


Yüksek ateş gücü


Kullanılan 76 milimetrelik Compact baş topun geliştirilmesiyle atım adedi dakikada 80'den 120'ye çıkarılacak.



Top kontrolleri analog sistemden dijital kontrollü hale dönüştürülecek. 12,7 milimetre makineli tüfek monteli STAMP sisteminden 25 milimetre top entegreli STOP sistemine geçilerek silah menzili ve tahrip gücü artırılacak. Bu sayede asimetrik tehditlere ve radar kesit alanı küçük su üstü hedeflerine karşı daha etkin savunma ve taarruz yapılabilecek.



Milli güdümlü mermi "Atmaca" kullanılacak


  1. Su üstü hedeflerine karşı güdümlü mermi sayısı ada sınıfı korvetlerde 8 iken i sınıfı fırkateynlerde bu sayı 16'ya yükseltilecek.

Ada sınıfı korvetlerdeki Harpoon güdümlü mermi sisteminin milli Atmaca güdümlü mermisiyle değiştirilmesi planlanıyor. Halihazırda Roketsan tarafından geliştirme çalışmaları devam eden Atmaca'nın, 222 kilometreye kadar menziliyle yerli savunma sanayinin önemli bir başarısı olması planlanıyor.



http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/01/18/05/41/resized_a7342-b991b8fe20170118_2_21360115_18072826.jpg


Torpidolara karşı "Hızır" koruyacak


  1. Daha önce yurt dışından alınan Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi, i sınıfı fırkateynlerde değiştirilecek. Bunların yerine Aselsan tarafından tamamen milli imkanlarla geliştirilen "Hızır" sistemi kullanılacak. Üç aşamalı olarak icra edilen testlerde son aşamaya gelinen Hızır'ın testleri başarılı şekilde sürüyor.

İ sınıfı fırkateynlerde daha modern, daha düşük emisyon değerlerine sahip, daha çevreci, daha verimli ve daha düşük yakıt tüketimine sahip ana tahrik sisteminin bulunması hedefleniyor.





Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026