|

Erol Olçok Mesleki ve Teknik Lisesi'nin enerjisi güneşten

Erol Olçok Mesleki ve Teknik Lisesi’nin “Yenilenebilir Enerji Bölümü” öğrencileri, atölyelerinin elektriğini, okul bahçesi ve çatıya kurdukları güneş panellerinden karşılıyor.

Kevser Devecioğlu
00:00 - 22/11/2021 Monday
Güncelleme: 00:21 - 22/11/2021 Monday
Yeni Şafak
Yenilenebilir enerji bölümü öğrencileri okulun atölyesinde yaptıkları pratik uygulamalarla tecrübe kazanıyor.
Yenilenebilir enerji bölümü öğrencileri okulun atölyesinde yaptıkları pratik uygulamalarla tecrübe kazanıyor.

Türkiye’nin kullandığı yenilenebilir enerji miktarının artırılması için önemli adımlar atılırken bu süreçte ihtiyaç duyulacak teknik elemanlar da meslek liselerinde Türkiye’nin geleceğine hazırlanıyor. Teoride öğrendiklerini pratikte uygulama fırsatı bulan öğrenciler sahada çalışmaya hazır şekilde mezun oluyor. Bu okullardan biri de İstanbul’daki Erol Olçok Mesleki ve Teknik Lisesi. Okulun Yenilenebilir Enerji Bölümü öğrencileri okulda çalıştıkları atölyenin enerjisini bahçeye ve okulun çatısına kurdukları güneş enerjisi panellerinden karşılıyor.

8 KİLOVATSAAT ELEKTRİK

Projeye İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 100 bin lira destek verdiğini ifade eden Erol Olçok Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Cömert “Bu projeyi öğrencilerin gerçek sahada eğitim almaları için düşündük ve tasarladık. Bahçedeki elektrik santralinden sonra okulumuza ikinci güneş santrali de kazandırdık. Çatıda kurulu olan santrali elektrik üretir hale getirdik. Santralimizi hem elektrik üretecek, hem de öğrencilerimizin eğitimine katkı sağlayacak” dedi. Okulun bahçesinde kurulu 10 panelden oluşan santral 3 kilovatsaat, çatıdaki 10 panelden oluşan santral ise 5 kilovatsaat elektrik üretiyor. Öğrencilerin pratik eğitim yaptıkları ‘Yenilenebilir enerji ve raylı sistemler atölyesi’nin elektriği tamamen bu iki santralden karşılanıyor. Sistem internet üzerinden ve cep telefonundan da izlenebiliyor.

TERCİHLERİ BİLİNÇLİ

İstanbul’da sadece 5 meslek lisesinde yenilenebilir enerji bölümü olduğuna dikkat çeken Cömert “Öğrenciler gayet bilinçli olarak bu bölümü tercih ediyorlar. Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu sınavla geliyor. Arada bilmeden gelenler de oluyor. Öğrencilere ve velilere anlattığımızda onlar da ikna oluyor. Bu bölümde okumaktan çok mutlular. Öğrencilerimiz ilk geldikleri zaman el kadar panellerde çalışıyorlar, sonra büyük santrallerde çalışabilecek hale geliyorlar” şeklinde konuştu.


Dönüşüme teknik eleman

Türkiye’de yenilenebilir enerjinin daha fazla konuşuluyor olmasından öğrencilerinin memnuniyet duyduğunu belirten Cömert şöyle devam etti: “Tüm dünyada fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş artık bir ihtiyaç hatta zorunluluk haline geldi. Biz de bu alanda istihdam edilecek teknik elemanları yetiştirmeye çalışıyoruz. Mezunlarımızdan 5'i karavanların çatılarına güneş enerji panelleri kuran bir firmada çalışmaya başladı. 3 öğrencimiz de aynı firmada staja başladı.”


#Erol Olçok Mesleki ve Teknik Lisesi
#İstanbul Ticaret Odası
#Ahmet Cömert
2 years ago