|

Kanal İstanbul 2025’te bitecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul’un 2025 yılında faaliyete gireceğini söyledi. Turhan, “Proje kapsamında inşa edilecek kanalın yeri belli. Kanal İstanbul’a müşteri bulunamaması durumunda, kendi imkanlarımızla 2019’da start verme hedefimiz var. Maliyeti yaklaşık 15 milyar dolar” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 23/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 00:54 - 23/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Kanal İstanbul Projesi
Kanal İstanbul Projesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Kanal İstanbul’u 2025’te ülkemize kazandırmış oluruz. Tam teşekküllü olarak buradan deniz araçları geçmeye başlar ve burada yaşam başlar” dedi. Turhan, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kanal İstanbul Projesi’ne yönelik sorular üzerine Turhan, “Buradaki gecikmenin sebebi biziz. Kanal Projesi aynı zamanda bir şehircilik projesi. İstanbul’un marka değerini yükseltecek olan bir proje” değerlendirmesinde bulundu.


PLANLAMASI BİTMEK ÜZERE

Bakan Turhan, söz konusu projenin yapım ve planlama ile ilgili kısmının büyük ölçüde tamamlandığının altını çizerek, “Proje kapsamında inşa edilecek kanalın yeri belli. Kanal boyunca etrafındaki deniz yapıları, liman yapıları, iskeleler ve ticari alanlar, bunların hepsi ayrıntılı şekilde hazırlandı, tamamlandı. Biz bunu imar planlarına işlenmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ilettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kanalın etrafında oluşacak diğer şehir planlarını 1/100.000 ölçeğinde tamamladı. Bunun ÇED aşamasıyla ilgili son değerlendirmeler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

‘YAP-İŞLET-DEVRET’

Kanal İstanbul Projesi’ni yap işlet devret yöntemiyle yapmayı düşündüklerini de aktaran Cahit Turhan, projede toplam maliyetin yaklaşık 15 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.

  • Bu yıl içinde başlar
  • "Kanal İstanbul'a müşteri bulunamaması durumunda, kendi imkanlarımızla 2019 içerisinde start verme hedefimiz var" ifadesini kullanan Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, proje güzergahı üzerinde 7 karayolu köprüsü, biri köprü diğeri yer altı geçişi olmak üzere toplam 2 demiryolu geçişi, 2 metro geçişi planlandığına dikkati çekti. Turhan, şöyle devam etti: "Bunlarla birlikte ana su iletim hatlarının geçişi kapsamında, 8 adet tünelli geçiş planlanmıştır. Mevcut 14 enerji nakil hattı için 4 koridordan, mevcut 7 doğalgaz hattı için 5 koridordan ve mevcut telekomünikasyon hatları için de 3 koridordan olacak şekilde geçiş planlaması yapılmıştır. Kanal İstanbul'u 2025'te ülkemize kazandırmış oluruz. Tam teşekküllü olarak buradan deniz araçları geçmeye başlar ve burada yaşam başlar."
#Cahit Turhan
#Kanal İstanbul
5 yıl önce