|

İşçiler sokakta sendika sessiz

Bursa’daki 4 otomotiv fabrikasında 6 gündür hakkını arayan işçiler sokağa atıldı. 10 binden fazla işçi fabrika dışına çıkartılırken, elektrik ve sular kesildi, kapılara kilit vuruldu. İşçilerin hakkını savunamayan Türk Metal Sendikası’nın ise patron sözcülüğünden başka bir şey yapmaması dikkat çekiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:52 - 24/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Türk otomotiv tarihindeki en büyük işçi eylemi 6'ıncı gününde. İşçiler fabrikadan dün dışarı atılırken, haklarını savunamayan Türk Metal Sendikası ise olanlar karşısında sessiz. Adeta patron sözcülüğü yapan Türk Metal'in, sadece eylemlerin sonlandırılması çağrısında bulunması dikkat çekiyor. Sendikanın tutumunu protesto eden 10 binden fazla çalışan Türk Metal üyeliğinden istifa ederken, bu sayı hızla çoğalıyor. Eylemlerin başlangıcından bu yana sendikadan rahatsız olduğunu ifade eden işçiler tepkisi sürüyor. İşçilerin 'Ücret farkları giderilsin' talebine oralı olmayan, Türk Metal Sendikası ise her defasında işvereni temsil eden ve toplu iş sözleşmesi 2017'de son bulan MESS sözleşmesini işaret etti.



İşçilerin yanına propaganda amaçlı giden bir Türk Metal Sendikası yetkilisi ise şov yaptı. Yetkili, işçilerin hakkını savunacağı yere, “İyi bir sözleşme yaptı” diyerek kendisini savundu. İşçiler ise tepkisini alkış ve ıslıklarla gösterdi. Yetkiliyi toplamda 8 saniye bile dinlemeyen işçiler Türk Metal Sendikası'nın fabrikalardan elini çekmesini istiyor.



ELEKTRİK VE SULAR KESİLDİ FABRİKAYA KİLİT


Fabrikaların içinde ve önünde eylemlerine devam eden işçilere karşı sert müdahalede bulunularak elektrik ve suları kesildi. Fabrikaların tuvaletlerine de kilit vuruldu. Otomobil fabrikasındaki çoğu yer kilitlenirken, işçilerden fabrikayı boşaltmaları istendi. MESS sözleşmesini işaret eden ve ücretlerdeki farkın kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak ise sessizliğini korudu.



OSD DE İŞÇİLERİ SUÇLADI


Sendikanın sessiz kalmasını fırsat bilen patronlar da işçilerin eylemeni 'yasadışı' olduğunu savunarak 'bir an önce işbaşı yapın' çağrısı yaptı. Patronları temsilen açıklama yapan Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD), “Eylemler derneğimiz üyesi otomotivcilere zarar vermektedir. MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi 2014 senesinin ikinci yarısında Otomotiv Sanayinde faaliyet gösteren sendikalarla 2017'ye kadar yasal prosedürler çerçevesinde geçerliliğini koruyacak şekilde imzalanmıştır. Bu çerçevede, 3 yıllık bir süre için geçerli olan ve bağlayıcılığı bulunan Grup Toplu İş Sözleşmesi yürürlükte iken, Otomotiv Sanayimiz şirketlerinde başlatılan eylemler haksız ve yasa dışıdır” dedi.


#Metal Sendikası
#Türk Metal Sendikası
#bursa
9 yıl önce