|

İşte yeni günün dolar rakamları

Merkez Bankası, dün doları düşürmek adına bir hamle yaptı. Zorunlu karşılık düzenlemesi yapıldıktan sonra dolar 4,29 lira seviyesinden 4,24 lira seviyesine geriledi. Uzmanlar, doların düşmesi için faiz indirimi yapılması gerektiğini söylerken; dolar kaç lira oldu, dolar/TL ne kadar?

Yeni Şafak
11:33 - 8/05/2018 Salı
Güncelleme: 11:40 - 8/05/2018 Salı
Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırının yüzde 55'ten yüzde 45'e düşürüldüğünü açıkladı. Dolarda düşüş yaşandı
Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırının yüzde 55'ten yüzde 45'e düşürüldüğünü açıkladı. Dolarda düşüş yaşandı

TCMB dün beklendiği üzere zorunlu karşılık düzenlemesi yaparak döviz likiditesini artırıcı bir adım attı.

ABD'deki faiz oranlarındaki artışın doları destekleyeceği beklentileri ile dolar endeksi bu yılın en yüksek seviyelerine geldi.

Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırının yüzde 55'ten yüzde 45'e düşürüldüğünü açıkladı. TCMB'den yapılan açıklamada, "Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 6.4 milyar Türk Lirası likidite piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 2.2 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir" denildi. Bu açıklamadan sonra dolar 4,24 seviyelerine kadar geriledi.

DOLAR İÇİN FAİZ ADIMI BEKLENİYOR

Reuters'a konuşan bir bankacı, döviz likiditesine yönelik adımlara piyasa tepkisinin genelde sınırlı olduğunu, bu adım TL'nin değer kazanması için yeterli olmadığını söyleyerek, "Faiz ile ilgili bir adım atılsa o zaman piyasada tepkiyi görürüz. Birçok makro göstergenin kötüleşti, kredi notu düşürüldü ve risk arttı. Yatırımcının faiz talebi de arttı" dedi.

DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

Dün TCMB açıklaması öncesi 4.2620 seviyesinde olan dolar/TL 4.2308'e kadar geriledikten sonra akşam yeniden 4.26 TL seviyelerine tırmandı.

Bu sabaha bakıldığında da yine yüksek bir seyir hakim. Dolar saat 07.15 itibariyle 4.2780 TL'den el değiştirirken, euro 5.0980 TL oldu. Saat 11.00 itibariyle dolar fiyatı 4,29 lira oldu.

Merkez Bankası'nın önceki haftaki 75 baz puanlık faiz artışına rağmen küresel gelişmeler ve Türkiye'ye özgü endişelerle kur ve faiz geçen hafta çok sert yükselmişti. Dolar/TL Cuma günü 4.2901 ile yeni tarihi zirvesini test etmişti.


#Dolar
#Dolar/TL
#Merkez Bankası
#Faiz
6 yıl önce