|

İstanbul kurban pazarları

Kurban Bayramı'na 15 gün kala kurbanlık alım satım işlemleri içinde hazırlıklar başladı. İstanbul'da satılacak kurbanlar için oluşturulacak hayvan satış yerleri merak konusu oldu. Peki 2018 yılında İstanbul kurban pazarları ve İstanbul hayvan satış yerleri nerede? Yaklaşan kurban bayramıyla birlikte Avrupa ve Anadolu Yakasındaki kurban kesim yerleri ve kurban satışının gerçekleştirileceği alanlara dair tüm detaylar haberimizde...

Yeni Şafak
15:04 - 6/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:53 - 6/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kurban pazarları kurulmaya başlandı.
Kurban pazarları kurulmaya başlandı.

Kurban Bayramı'na 15 gün kala kurbanlık alım satım işlemleri içinde hazırlıklar başladı. İstanbul'da satılacak kurbanlar için oluşturulacak hayvan satış yerleri merak konusu oldu. Peki 2018 yılında İstanbul kurban pazarları ve İstanbul hayvan satış yerleri nerede? Yaklaşan kurban bayramıyla birlikte Avrupa ve Anadolu Yakasındaki kurban kesim yerleri ve kurban satışının gerçekleştirileceği alanlara dair tüm detaylar haberimizde.

Büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları belli oldu

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte hem diyanet hem de vakıf ve dernekler kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Diyanet İşlerinin 2018 yılı kurban fiyatları ve il il belli olurken, en çok merak edilen konuların başında en düşük kurban fiyatı ve en düşük büyükbaş kurban fiyatları oldu.

Bu sene 20 Ağustos Pazartesi (Arefe günü) başlayacak 24 Ağustos Cuma sona erecek olan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık telaşı da başladı.
Vatandaşlar kurbanlıklarını daha şimdiden araştırır oldu. Kurban kesecek vatandaşlar büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatlarını merak ediyordu. Vatandaşların bu merakı giderildi.
  • 2018 kurbanlık fiyatları hem büyükbaş hem de küçükbaş kurban fiyatları belli oldu. Buna göre, küçükbaş ve büyükbaş 2018 kurbanlık fiyatları küçükbaş hayvanın kurbanlık fiyatı ortalama 1,000 TL olurken büyükbaşın kurbanın fiyatı ortalama 7000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkacak.

Uzmanlar 2018 kurbanlık fiyatlarındaki bu artan döviz kuru nedeniyle maliyeti yükselen yem ve yakıt fiyatlarının olduğunu dile getirmekte.

Diyanet vekalet kurban bedelini açıkladı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2018 yılı Diyanet vekalet yoluyla
kurban kesim bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edilmelidir?

Dinimiz, tüm canlılara iyi davranılmasını emretmiştir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), kesim esnasında hayvana eziyet edilmemesini emretmiştir. Kurbanın bilinen klasik yöntemle kesilmesi asıldır. Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir. Ancak, hayvanın bayıltıldıktan sonra ölmeden boğazından kesilmesi gerekir. Hayvan henüz kesilmeden, şok etkisiyle ölürse, kurban olmayacağı gibi, eti de yenmez.

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken noktalar

2 Yaşını doldurmamış kurbanlıkların, pasaportuyla oynayıp satıyorlar. Kurban Bayramı öncesi kar hırsına kapılan hayvan sahipleri, dinen de yasak olmasına rağmen 2 yaşını doldurmamış danaların pasaportlarıyla oynayıp pazarlarda satmaya başladı. Hayvanın doğumundan nasıl beslendiğine, olduğu aşılardan geçirdiği hastalıklara kadar bütün bilgilerinin yer aldığı pasaportlar sahtekarların hedefi oldu. Sahtekarlar, pasaport üzerindeki bilgilerle oynayıp henüz 2 yaşını doldurmamış büyükbaş hayvanlarını dinen de yasak olmasına rağmen, değerinin üzerinde satmak ve maliyetten kurtulmak için hayvan pazarlarında satışa çıkarıyor.

Kredi kartıyla kurbanlık alınır mı?

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’ndan yanıt geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurbanla ilgili sıkça sorulan sorular bölümünde yer alan fetvada şu açıklamalara yer verildi:

“Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak, kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir. Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, ergen, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olan bir müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir İster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak, faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Kendi imkânlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun değildir. Kurban, 'Allah’a yakınlaşma' niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir. Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir. Esasen vadeli satış caizdir. Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir. Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur."

#İstanbul
#Kurban Bayramı
#Hayvan pazarları
6 yıl önce