|

İlki Ağustos’ta İran’da açılacak

Türkiye’nin yurt dışına açmayı planladığı ticaret merkezlerinden ilki İran’da açılacak. Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla hizmete alınması planlanan Tahran-Garadj yolu üzerindeki Global Türk Ticaret Merkezi'nde yer almak isteyen firmalar Haziran sonuna kadar başvurabilecek. Ürün ve marka değeri olan 100 şirketin seçimini GTTC Değerlendirme Kurulu yapacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 01:22 - 29/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

5 yıldır üzerinde çalışılan Global Türk Ticaret Merkezleri (GTTC) projesinin ilk ilk atımı İran'da atılacak. Tahran-Garadj yolu üzerine kurulacak Türk Ticaret merkezi, 100 firmanın İran'daki ihracat kapısı olacak. Projede görev alan Türk ve İranlı yetkililer dün İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısıyla Tahran'da kurulacak Türk Ticaret Merkezi'nin detaylarını anlattı.



'AÇILIŞA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I BEKLİYORUZ '


GTTC Onursal Başkanı Necdet Öztürk, bu projede yer alan firma başına 5 milyon dolar ihracat hedefleniyor. Temizlik ürünlerinden mobilyaya ve bankacılığa kadar birçok sektöre öncülük edecek proje için yüksek ticaret hacmi ve potansiyeli olan ülkeleri seçtiklerini söyleyen Öztürk, "Bu ülkelerden öncelikli olanlar arasında en başta İran yer alıyor. Tahran Garadj Otoyolu üzerinde, 40 bin metrekare alanında yer alıyor. Firma ve ürün marka değeri olan 100 şirket GTTC Değerlendirme Kuruluna bağlı kabul edilecek. 31 Haziran 2016 tarihine kadar müracaatları devam edecek olan Ticaret Merkezi'nin açılışını ise 26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı bekleniyor" diye konuştu.



'ÖNCELİĞİMİZ İRAN'


Türk ticaret Merkezleri kurmak için 4 yıldır Kanada ile de çalıştıklarını ifade eden GTTC Onursal Başkanı Necdet Öztürk, konjonktürel sebeplerle ve İran'ın komşumuz olmasının yanı sıra Türk ürünlerinin sahası durumunda olduğu için önceliklerinin İran olduğunu belirtti. Prestijli ve itibarlı bir yerde, firmaların ürün kalitesini incelediklerini vurgulayan Öztürk, “Türk Ticaret Merkezi formatında karşılıklı ortak yatırımların gelişmesi için zemin oluşturuluyor” dedi. Sağlık ve inşaat alanında İran'dan ciddi yatırım talebinin olduğuna vurgu yapan Öztürk, şunları kaydetti: “İran yatırıma hazır bir ülke petrolü doğalgazı var. Temel ve hizmet ihtiyaçlarında ciddi talepleri var. İstanbul'da 3 bine yakın otel, Tahran'da ise 36 otel mevcut. Bizim oraya taşıyacağımız çok konu var. Ticaret Merkezinde restorant açarak Türk yemeklerini ve kültürünü tanıtmak istiyoruz. Banka ofisinin yanı sıra hizmet sektöründe ise turizm, medya gibi Türkiye ile İran arasında ticari anlaşmaları yaygınlaştıran bir medya ofisi olmasını istiyoruz."



DEVLET ERKANI BURADA


Cumhurbaşkanı himayesindeki projenin Başbakanlık, Bakanların, Büyükelçiliklerin ve GTTC organizatörlüğünde yönlendirildiğini kaydeden Öztürk, “Devletimizin ülkemiz adına Ticaret merkezleriyle 500 milyon dolarlık hedefleri var. 10 Ocak 2015'te İran ile imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşmasıyla ilk 3 yıl içinde 30 milyar dolarlık ihracat hedefi öngörülmüştür” diye konuştu. İki ülkeye da faydalı olacak projenin hep birlikte yürütülmesi gerektiğini dile getiren Necdet Öztürk, gerekli sektörlere bu konunu iş birliği yapılıp doğru sektörlerin bilgilendirilerek yönlendirmeyi amaçladıklarının altını çizdi.



PROJENİN İRAN'DA SAYGIN BİR YERİ VAR


Projenin İran'da saygın yeri olduğunun altını çizen Öztürk, İran'ın potansiyel olarak Türk ürünlerine karşı bir teveccühü olduğunu söyledi. Öztürk, şunları kaydetti: “ Bu çalışmaların firmalarımız açısından da ticari bir değeri var. Resmi görüşmelerimizde Ticaret Merkezlerinde medya ofisi ve banka şubesi açmayı hedefliyoruz. Bunun için gerekli çalışmaları başlattık. Davamız Türkiye'nin önüne kurumsal bir köprü ve model oluşturmak.”



'İran yönetimi Türkiye ile yatırıma sıcak bakıyor'


GTTC Yönetim Kurulu Başkanı Abolfazl Hemmati Alemdari ise İran'ın Türkiye ile yatırıma sıcak baktığını dile getirdi. Alemdari, “İnsanlar ve kültürler birbirlerine çok yakın. İran'da Türk milletine ve şirketlerine bir yakınlık var. Yatırım için Türk ürünlerine bakışı çok iyi. İran Devleti 50 milyar dolara yakın bir projeleri var. Bunlarda yatırım yapılmasını istiyorlar projeyi hazırlayıp Türk firmalarına veriyorlar. Satış, showrom merkezi ve ortak yatırım merkezlerinde çok iyi fırsatlar var. Zamanında fırsatları değerlendirmek lazım. İran'da Türk şirketlerinin büyümesini çok istiyoruz. 50 milyar dolarlık projeyle Türkiye için bir yatırım iyi bir fırsat olacak. İran'da Türk şirketleri devlet teşviki ve garantisiyle petroçim, petrol ve rafineri açıyorlar” dedi.



HANGİ FİRMALAR BAŞVURABİLİR


Firmaların GTTC projesinde yer alabilmesi için şu şartları taşıması gerekiyor: “ Firmanın en az 5 yıl önce kurulmuş olacak. Belli bir kalitesi ve ismi olacak. Mali kriterler açısından yıllık cirosunun 3-5 milyon dolar olacak. Ürünlerin uluslararası sertifika belgesi, tanınırlık kısmında ise piyasada ölçülebilir durumda olmak.”




#Tahran-Garadj yolu
#Global Türk
#GTTC
8 yıl önce