|

Kamu ile özel artık iş ortağı

Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesi, iş dünyasından tam not aldı. Türkiye'nin dört bir yanındaki iş örgütleri temsilcileri yeni kabinede özel sektöre verilen önemin ortaya konulduğu görüşünde. Kamu ile özel sektörün artık iş ortağı gibi hareket edeceği bir anlayışın oluştuğunu belirten iş dünyası, yapısal reformlarla teşvik edilecek yatırımlar öncülüğünde Türkiye'de yüksek katma değerli üretim ve istihdam artışını içine alan yeni bir kalkınma hamlesinin başlayacağını dile getiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2018 Wednesday
Güncelleme: 01:32 - 11/07/2018 Wednesday
Yeni Şafak
Erdoğan yeni sistemin ilk kabinesini açıkladı.
Erdoğan yeni sistemin ilk kabinesini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ekonomi yönetiminde, birleştirilen bakanlıklar, oluşturulan ofis ve kurullarla yeni döneme girilirken yeni dönemin ilk kabinesi iş dünyasını memnun etti. Özel sektörü tanıyan ve iş dünyasıyla daha fazla uyum içinde çalışacak bir kabineye kavuşulduğuna dikkat çeken iş adamları, ekonomide bürokrasinin azaltılıp icraatlerin önünün daha da açıldığı bir yapıya kavuşulduğunu dile getiriyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki iş adamı ve işçileri temsil eden örgütlerin temsilcilerine göre Türkiye artık yüksek katma değer, yüksek teknoloji ve yüksek verimlilik odaklı bir üretim ve ihracata kapı aralayan yönetime kavuştu.


ÖZEL SEKTÖRLE UYUMLU

Açıklanan Bakanlar Kurulu'nun, yeni dönemin ruhuna uygun olarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliğinde icracı ve iş dünyasını yakından bilen isimlerden oluşturulmasının memnuniyet verici olduğunu belirten İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Yeni hükümetimizin, özellikle son yıllarda iş dünyası olarak büyük ihtiyaç duyduğumuz bazı yapısal konularda karar alma süreçlerini hızlandıracağını düşünüyorum. Alınacak olan hızlı kararlarla, ekonomimiz, üretim hayatımız ve sanayimiz için elzem olan reformların en kısa sürede gerçekleştirileceğine olan inancımız tam” ifadelerini kullandı.


LİYAKATİN ARTMASI ÖNEMLİ

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, liyakat esasının artmasıyla yatırım süreçlerini hızlandıracağını, eğitim reformu ile de nitelikli insan kaynağına yatırım yapılabileceğini belirtti. Turan, "Türkiye'ye ihtiyacı olan dengeyi kazandıracak adımlar hızla atılmalı. Demokrasi, ekonomi, bürokrasi ve eğitimde 4.0 zamanı" şeklinde konuştu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ize, "Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde, iş dünyası kökenli ve icracı isimlerden oluşan yeni hükümetimizle büyük Türkiye'nin inşası başlayacaktır" dedi.

BAŞARI DİLEKLERİ

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) açıklamasında ise iş dünyası olarak yeni dönemde de ülkenin ilerlemesi için azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini belirterek, "Ekonomide, özellikle makroekonomik dengelerimizi sağlamlaştıracak yapısal, mali ve finansal tedbirleri içeren kapsamlı bir programın bir an evvel hayata geçirilmesini temenni ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, yeni kabineyi değerlendirmesinde "Türk insanının dinamizmi, iş dünyasının yatırım iştahı ve güçlü bir siyasi iradeyle 2023 hedeflerinde vites yükselecek" diye konuştu.


İŞ DÜNYASI ÜMİTVAR

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, ilk kabineye ilişkin, "Tarım ve Orman Bakanlığına gıda sektörünü yakından tanıyan Bekir Pakdemirli'nin atanması da sektörümüz için büyük bir şans. Yeni kabine umut oldu" açıklamasına yaptı. Menlik, artık gıda ve tarımı ilgilendiren konularda da hızla karar alınıp, sorunlara kısa sürede çözüm bulunabileceğini kaydetti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, Türkiye’nin artık tarıma, sanayiye, istihdama, ihracata, eğitime, kalkınmaya yoğunlaşması gerektiğini belirtti.


TURİZMCİLERDE BAYRAM HAVASI

Turizm sektörü temsilcileri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Kültür ve Turizm Bakanlığına Mehmet Ersoy'un getirilmesini sevinçle karşıladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Turizmci, içimizden birinin bakan olması, bizim için son derece sevindirici ve umut verici bir gelişme. Turizm sektörü olarak büyük hedeflerimiz var ve bu hedeflere giderken bürokratik bir engel yaşamayacağımız" dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, "Ersoy'un bakan olarak atanması turizm sektörüne verilen önemin de göstergesi. Bu nedenle çok mutluyuz" şeklinde konuştu.



PARLAK GELECEK İÇİN ENGEL KALKTI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yeni yönetim sistemin hayata geçmesiyle birlikte Türkiye’nin önündeki parlak geleceğe yönelik engellerin ortadan kalktığını belirtti.Yazılı açıklama yapan Kaan, şunları kaydetti: “Bu kararla milletimiz, istikrar, huzur ve güvenden yana tavır almıştır. Bürokrasiyi azaltarak karar alma ve kalkınma hızının artmasını sağlayacak olan yeni yönetim sistemi, güçlü Türkiye’ye giden yolda önümüzdeki tüm engellerin kaldırılmasını ifade etmektedir.”


2023 HEDEFİ YENİDEN RAYINDA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, yeni kabinenin özel sektörle uyumuna dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımız liderliğinde, ülkemizi 2023 hedeflerine taşıyacak kadrolar artık belli oldu. Yeni sistemle birlikte artık bürokratik işlemler hız kazanacak” şeklinde konuştu.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Hasan Ali Cesur ise, "Özellikle yeni kabinenin ekonomi kurmaylarının, cari açık, enflasyon, istihdam, yüksek faiz ve yüksek kur konularında ivedilikle hareket etmelerini bekliyoruz” dedi.


İCRACI İSİMLERDEN KURULU

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni yönetim sisteminin ilk kabinesinin alanında uzman, icracı isimlerden oluştuğuna dikkat çekerek, "Bundan ülkemizin birliği ve beraberliği, vatanımız ve milletimizin geleceği için hareket edilmeli. Ülkemizin geleceği için ekonomik kalkınma, sosyal gelişme ve istihdam artışı öncelikli gündem maddeleri olmalıdır" diye konuştu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, "Ekonomide uygulanacak yapısal reformlar hızla hayata geçirilmeli, ilk olarak enflasyonla mücadele hızlanmalı" ifadesini kullandı.


YAPISAL REFORMLAR DÖNEMİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ ile her alanda daha hızlı karar alma mekanizmasına kavuşacağını belirterek, “Artık önümüzde ülkemiz ve milletimiz için belirsizliklerin ortadan kalktığı, istikrarlı ve parlak bir dönem var. Türkiye yeni sistemle yapısal reformlara daha hızlı start verecek” şeklinde konuştu. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener de, "Yeni kabine Türkiye'nin bekleyen kronik sorunlarına çözüm üretebilme açısından konularına hakim, yetkin isimlerden oluşmaktadır" tespitini dile getirdi.


KAMUDA TASARRUF VE DİNAMİZM VURGUSU

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yeni kabinenin "kamuda tasarruf anlayışının işareti" gibi durduğunu ifade ederek, birbiriyle ilgili bakanlıkların birleştirilmesiyle dinamik bir yapı elde edildiğine işaret etti. Özdebir, özellikle Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarının birleştirilmesinin yerinde olduğunu ifade etti. Özdebir, kabinede iş dünyasını yakından tanıyan isimlere yer verilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte işlevini kaybetmiş kurumların ve bürokratik engellerin ortadan kalkacağını vurgulayarak, “İnanıyorum ki daha etkin ve verimli bir devlet yapısının ortaya çıkmasıyla birlikte reel sektörün de önü açılacaktır” yorumunda bulundu.

#Kamu
#Özel sektör
6 years ago