|

İmar’da 9 milyon kişi devletle barıştı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 9 milyon 210 bin vatandaşın İmar Barışı’na başvurduğunu, 10 milyar 350 milyon liralık bedel yatırıldığını açıkladı. Kurum, Boğaz ve sahil şeridindeki yalıların ise düzenlemeye dahil olmadığını söyledi. İmar barışından faydalanmak için son gün ise 31 Aralık.

Yeni Şafak
04:00 - 23/12/2018 Pazar
Güncelleme: 01:03 - 23/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
İmar Barışı'ndan 9 milyon 210 bin vatandaş faydalandı.
İmar Barışı'ndan 9 milyon 210 bin vatandaş faydalandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı'na 9 milyon 210 bin kişinin başvurduğunu ve bu kişilerin 10 milyar 350 TL'lik bedeli yatırdığını belirterek, “Devletin vatandaşıyla barışını içeren, vatandaşımızın elektriğini, suyunu ve doğal gazını alabilmesi adına yapılan bu düzenlemede 10 milyona yakın vatandaşımız kanundan istifade etti” dedi. Bakan Kurum, barışın kapsamını genişleten düzenlemeyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Plan Bütçe Komisyonunda İmar Barışı'na ilişkin bir teklif sunulduğunu hatırlatan Kurum, bu teklifin sınırları ihtiva ettiğini söyledi.

YALILAR KAPSAM DIŞINDA

Daha önce İmar Barışı'ndan boğaz ön görünümünde Tarihi Yarımada ve Çanakkale'de belirli alanların İmar Barışı'na dahil edildiğini hatırlatan Kurum şöyle konuştu: “Ancak Boğaz ön görünümünde kalan Sarıyer, fiilen ön görünümünde olmayan ancak ön görünümün sınırları içerisinde yer alan alanı da İmar Barışı kapsamına almıştık. Tabii gelinen süreçte yapılan incelemeler neticesinde Boğaz ön görünümünde olan ancak fiilen ön görünüm olmayan ve buradaki vatandaşlarımızın elektrik, su ve doğal gaz gibi problemlerini çözecek sınırları yeniden incelendi. Teklifin içeriği Üsküdar'da, Beykoz ilçemizde ve Sarıyer ilçemizde ön görünümde olan, fiilen ön görünümde olmayan yapıların problemlerini çözmek adına teklif edilmiş bir düzenleme. Boğaz sınırları içerisindeki ve sahil şeridindeki yalılar bu düzenlemeye dahil değil.”

ÇÖZÜM İÇİN İL İL DOLAŞIYOR

  • İllerin sorunlarını çözmek üzere ziyaretler gerçekleştiren Bakan Kurum'un dünkü durağı Gaziantep oldu. Burada Gaziantep Valisi Davut Gül'ü makamında ziyaret eden Bakan Kurum, gazetecilerin de sorularını yanıtladı.

GAZİANTEP’İN PLANI HAZIR

‘Çingene Kızı’ mozaiğinin parçalarının kısa bir süre önce Gaziantep'e getirilmesinden memnuniyet duyduğunu anlatan Kurum, mozaiğin kente getirilmesiyle turizm ve ekonomi anlamında da önemli kazanımlar yakalayacağına inandığını vurguladı. Gaziantep'in 2023, 2050 yılını planlayacak uydu kentler, konut ihtiyacını giderecek yerleşim alanları inşa edeceklerini belirten Bakan Kurum, Türkiye genelinde de kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdiklerini aktardı. Kurum, 6 milyon 700 bin konutun yıkılıp yeniden inşa edileceğini söyledi.

  • Türkiye’de dönüşüm 20 yılda tamamlanacak
  • Bakan Kurum, gelecek 20 yıl içinde dönüşümün tamamlanacağını belirterek, “Hedefimiz, yılda 300 bin konutu dönüştürmek, bunun bir kısmını bakanlık ve bağlı kuruluşlarımız TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası ile yapacağız. Bir kısmını da yerel yönetimlerimizle ve özel sektörle yapacağız. Bunun kamu tarafı yüzde 20’sini içeriyor, yüzde 80’ini de özel sektörle yapmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm projelerinde temel amacımız, tüm aşamalarını halkımızla ve paydaşlarımızla birlikte yürüteceğimiz sosyal boyuta ilişkin projeler hayata geçirmek olacaktır. Tarihi ve geleneksel kent merkezlerinin kimliği korunarak, yenileme ve dönüşüm çalışmalarını hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, tarihi kent meydanlarımız ile metruk durumda bulunan riskli yapılarının yenilenmesi çalışmalarına hız kazandırıyoruz.” şeklinde konuştu.
#İmar Barışı
#Murat Kurum
#Çevre ve Şehircilik Bakanı
5 yıl önce