|

İstikrar yatırımı tetikledi

Belarus Türkiye’deki yatırım fırsatlarını değerlendirmeye hazırlanıyor. Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, “Gelecek dönemde yeni pazarlara girmeye gayret ediyoruz. Türkiye bizim için önemli bir atlama tahtası olacak, bunun farkındayız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 13/11/2015 Cuma
Güncelleme: 22:39 - 12/11/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye-Belarus Yatırım Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla Türkiye-Belarus İş Konseyi, Belarus Ulusal Yatırım ve Özelleştirme Ajansı ve Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde gerçekleştirildi.



BELARUS'TAN TÜRKİYE'YE TEKLİF


Kobyakov, İstanbul'un finans merkezi olmak için Londra, Zürih ve Frankfurt ile rekabet ettiğine dikkati çekti. Kobyakov, “Gelecek dönemde yeni pazarlara girmeye gayret ediyoruz. Türkiye bizim için önemli bir atlama tahtası olacak, bunun farkındayız. Belarus'ta belirli miktarda ihracat malı üretmektedir. Dünya gübre üretiminin önemli kısmını karşılıyoruz. Bilişim alanında önemli hizmetlerimiz var. Toprak altında, üstünde, havada ve uzayda çalışan pek çok ileri teknoloji makine ve enstrümana sahibiz. Türkiye ile önemli iş birliği imkanları mevcuttur. İnşaat makineleri, kamyon ve traktör alanında iş birliği yapabiliriz çünkü bunların üretiminde yüksek teknoloji ve rekabet edilebilir fiyatlara sahibiz” şeklinde konuştu.



600 MİLYON DOLARLIK TİCARET


Belarus ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 600 milyon dolar olduğunu anımsatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye'nin Belarus'a ihracatı yüzde 23'ler seviyesine düşerken, Belarus'un Türkiye'ye ihracatı yüzde 40'ın üzerinde artıyor. Şu anda 9 aylık rakamlarla Belarus, 2 milyon dolar ile Türkiye karşısında artı vermeye başladı. Biz bunu destekliyoruz. Dış ticaret hacmimizin bir an önce milyar dolar olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.



RUSYA'YA EN YAKIN PAZAR


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise sadece iki ülke arasındaki ticareti artırmakla yetinmeyeceklerini ve 120'den fazla ülkede bulunan 130 iş konseyi vasıtasıyla iki ülke arasındaki ilişkileri üçüncü ülkelere taşıyacaklarını belirtti. Türkiye-Belarus İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz de havayolu seferlerinin artırılması ve Türk bankalarının faaliyet göstermesini istedi.



18 anlaşma imzalandı


Açılış konuşmalarının ardından forumda iki ülkenin çeşitli STK ve özel şirketleri arasında yapılan 18 anlaşmanın imza töreni gerçekleştirildi. DEİK ve Belarus Ulusal Yatırım ve Özelleştirme Ajansı arasında “İş birliği Anlaşması” ile “Belarus TSO ve DEİK Arasında Türkiye-Belarus İş Konseyi Kuruluş Protokolünün yenilenmesine ilişkin anlaşma” imzalandı.


#Türkiye-Belarus Yatırım Forumu
#Nihat Zeybekci
#Belarus
8 yıl önce