|

IMF istedi, BDDK5 bankaya el koydu

BDDK'nın, 9 Temmuz 2001 tarihli kararı ile el konulan, Sitebank, Tarişbank, Kentbank, EGSbank ve Bayındırbank operasyonunun, operasyondan bir gün önce IMF'den gelen talimat üzerine yapıldığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
00:00 - 1/06/2004 الثلاثاء
Güncelleme: 15:47 - 21/06/2017 الأربعاء
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
IMF istedi, BDDK 5 bankaya el koydu
---------------------- manset ---------------------

  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA


    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), Sitebank, Tarişbank, Kentbank, EGSbank ve Bayındırbank'ı IMF'den bir gün önce gelen talimat ile el koyduğu ortaya çıktı.

    AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ateş başkanlığındaki TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun raporunda, Sitebank A.Ş., Tarişbank, Kentbank, Egsbank ve Bayındırbank'a IMF talimatları doğrultusunda el konulduğuna ilişkin iddialar olduğuna yer verilmişti. Yeni Şafak, komisyon raporunda yer alan, iddiaları doğrulayan belgeyi açıklıyor. Belge, devlete milyarlarca dolarlık yük getiren batık banka operasyonlarının nasıl yapıldığını da gözler önüne seriyor.

    BDDK, sözkonusu beş bankaya 9 Temmuz 2001 tarihli karar ile el koydu.

    IMF'den talimat geldi

    BDDK'nın beş bankaya el koymadan önce, 8 Temmuz 2001 tarihinde, IMF'den bankalara el koyun talimatı aldığı belirlendi. IMF Maliye ve Kambiyo İşleri Bölümü Direktör Yardımcısı Carl Johan Lidgren tarafından, BDDK'ya yazılan, 8 Temmuz 2001 tarihli dört sayfalık mektupta, 8. gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için sözkonusu beş bankaya el konulması gerektiği belirtilerek, "Sekizinci gözden geçirmenin tamamlanabilmesinin bir koşulu olarak bu bankaların TMSF'ye devredilmeleri konusunda ısrar ediyoruz" deniliyordu. Sözkonusu yazıda o dönemde çıkarılan ve bankaların birleşmelerini kolaylaştıran yasa da eleştirilerek, "Bankacılık sektöründe birleşme ve devir işlemlerini teşvik amacıyla getirilen düzenlemelerde hoşgörülü yaklaşımların yer almasına karşıyız" deniliyordu.

    Devlete 3.5 katrilyon yük getiren operasyon sonrasında dönemin BDDK Başkanı Engin Akçakoca IMF'nin beş bankaya el konulması konusunda katı davrandığını bildirmişti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    ٪d سنوات قبل