|

Kamuya tavan faizle sınırlama

Kamu kurumlarının kamu bankalarındaki mevduatlarına tavan getiri uygulaması getirildi. Kamu bankalarının kamu kurumları mevduatı için ödediği mevduat faizlerinin tavanında tüm vadelerde 5'er puanlık indirime gidildi.

Haber Merkezi
04:00 - 9/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:19 - 9/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kamu kurumlarının kamu bankalarındaki mevduatlarına tavan faiz uygulaması getirildi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Kamu Haznedarlığı Yönetmeliği’ne göre ilgili kamu kurumlarının mevduat, ters repo ve katılma hesabı olarak değerlendirmeyi öngördükleri mali kaynakları için uygulanacak vadeli mevduat ve ters repo faiz oranı ile katılma hesabı beklenen/tahmini getirisi, yönetmelikle belirlenen oranlardan daha yüksek olamayacak.

5 PUANLIK İNDİRİM

Kamu bankalarının kamu kurumları mevduatı için ödediği mevduat faizlerinin tavanında tüm vadelerde 5’er puanlık indirime gidildi. Düzenleme ile 30-59 gün vadede Merkez Bankası’nın 3 aylık ağırlıklı mevduat faizi ortalamasının yüzde 70’ini tavan faiz olarak veren kamu bankaları artık bu ortalamanın yüzde 65’i kadar faiz verebilecek. Kamu bankaları bu vadede kamu kurumlarının mevduatlarına ortalama yüzde 22.25 olan faiz yerine maksimum yüzde 14.46 mevduat faizi verecek. Düzenlemenin mevduat faiz maliyetinin aşağı gelmesi adına olumlu bir adım olduğunu ifade eden uzmanlar, yeni düzenleme ile faizlerin ortalama 1 puan aşağı çekildiğini belirtiyor.


GETİRİSİ BELİRLENEN SINIRI AŞMAYACAK

Tavan getiri TCMB tarafından açıklanan bankalarca TL üzerinden açılan vadeli mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranını ifade ediyor ve vadelere göre değişen belli bir oranı ile sınırlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından en son açıklanan bankalarca TL üzerinden açılan ilgili vadedeki mevduatlara uygulanan Mevduat Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları’nın (AOMF) artan bir yüzde ile çarpılması suretiyle oluşacak oranlardan daha yüksek olamayacak.

KAMU BANKALARINDA TUTMA ZORUNLULUĞU

Yönetmeliğe göre, genel bütçe kapsamın dışındaki kamu idareleri; kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını kamu sermayeli bankalarda değerlendirmekle yükümlü. Kamu kurum ve kuruluşların elindeki paraları kamu bankalarında değerlendirmesini mecburi kılan bu düzenlemenin aynı zamanda getirisine konulan sınırla birlikte bu kaynakların faizde değerlendirme yerine piyasada kullanılmasının önün açması bekleniyor.

  • Toplam mevduatı 106.5 MİLYAR
  • Kamu Haznedarlığı genel tebliği kapsamındaki kurumların Ocak 2019 itibarıyla kamu bankalarında toplam 106.5 milyar TL mevduatı bulunuyor. Söz konusu kurumların menkul kıymetler toplamı ise 148.6 milyar TL. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 2 trilyon TL. Kamu bankalarının mevduatı ise 770.5 milyar TL. Kamu kurumlarının mevduatı toplam sektör mevduatının yüzde 5.3'ünü, kamu bankalarının mevduatının ise yüzde yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturuyor.

#​Kamu kurumların
#Tavan getiri
#Faiz
5 yıl önce