|

İstanbul'a altın zirve

Kuyumculuk sektörü 'Dünya Altın Zirvesi'ni İstanbul'da yapmak için harekete geçti. Hükümetin de desteğiyle dev bir çalışma organize edeceklerini vurgulayan İKO Başkan Yardımcısı İlhami Yazıcı, ilk görüşme için 30 Nisan'ı işaret etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:49 - 21/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Kuyumcular, altın ve mücevher için taksit sorununu tekrar gündeme getirdi
​Kuyumcular, altın ve mücevher için taksit sorununu tekrar gündeme getirdi

Kuyumcular, altın ve mücevher için taksit sorununu tekrar gündeme getirdi. İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık Kuyumcularla müşterilerin karşı karşıya geldiğinde artık 4, 8, 12 taksit sorunun olmayacağını belirterek, “Bizim amacımız 12 taksit olması. Bizim bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. 1-2 ay içerisinde sonuçları alacağız" dedi.

TAKSİT İÇİN DÜZENLEME

Taksidin sınırlandırıldığından itibaren kuyumculuğun olumsuz etkilendiğini ifade eden Atayık, "Emtiamız çok değerli, kuyumculuk piyasası baş aşağı gitmeye başladı. İnşallah bunu ortadan kaldıracağız. Bu bizim seçim vaadimiz” değerlendirmesinde bulundu.

Türk kuyumculuk sektörünü temsil eden kuruluşların başkanlarının ilk kez aynı masa etrafında bir araya geldiğini söyleyen Mustafa Atayık, şunları kaydetti:


'SEKTÖR BİR ARADA OLSUN'

“İstanbul Kuyumcular Odası olarak şu küçük, bu büyük demiyoruz, esnaflar arasında hiçbir ayrım yapmadan sektördeki herkesin odası olmak için çalışacağız.” Atayık, Türkiye’nin Gemoloji Laboratuvarı’nın (GLT) artık uluslararası bir laboratuvar olduğunu anımsatarak, “Bir marka olabilmek için uzun bir yol kat etmemiz lazım. Esnaf arkadaşlarımızın ve son tüketicinin bu laboratuvarı kullanmasını istiyoruz. Bu bizim ilk buluşmamız, kısım kısım buluşmalar yapacağız.” diye konuştu.

GÖRÜŞME 30 NİSAN'DA

Hükümetin özel sektörle dev bir çalışma organize ettiğine vurgu yapan İKO Başkan Yardımcısı İlhami Yazıcı da, 30 Nisan’da sektör temsilcileriyle birlikte Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile görüşeceklerini belirterek, şunları anlattı: “Sayın Cumhurbaşkanımız Ekonomi Bakanlığı'na 'dünyadaki tüm altıncılar birliğinin İstanbul’da zirvesinin yapılmasıyla ilgili plan ve projesini yapın' dediler. Bakan Bey de bize dedi ki 'bu zirvenin İstanbul’da organize edilmesiyle ilgili çalışmaları başlatın tüm odalarla beraber bütün projeleri benim yanıma getirin, İstanbul’da Dünya Altın Zirvesi yapacağız. Bunun organizasyonunu birlik ve beraberlik içerisinde yapın. Ben size genel müdürleri, müsteşarları çağıracağım hep birlikte proje halinde Cumhurbaşkanımızın katılımıyla bu çalışmayı yapmanızı istiyoruz' dedi. 30 Nisan’da gittiğimizde organizasyonu nasıl yapacağımızı anlatacağız."

Yazıcı, sektörü ilgilendiren çoğu teşvikin bilinmediğini de hatırlatarak, “Sektörümüzle ilgili teşvikleri çoğu kişi kullanmasını dahi bilmiyor. Hatta İKO’nun bu konuyla ilgili teşvikleri hiç kullanmamış. Devletin yılda 200 bin dolar civarında odalara verdiği teşvikleri dahi kullanmamış. Bakan bey bu uygulamada da yardımcı olacağını söyledi” ifadelerini kullandı.

  • Toptancıya satış önerisi
  • İSO Kuyumculuk Komite Üyesi İlyas Gençoğlu ise sektör temsilcilerinin bir araya gelmesinin gerçekten özlenen bir tablo olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu gibi istişareleri yapıp sektör için kendi aramızda tartışarak en doğrusunu tespit edip ondan sonra yola çıkmamız lazım. Üretim, Türkiye içerisinde tüketilmeyecek kadar fazla yapılıyor. Dolayısıyla bazı firmalarımız yüzde 60-70 ihracata dönük çalışıyor. Kuyumculuk ihracatımızı artırmamız gerekiyor. Altın üzerinden KDV ödenmiyor, kıymetini bilmemiz lazım. Faturalı hayata geçmemiz lazım.”
  • BÜYÜMEK İÇİN FATURA ÖNEMLİ
  • Gençoğlu, firmaların büyümesi için faturalı hayata geçmesinin çok önemli olduğuna işaret ederek, “Yeni havaalanı yapılıyor o havaalanında, toptancılara yönelik satış mağazaları şeklinde önerim var. Bunu makul şartlarda hayata geçirebilirsek sektör adına iyi bir iş yapmış oluruz” dedi.

#İstanbul
#Altın
#Kuyumcular
6 yıl önce