|

İş yapana vergide yüzde 80 indirim

Avrupa’nın merkezindeki Macaristan, sanayi altyapısını zenginleştirmek için dışarıdan gelen yatırımlara teşvik musluğunu açtı. Yatırımın yüzde 50’sine kadar hibe ya da kredi teşviki veren Macaristan, vergide de yüzde 80 indirim uyguluyor

Yeni Şafak
09:13 - 22/12/2017 Cuma
Güncelleme: 09:17 - 22/12/2017 Cuma
Diğer
Macaristan'ın bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi olarak, yatırımcıların hem AB fonlarından yararlanmasını sağlıyor.
Macaristan'ın bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi olarak, yatırımcıların hem AB fonlarından yararlanmasını sağlıyor.

Avrupa'nın en önemli sanayi tesislerinin yer aldığı, 10 milyonluk nüfusuna rağmen yılda 130 milyar dolar ihracat, 110 milyar dolar da ithalat yapan Macaristan'ın bu başarısının altında yatırımcı dostu teşvik politikası yatıyor. Ülke, Avrupa Birliği'ne dayalı ekonomisini çeşitlendirmek için dünyanın her tarafından yatırım çekmeyi amaçladığı için teşvikler ve vergi indirimleri konusunda küresel yatırımacıların gözdesi oldu. Macar uzmanların verdiği bilgiye göre, ülke yabancı yatırımları özellikle teşvik ediyor. Potansiyel yatırımcılar ile ortaklık ulusal bir öncelik olarak kabul edilip, halen Macaristan'da yerleşik şirketlerin ihtiyaçlarına ve iş ortamlarının iyileştirilmesine de aynı özel önem veriliyor.

AVRUPA'DA MERKEZİ KONUMDA

Doğrudan yabancı yatırım stoku, 2015 rakamlarına göre bölge ülkeleri arasındaki en yüksek oran olan GSYİH'nın yüzde 70'ine denk geliyor. Avrupa'da merkezi konumda olan Macaristan, bu özelliği ile Avrupa operasyonlarını genişletmek isteyen yabancı yatırımcıları cezbediyor. Bu coğrafi konum, ithalat ve ihracat işletmeleri için nakliye ve lojistik avantajı sağlıyor. Macaristan yetkilileri, ülkedeki iş gücünün 'maliyet-kalite' dengesinin 'çok iyi' durumda olduğunu belirterek, "Ülkedeki gelişmiş ve eğitimli iş gücü, Avrupa ortalamasının altında ücret almasına rağmen üretkenlikte daha yüksekte. Resmi rakamlara göre 2017 yılından itibaren Macaristan'da yasal brüt asgari ücret kalifiye olmayan işçiler için 412 euro. 2017 yılında ortalama brüt kazanç yaklaşık 1.027 Euro. Bunun işverene maliyeti ise 1.268 euro'ya çıkıyor" dedi. Macar hükümetinin kurumlar vergisini Avrupa'nın en düşük oranı olan yüzde 9'a düşürdüğünü belirten uzmanlar, sosyal güvenlik ile ücretler üzerinde geçerli vergi oranının ise 2017'den itibaren yüzde 27'den yüzde 22'ye indirildiğini belirtti. Uzmanlar, "Bu oranın 2018 yılında yüzde 20'ye indirilmesi planlanıyor. Ülkede yerel işletme vergisi maksimum yüzde 2, inovasyon katkısı ise yüzde 0.3" diye konuştu.

YÜZDE 50 HİBE

Macaristan'ın bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi olarak, yatırımcıların hem AB fonlarından yararlanmasını sağladığını, hem de kendi teşvik fonlarını devreye soktuğunu vurgulayan yetkililer, şöyle konuştu: "Yatırımın yapılacağı bölgeye göre yüzde 50'ye varan teşviklerin bazıları kredi, bazıları da hibe şeklinde olabiliyor. Macar hükümetinin yatırım teşvikleri, bulunduğu Doğu Avrupa bölgesindeki diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça rekabetçi. Sunulan teşvikler arasında nakit sübvansiyonlar, yatırım vergi indirimi, istihdam teşvikleri, AR-GE teşvikleri, eğitim sübvansiyonu, belediye kaynaklı yerel teşvikler ve ücretler üzerinden vergi indirimi gibi teşvikler bulunuyor. Varlık yatırımları, istihdam yaratmaya yönelik yatırımlar, teknoloji yoğun ve AR-GE yatırımları Macaristan için özel teşviklerde öncelikli alanlar olarak belirlenmiştir. Teknoloji ağırlıklı yatırımlarda bölgesel maksimum teşvik tutarları yüzde 25 arttırılabiliyor."

AR-GE PERSONELİNE ÖZEL İNDİRİM

Sabah'ın haberine göre, teşvik büyüklüğüne göre; yatırım değerinin 50 milyon euro'ya kadar olan tutarı için herhangi bir kısıtlama olmadığını söyleyen uzmanlar, şunları söyledi: "Yatırımın 50-100 milyon euro'luk kısmı için bölgesel teşviğin yüzde 50'si, 100 milyon euro'nun üzerindeki kısım için bölgesel teşviğin yüzde 34'ü uygulanır. Yatırımın tamamlanmasından itibaren zorunlu gözlem süresi büyük işletmeler için 5 yıl, küçük ve orta ölçekli işletmeler için 3 yıldır. Macaristan'a yatırım yapan şirketler, tercihlerine göre ister tesis kurdukları / yatırım yaptıkları vergi yılı içinde veya yatırımı takip eden vergi yılından başlamak üzere yüzde 80 vergi indiriminden yararlanabilirler. Bunun için bilgilendirme ve başvuruyu takip eden 12 vergi yılı içinde ve 16. vergi yılını aşmamak kaydıyla ödenek sağlanır. Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) teşvikleri, sürdürülebilir büyüme ve yeni iş imkânları yaratmanın yanında, Avrupa Birliği içerisindeki rekabete de katkı sağlamaya yardımcı olmaktadır. Temel araştırma, endüstriyel araştırma ve deneysel araştırma konularında farklı teşvik oranları uygulanmaktadır. Ayrıca şirketin vergi öncesi kârının yüzde 50'sine tekabül eden vergi miktarı ARGE personeli için hesaplanan sosyal güvenlik vergisinden düşülebiliyor."

#Macaristan
#Hibe
#Destek
#Vergi
#İş
6 yıl önce
default-profile-img