|

İstihdam artacak

Seçimlerden istikrarlı bir hükümetin çıkması iş piyasasını da genişletecek. İşletmelerin yüzde 20'si 2016’nın ilk çeyreğinde istihdamı artıracak. En yüksek işe alım öngörüsü yüzde 21 ile Marmara bölgesi oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2015 Cuma
Güncelleme: 23:41 - 10/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

ManpowerGroup, '2016 Birinci Çeyrek İstihdama Genel Bakış' araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmanın Türkiye bülümü, işverenleri temsil eden İnsan Kaynakları yöneticisi bin kişi ile görülerek yapıldı. Araştırmanın sonuçları; seçimsiz 4 yıllık dönem ile istikrar kaygısını geride bırakın işverenin, 2016'ya daha umutlu girerek istihdamı arttıracağını gösterdi.



Buna göre, Türkiye'deki işverenlerin yüzde 20'si; Ocak-Mart 2016 döneminde kayda değer bir işe alım yapmayı planlıyor. Türk işverenlerin % 67'si önümüzdeki çeyrekte iş gücü sayılarında herhangi bir değişiklik olmayacağını tahmin ederken yüzde 9'u iş gücü sayılarında düşüş öngörüyor. Bunun sonucunda da Türkiye'deki net istihdam görünümü yüzde 11 artışı gösteriyor.



11 SEKTÖRDE VE 5 BÖLGEDE ARTIŞ


Veriler mevsimsellikten arındırıldığında da Türkiye'deki görünüm yüzde 19 artıyor. Genel tabloda ülkedeki 11 sektörün ve 5 bölgenin tamamında istihdam sayılarının artması beklenirken en güçlü işgücü piyasasını yüzde 21'lik artışla net istihdam görünümü bildiren Marmara bölgesindeki işverenler olduğu görülüyor. Marmara'nın ardından Ege ve İç Anadolu bölgesindeki işverenlerin ise yüzde 19'u istihdam artışı yapacağını bildiriyor. Türkiye'deki 11 sektör arasında en güçlü işe alım beklentileri Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründe ifade ediliyor. Üretim sektöründeki beklentiler de sağlıklı işe alım oranlarını gösteriyor.



TÜRKİYE EN GÜÇLÜ BEŞ ÜLKE ARASINDA


Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde 24 ülkeden 22'sinde işverenler istihdam artışı beklentisine sahip. Önceki dönemle karşılaştırıldığında ise iş arayanlar için fırsatların 14 ülkede artması, 7 ülkede ise azalması bekleniyor. 2015 yılı 1. çeyreğiyle kıyaslandığında, işveren güveninin 12 ülkede güç kazandığı, 8 ülkede de zayıfladığı görülüyor. İlk çeyrekte işe alım güveninin en güçlü olduğu ülkeler Hindistan, Tayvan, Japonya, Türkiye ve ABD olarak belirtiliyor.



İş'te fırsat ülkesi Türkiye


Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, büyük işletmelerin istihdamda gaza basmaya başladığına dikkat çekti. Hatipoğlu, “Net İstihdam Görünümündeki artışın % 30'unu büyük ölçekli işverenler bildiriyor. Bu durum belirsizlik nedeniyle ertelenmiş bir talep olduğunu ortaya koyuyor” dedi. En iyimser istihdam tahminlerinin Türkiye, Slovakya ve Romanya'dan geldiğine dikkat çeken Hatipoğlu, şu değerlendirmede bulundu: “Türk siyasetindeki belirsizlik ortamının kasım ayındaki seçimlerden sonra giderilmesiyle, Türkiye iş gücü piyasası bir yıl önceki dinamizmini yakalıyor. EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölgesindeki en güçlü istihdam beklentisi Türkiye'deki işverenlerden geliyor. Bu durumun, iş arayanlar açısından olumlu bir ortam yaratacağını öngörüyoruz."


#ManpowerGroup
#Birinci Çeyrek İstihdama Genel Bakış
#İstihdam
8 yıl önce