|

IMF'in yeni rezerv parası Yuan oluyor

Çinli yetkililer IMF'nin Yuan'ı yakında rezerv paralar arasına alacağını belirtti. Kaynaklar, Çin'in bu hakkı elde edeceğine çok güvendiğini ve bu yüzden kararı kutlayan bir açıklama hazırlamaya başladığını belirtti.

Yeni Şafak
10:42 - 26/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:48 - 26/10/2015 Pazartesi
Diğer

Çinli yetkililer, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Çin'in para birimi Yuan'ın yakında IMF'nin rezerv para birimlerinden oluşan sepetine dahil olacağını yönünde güçlü işaretler verdiğini söyledi.



Adları açıklanmayan üç kaynağa göre IMF, Çinli yetkililere, IMF'nin hesap birimi olan Özel Çekme Hakkı'nın (SDR) şimdiki değerlendirilmesinde muhtemelen Yuan'ın da katılacağını söyledi. Kaynaklardan ikisi, Çin'in bu hakkı elde edeceğine çok güvendiğini ve bu yüzden kararı kutlayan bir açıklama hazırlamaya başladığını belirtti.



IMF, fon uzmanları tarafından her beş yılda bir yapılan gözden geçirmenin bir parçası olarak gelecek ay icra kuruluna sunacakları öneri ile bllikte, sepetin komposizyonunu gözden geçirecek. Kurul 2010'daki gözden geçirmenin ardından, Yuan'ın "serbestçe kullanılabilirlik" testini geçemediğini belirterek, SDR sepetinde bu paranın yer almasını reddetmişti.



IMF'in onayının kazanılması, Devlet Başkanı Xi Jinping'in dünyanın ikinci en büyük ekonomisini daha fazla piyasa uyumlu yapma ve gelecek yıl ülkede düzenlenecek G20 toplantısı öncesi ülkenin prestijini artırma çabalarının doğrulanmasını sağlayacak.



En az 1 trilyon dolar Çin'e akacak


Standard Chartered Plc ve AXA Investment Managers'a göre, yuanın IMF'in rezerv sepetine katılması durumunda, en az 1 trilyon dolar tutarında küresel rezerv Çin varlıklarına çevrilecek.



Brezilya'nın da aralarında bulunduğu 11 ülkeden sorumlu IMF icra direktörü Otaviano Canuto, "Onay uygun görünüyor. Çin Merkez Bankası'nın Ağustos ayında kurun belirlenmesinde piyasanın rolünü artırmaya yönelik adımı ve bunun yanında geçen hafta Londra'da Yuan bazında tahvil satışı olmlu bir sinyaldi" dedi.



SDR'de hangi paralar var?


SDR'de hali hazırda dört rezerv parayı bulunuyor: Dolar, Euro, Sterlin ve Japon para birimi Yen.



#SDR
#Yuan
#Çinli yetkililer
8 yıl önce